StoryEditor

Dragovoljci: Besplatno zdravstveno za 500.000 branitelja i bolnica u Kninu

Piše PSD.
16. listopada 2009. - 01:46

Udruga ‘‘Prvi hrvatski redarstvenik’’ - podružnica šibensko-kninska i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata - podružnica Knin, pokrenule su inicijativu za uvođenje besplatne zdravstvene zaštite i osnivanje veteranske bolnice za dragovoljce Domovinskog rata.

Svoj prijedlog uputili su resornim ministarstvima, ali bez konkretnog odgovora. Ministarstvo branitelja uputilo ih je na Ministarstvo zdravstva, oni na HZZO, MUP im nije ni odgovorio, a MORH podržava inicijativu udruga, premda dodaje da je rješenje ovog pitanja u nadležnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Ratni stres

- Takvi nas odgovori nisu iznenadili, budući da su branitelji prepušteni samima sebi, dokazujući je li njihova bolest nastala kao posljedica sudjelovanja u ratu - ističe Tomislav Čolak, predsjednik Udruge ‘‘Prvi hrvatski redarstvenik’’.

Od 2005. godine umrlo je oko četiri tisuće branitelja, najčešće od karcinoma, moždanog i srčanog udara, kao posljedica ratnog stresa. Uglavnom su to ljudi stari između 50 i 60 godina, pa i mlađi. Bolesti mogu izazvati ne samo zdravstvene već i velike financijske probleme zbog nabave skupih lijekova koji nisu na popisu HZZO-a, tvrde branitelji.

- Od pola milijuna branitelja u RH, samo 60 tisuća ratnih vojnih invalida ima pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Običan branitelj, dragovoljac koji je prošao sva ratišta, nema nikakva prava veća od ostalih građana, ukoliko nije ranjen ili obolio od PTSP-a - upozorili su Čolak i Joško Ćaćić iz ‘‘Prvog hrvatskog redarstvenika’’, te Ante Anić Kremić, čelnik Udruge hrvatskih dragovoljaca.

Branitelji će predložiti da se uvedu godišnji sistematski pregledi za hrvatske branitelje, kako bi se prevenirale bolesti, a također smatraju da bi se u kninskoj Općoj bolnici ‘‘Hrvatski ponos’’, zbog njezinih neiskorištenih kapaciteta, mogla otvoriti veteranska bolnica za južni dio RH.

Potporu za svoju inicijativu kninske udruge će zatražiti od dr. Vesne Bosanac, predsjednice Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca, i Ante Kotromanovića, predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane.

- Žalosno je da Hrvatska nema niti jednu zdravstvenu ustanovu za branitelje, koji imaju specifične zdravstvene probleme. Došlo je vrijeme da se posvetimo rješavanju problema branitelja, kako bi dočekali primjerenu starost u državi koju su stvorili - poručili su kninski branitelji.

živana juras/epeha

Kosor bez podrške

Čelnici kninskih braniteljskih udruga kritizirali su izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koje će još više birokratizirati rješavanje problematike branitelja.

- Vrijeđa nas kad predsjednica Vlade i ministar branitelja kažu da imaju potporu braniteljskih udruga u ovim izmjenama Zakona. Koje su to udruge, kad se zna da je braniteljska scena razbijena. Nas nitko nije pitao za mišljenje - naglašava Čolak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 08:39