StoryEditorOCM
HrvatskaINTERVJU ZA ‘AVAZ‘

Dragan Primorac: Nikad se nisam mirio sa stavom da se ne može više učiniti za ljude. O Milanoviću će sud dati građani

Piše VIJESTI SD
17. kolovoza 2024. - 15:11

Dragan Primorac dao je intervju za tiskano izdanje "Dnevnog Avaza" povodom predsjedničkih izbora gdje će "izaći na megdan aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću", čime se vraća u politiku nakon dugih 15 godina.

Na pitanje što ga je potaklo da se nakon tako dugo perioda vrati politiku, Primorac je odgovorio...

- Nikad se nisam mirio sa stavom da se ne može bolje, da se ne može kvalitetnije, pravednije i više učiniti za ljude. Znam da se može, znam da tome mogu uvelike doprinijeti i snažno gurnuti procese bitne za svakog čovjeka prema naprijed. To su moji glavni razlozi povratka u politiku jer politiku nikada nisam doživljavao kao vladanje već kao iskreno i časno služenje ljudima.

Znam da Hrvatska pod mojim vodstvom može napraviti velike iskorake koji će je snažno globalno pozicionirati, a Hrvatska može i mora postati mjesto dobrog života svih njezinih građana. 

Za ta dva važna strateška projekta svake uspješne zemlje potreban je konsenzus svih čimbenika koji oblikuju budućnost države. Duboko sam uvjeren da o ključnim pitanjima razvoja društva od donošenja zakona i neometanog funkcioniranja svih neovisnih institucija države takav konsenzus mogu postići.

Svađa, međusobne netrpeljivosti pa ponekad i nelogični otpori čak i u najboljim projektima nas koče. Siguran sam da mogu pomiriti suprotnosti i biti predsjednik koji promiče i postiže sve napredne ideje o kojima ovise standard, sigurnost, ostanak i prosperitet svakog čovjeka - kazao je Primorac. 

image

Naslovnica ‘Dnevnog Avaza‘

Upitan kakve promjene može donijeti preuzimanjem funkcije, Primorac je rekao sljedeće...

- Ustav RH daje velike ovlasti predsjedniku, stoga predsjednik zapravo ima puno važniju ulogu nego što bi se to mogli na prvi pogled iščitati površno čitajući ustavne ovlasti. Predsjednik apsolutno može utjecati na brojne stvari u društvu, posebno ispravnim pristupom, konstruktivnim prijedlozima i vlastitim primjerom. Što se mene tiče, nadstranački sam kandidat, poznajem upravljanje velikim sistemima i institucijama države, otvoren sam i spreman na dijalog, želim pomiriti sve političke opcije u vezi s temeljnim nacionalnim pitanjima. U inozemstvu sam dobar prijatelj ili poznanin s brojnim čelnicima država, ključnim osobama najvećih globalnih kompanija i nizom onih kod kojih godinama lobiram za Hrvatsku. 

Nečinjenje stvara zastoj u procesima i to ću kao predsjednik promijeniti. To je ključ da evaluiramo kao društvo i da pokažemo da nam sitni interesi i političke kalkulacije nisu važniji od svakog našeg čovjeka - govori Primorac i ističe da u izbore ulazi uz veliku podršku HDZ-a. 

- Na tome sam zahvalan predsjedniku stranke, kao i svim članovima HDZ-a u Hrvatskoj te predsjedniku HDZ-a BiH i svim članovima HDZ-a u BiH.

S druge strane, na pitanje da prokomentira predsjednika Milanovića, Primorac ističe da će o njemu sud dati građani.

- Primijetili ste da nikog ne prozivam. Tijekom svog nastupnog obraćanja iznio sam svoje stavove kako se treba ponašati predsjedinik Hrvatske i kako ću se ja ponašati. A građani na izborima sami ocjenjuju kakvog predsjednika žele, odnosno smatraju li nečije ponašanje neželjenim ili ne - zaključio je Primorac. 

image

Intervju s Primorcem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 17:23