StoryEditorOCM
Hrvatskanovi način

Država sprema nova izdanja ‘trezoraca‘, ali uvodi i veliku novost: ‘Testirano je, dobro funkcionira...‘

Piše Gojko Drljača/JL
15. veljače 2024. - 09:15

Ministarstvo financija RH pripremilo je platformu koja će građanima omogućiti digitalnu kupovinu državnih vrijednosnica, piše Jutarnji list. 

Vrlo brzo građani će imati priliku testirati rad nove platforme jer se ministar financija Marko Primorac sprema lansirati nova izdanja trezorskih zapisa, kratkoročnog dužničkog instrumenta kakav je već ponudio građanima s velikim uspjehom u studenom prošle godine, kad je 36 tisuća građana uložilo impresivnih 970 milijuna eura u ‘trezorce‘.

Sada je, potvrdio je ministar Primorac za Jutarnji list, spreman lansirati jedno tromjesečno i jedno godišnje izdanje trezorskih zapisa, vrijednosnice kojima ročnost inače ne prelazi više od godinu dana, što je atraktivnije za one koji nemaju strpljenje čekati višegodišnje dospijeće državnih narodnih obveznica.

Ministar financija Primorac ukratko je objasnio kako su postavljeni temelji nove trgovinske platforme za digitalno trgovanje vrijednosnicama Republike Hrvatske, što je dio šireg strateškog plana financijskog opismenjavanja te razvoja tržišta kapitala, s ambicijama da Zagreb preraste u regionalni financijski centar.

image

Ministar financija Marko Primorac

Nera Simic/Cropix

Službeni naziv sustava Ministarstva financija za vrijednosne papire jest E-riznica, a sam produkcijski rad platforme počet će službeno 19. veljače 2024. godine; testiran je, te funkcionira dobro.

"Za upis ponude preko platforme potrebno je imati vjerodajnicu značajne ili visoke razine te otvoren račun u banci u Republici Hrvatskoj te, kao i za upis u Fini, ulagatelji moraju imati račun u banci i identifikacijski dokument s OIB-om. Drugim riječima, prijavu u E-riznicu ulagatelji će moći napraviti putem sustava e-građana koristeći vjerodajnice značajne i visoke sigurnosti. Nakon ponude ulagatelji će dobiti instrukcije za uplatu, neovisno o tome radi li se upis ponude online ili na šalteru, a samo plaćanje realizirat će gotovinskom uplatom putem Fine, banke, poštanskih ureda ili pak bezgotovinski, neovisno o kanalu upisa ponude", pojasnio je ukratko ministar financija Primorac te najavio detaljnije informacije za današnju konferenciju za novinare.

Ministar je nadodao kako se minimalni ulog investicije u državne vrijednosnice određuje kod svake pojedine emisije, što će biti objavljeno u javnom pozivu na mrežnim stranicama Ministarstva financija.

Pristup E-riznici besplatan je za sve korisnike, naglasio je Primorac.

Treba podsjetiti da je uz izdanje trezorskih zapisa u ožujku prošle godine Primorac lansirao i narodne obveznice koje je upisalo 45.000 građana u iznosu od 1,3 milijardi eura, što je ne samo značajni doprinos diverzificiranju načina financiranja Republike Hrvatske te kreiranje drugačijeg pristupa razvoju tržišta kapitala, nego je stvorena i vrlo značajna institucionalna konkurencija hrvatskim poslovnim bankama koje su prije toga nudile mizerne kamate na štednju, bez obzira na to što su dizale kamate na kredite.

Potkraj prošle godine na iznenadnom sastanku ministar Primorac zatražio je bankare da daju svoj doprinos ideji razvoja hrvatskog tržišta kapitala, i pretvaranja Zagreba u regionalni financijski centar, kroz razradu svojih vizija i prijedloga. Bankarski odgovori Primorcu očekuju se za mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:07