StoryEditor
HrvatskaRAZRJEŠUJE SE NADZORNI ODBOR

Drama na državnoj televiziji: prozvali Upravu HRT-a zbog kriminala, a Sabor ih za 'nagradu' - smjenjuje!

Piše Anita Belak-Krile
13. srpnja 2017. - 10:22

Saborski Odbor za medije danas će raspravljati o smjeni četiriju članova Nadzornog odbora HRT-a.

Riječ je o Anji Šovagović Despot, Katarini Bakiji, Miroslavu Grgiću i Šenolu Selimoviću.

O smjeni NO HRT-a govorilo se i prošli tjedan, no sjednica Odbora na kojoj je smjena trebala proći kroz točku "razno" bila je iznenada otkazana. Samo dan prije te odgođene sjednice, NO HRT-a je usvojio izvješće o svom radu i nadzoru zakonitosti rada i poslovanja HRT-a.

U tom izvješću žestoko prozivaju Upravu HRT-a i navode da su "zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba proslijedili DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u".

U kuloarima se kao formalni razlog za pokretanje razrješenja NO HRT-a spominje njihov dopis kojim se Sabor upozorava na povredu odredbi posljednjeg javnog natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Nakon što je saborski Odbor za medije uvrstio Ivicu Zadru kao valjanog kandidata prijavljenog na javnom natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a, unatoč tome što je Nadzorni odbor utvrdio da nije propisanim potvrdama dokazao radno iskustvo od 10 godina, NO je predsjedniku Sabora predložio poništenje natječaja.

Iz SDP-a tvrde kako je NO HRT-a upozorio na nepravilnosti i sad ga žele smijeniti.

– Očito da im trebaju poslušnici koji će kimati glavom i izvršavati njihove kriminalne radnje. Čak ni Anja Šovagović Despot ne želi popustiti pod pritiscima i raditi ilegalne stvari – ocijenio je član Odbora za medije Damir Tomić (SDP).

Još u veljači ove godine Nadzorni odbor HRT-a je u priopćenju za javnost upozorio kako ih Ministarstvo kulture i saborski Odbor za informiranje ignoriraju, kao i to da su se zbog toga obratili Državnom uredu za reviziju.

U više navrata upozoravali su i na zabrinutost zbog smanjenog obujma vlastite programske proizvodnje HRT-a, kao i zbog loših rezultata prosječnog dnevnog dosega, koji su bili u konstantnom padu.

– Umjesto dramskih i dokumentarnih serija, koje bi trebale biti najveći dio nabave od neovisnih producenata, HRT je tijekom 2016. od njih nabavljao kulinarske i slične emisije, bez neke veće trajne vrijednosti, koje je mogao i samostalno proizvesti. Posljedica smanjenog dnevnog dosega i nedostatka programske sheme odrazile su se i na komercijalne prihode od oglašavanja, koji su u 2016. bili manji od prihoda koje je HRT ostvarivao u prethodnim godinama – poručivali su iz NO HRT-a. Anita Belak-Krile

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 11:03