StoryEditorOCM
HrvatskaO MILANOVIĆEVOJ RETORICI

Dr. Tonči Tadić: Da je Pupovca ovako izvrijeđao neki pravaš svi bi se digli na noge, vjerojatno i Bruxelles!; Onima koji se sad smiju poručuje da će i njih predsjednik uzeti u usta

1. travnja 2021. - 09:02
Dr. Tonči Tadić: Milanovićeve eskapade najviše u prilog idu samom HDZ-u. Za HDZ je sve ovo 'mana s neba'Bruno Konjević/Cropix

Tobom plaše djecu, ne mnome, crni Milorade. Ja bih se, na tvom mjestu, figurativno, ubio. Plačibaba Pupovac. Prljavi lik Pupovac.

To je samo dio bogatog arsenala uvreda koje je posljednjih dana na račun vođe hrvatskih Srba sasuo predsjednik Republike Zoran Milanović.

Što je ponukalo dr. Tončija Tadića, nuklearnog fizičara, višeg znanstvenog suradnika na Institutu "Ruđer Bošković" i bivšeg pravaškog zastupnika u Saboru, da postavi jedno zanimljivo pitanje.

– Zamislimo što bi se dogodilo da je takve izjave Pupovcu uputio, recimo, čelnik HSP-a. Zamislimo, dakle, da je netko iz HSP-a izvrijeđao na ovako prizemnoj razini čelnika srpske, romske ili talijanske manjine. Digla bi se čitava politička i medijska scena, skočilo bi civilno društvo, reagiralo bi poneko veleposlanstvo, možda i Bruxelles, i svi bi osudili govor mržnje. No u ovom slučaju ništa od toga, samo "gromoglasna šutnja" – upozorava Tadić.

Izjave koje je Milanović uputio Pupovcu naziva zapanjujućima i zabrinjavajućima.

– To nije rekao neki tamo građanin Zoran Milanović nakon petog duplog konjaka na šanku u birtiji, nego predsjednik Republike. Stajališta i izjave čelnika neke države imaju težinu stajališta i izjave dotične države. Štoviše, nekome možda jesu nebitna, ali za većinu građana ona definiraju smjernice budućeg ponašanja i standard dopuštenog u javnoj komunikaciji. Netko to Milanoviću treba objasniti – pojašnjava Tadić.

Svi će doći na red

Svjestan je da dio publike na javnoj sceni ne reagira jer računaju da se Milanovićev napad na Pupovca njih ne tiče.

– Nitko na javnoj sceni neće biti pošteđen od Milanovićevih napada. Neka se ne brinu, svi će doći na red, pa i oni koji se sada smiju. I na njih će se primijeniti prizemna retorika istog tipa – upozorava naš sugovornik. Podsjećajući da ni Donald Trump tako nikog nije štedio.

Milanovićevi će se napadi, prema njegovim riječima, najlošije odraziti na SDP.

– Zapanjuje brzina kojom je Milanović uzeo za taoce SDP i sve njihovo članstvo, odnosno njihova volja da prešućuju i opravdavaju njegove ispade. Još kad je izabran, najavio sam da će SDP imati zapravo dva predsjednika: jednog formalnog na Iblerovu trgu, a drugog stvarnog na Pantovčaku.

Ne znam zašto se ne ograđuju od Milanovića. Vjerojatno zato što su "zarobljeni" na isti način kao što je Trump "zarobio" republikance u SAD-u: boje se odmazde s Pantovčaka i napuštanja birača. Ili su svoje birače neodmjerenim izjavama naviknuli da je takva retorika normalna – ocjenjuje Tadić.

Milanovićeve eskapade, uvjeren je on, najviše u prilog idu samom HDZ-u.

– Za HDZ je sve ovo "mana s neba", najbolja prilika da izjednače SDP s pomahnitalim Milanovićem, a da se samo prikažu kao odmjerena stranka, koja štiti nacionalne manjine – uvjeren je Tadić, koji premijeru Plenkoviću preporučuje da se ne upušta u javne polemike s predsjednikom Milanovićem.

Ima Tadić savjet i za Milanovića.

– Političar koji želi promjene treba radikalizirati svoju poziciju, a ne svoju retoriku. Trebaš željeti promjenu, a ne ubiti promjenu u začetku krivom retorikom. Što će Milanović uopće postići s ovom serijom uvreda svima i svakome? Koliko će time pridonijeti svojem navodnom cilju, a to je borba protiv korupcije u pravosuđu? Zar nije mogao postići više razgovorima i "sondiranjem terena" s premijerom i među strankama prije nego što se odlučio kandidirati Zlatu Đurđević?

Što nije mogao pozvati Pupovca na kavu na Pantovčak? Možda uopće nije ni imao drugog cilja osim izazivanja svađe jer mu je dosadno gore na Pantovčaku – konstatira Tadić.

Kao uvrijeđeni maturant

Čudi ga što se država, u vrijeme kada zbog epidemije sezona visi o koncu, a ljudi na Jadranu misle kako će preživjeti jesen, treba baviti duševnim bolima predsjednika Republike.

– Umjesto da bude kohezivni faktor nacije, ponaša se kao nedorasli uvrijeđeni maturant – kaže nam Tadić.

Pitamo ga ne boji li se da on postane idući na kojega će se sručiti bijes vladara s Pantovčaka.

– Čudna mi je ova "gromoglasna šutnja" na njegove izjave, zato sam odlučio reagirati. Osim toga, Milanović me još nije napao, pa me možda posluša – zaključuje Tadić.

DRUGA TRANZICIJA
Zemlja u koju se doseljava

– Ovakva Hrvatska treba "drugu tranziciju". U onoj prvoj je raspadom komunističke SFRJ nastala demokratska međunarodno priznata Republika Hrvatska, koja je 1992. postala punopravna članica UN-a, 2008. članica NATO-a, a 2013. članica EU-a.
U ovoj drugoj tranziciji treba dovršiti stvaranje hrvatske države, odnosno pretvoriti Hrvatsku u stabilnu, "dosadnu" srednjoeuropsku demokraciju. Dakle, gospodarski uspješnu zemlju koja je svjesna svojeg međunarodnog položaja i zna koristiti prednosti svojeg članstva u EU-u i NATO-u, zemlju u koju se doseljava, a ne zemlju iz koje se bježi – ističe Tonči Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 09:07