StoryEditor
Hrvatska‘nećemo o prošlosti‘

Drama u Samoboru: prosvjednici traže da se Beljaka protjera iz Hrvatske, žele kažnjavanje ‘neprimjerenih izjava o ratu‘

Piše PSD
9. veljače 2020. - 14:12

U Samoboru je u nedjelju u podne organiziran prosvjed protiv predsjednika HSS-a i gradonačelnika tog grada Kreše Beljaka.

Na prosvjed su, kako javlja Dnevnik.hr, došli nezadovoljnici iz više hrvatskih gradova, a Beljaku najviše zamjeraju izjave o prosvjedima u Savskoj 66 čije je sudionike nazvao "šačicom pijanaca".

Skup su nazvali prosvjedom protiv govora mržnje i međusobne netolerancije, a Herman Vukušić, psihijatar koji je vodio program s govornice u Samoboru, kaže da skupom žele zaustaviti - građanski rat.

- Cilj je zaustaviti građanski rat koji u Republici Hrvatskoj traje već neko vrijeme, ali bez metka - rekao je Vukušić. Upozorio je i na veliki broj suicida među braniteljima kao i na veći broj umrlih nego među općom populacijom. Rekao je da dnevno umre 12 branitelja u prosječnoj dobi od 53 godine, što je četiri puta više nego u općoj populaciji. Za Beljaka i one koji vrijeđaju branitelje zatražio je strogo kažnjavanje.

image
Zvonimir Hodak, Herman Vukusic
Željko Puhovski/HANZA MEDIA

- Tražimo za njih istu sankciju kao i za kineskog turista koji je pjevao ustaške pjesme - rekao je Vukušić, što su okupljeni glasno odobravali. Podsjetimo, Kinez kojega Vukušić spominje prekršajno je kažnjen zbog narušavanja javnog reda i mira, ali je dobio i izgon iz Hrvatske.

Prosvjednici traže da Beljak "trenutačno odstupi sa svih političkih pozicija", a traže i njegovu javnu ispriku cijelom hrvatskom narodu. Tihomir Trešćec, predsjednik Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a, izrazio je ogorčenost Beljakovim izjavama i njegovim, kako kaže, prijezirom prema braniteljskoj populaciji.

- Nazivati hrvatske branitelje ili bilo koga drugog šačicom pijanaca, ne smije biti prihvatljiva retorika u javnom prostoru. Među šačicom pijanaca bili su i roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja koji su takvom izjavom s pravom ogorčeni - rekao je Trešćec.

image
Željko Puhovski/HANZA MEDIA

Okupljenima se obratio i Josip Mahović, zapovjednik nekadašnje samoborske brigade, koji je rekao da o prošlosti neće govoriti, ali će govoriti o onome što čuva ovu državu.

- A to je hrvatsko domoljublje, hrvatsko ime i prezime, hrvatsko porijeklo, hrvatska zemlja - rekao je Mahović.

Prozvao je političke elite nazvavši ih zločinačkim organizacijama koje ne vode računa o javnom interesu i malom hrvatskom čovjeku.

- Vode računa samo o sebi i kako će ovu hrvatsku pokrasti. Sve su žrtve zaboravili - rekao je Mahović, pohvalivši ministra branitelja Tomu Medveda jer je najavio da će predložiti zakon o zaštiti Domovinskog rata, donosi Dnevnik.hr.

- Njime će biti oformljena operativna tijela koja neće dozvoliti da se neprimjerene izjave mogu govoriti nekažnjeno - rekao je Mahović.

item - id = 1002860
related id = 0 -> 1000856
related id = 1 -> 1000575
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 09:52