StoryEditor
HrvatskaBORBA PROTIV KORONE

Drama zbog alkohola: zadnje zalihe otišle su bolnicama, sladorana u Županji nakon tri godine hitno montira strojeve kako bismo imali za antiseptike

19. ožujka 2020. - 15:40

Dok se mali ljudi dovijaju kako do antiseptika i dezinficijensa, u državi je prava drama! Čistog alkohola gotovo nema ni za lijek, jer sve šećerane koje su ga proizvodile svojevremeno su ugasile proizvodnju. A zemlje iz kojih smo alkohol uvozili, jedna po jedna, ovih su dana našim dobavljačima isporuku otkazale.

- Već od petka je počelo otkazivanje, najviše smo uvozili iz Bugarske, zatim i iz Austrije, Mađarske i Francuske, ali sve je obustavljeno – kaže nam Amadea Lovreković, šefica prodaje i nabave u tvrtki Etil promet iz Svete Helene.

- Zadnje zalihe smo, vodeći se etičkim načelima, dostavili zagrebačkim bolnicama, čak smo nešto poslali i Županijskim ljekarnama Split. Sad čekamo sladorane, evo u kontaktu smo s njima, nijedna vam već dvije do tri godine ne proizvodi čisti alkohol, a imaju sirovinu iz melase šećerne repe, to im je nusproizvod iz šećera – informira nas Lovreković.

Po njenim informacijama, samo u Županji će se ponovno pokrenuti proizvodnja.

U toj sladorani smo doznali da se ubrzano radi na postavljanju pogona nekadašnje tzv. špiritane i da će prvi alkohol poteću u ponedjeljak. Nekada je ta šećerana mogla izbaciti 25 tisuća litara alkohola na dan, ali hoće li to moći ponovno, nismo uspjeli provjeriti jer do nadležnih je teško doći.

Inače, nedavo su se tri sladorane, Tvornica šećera Osijek, Viro iz Virotice i ona i Županje udružile u jednu pod nazivom Hrvatska industrija šećera. Za direktora je imenovan Željko Zadro od kojega čekamo odgovore koji, nije šala, trenutno život znače.

U Americi su se, kako javljalju tamošnji mediji, i mali proizvođača alkohola stavili na raspolaganje građanima, ali hrvatske male destilerije sve uvoze alkohol pa to nije realno očekivati. To, među ostalim, doznajemo od Miljenka Brigljevića, proizvođača iz Velike Gorice.

- Nama bi, ako ništa drugo, u eventualnoj proizvodnji, nedostajalo ambalaže - zaključio je Brigljević iako misli da bi neke male destilerije mogle proizvoditi i antiseptike.

item - id = 1010239
related id = 0 -> 1130422
related id = 1 -> 1130400
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 23:47