StoryEditor

Dr. sc. Romana Lekić: Hrvatskom turizmu trebaju promjene, a mi ćemo obrazovati ljude koji će u tome uspjeti

Piše EP
16. rujna 2020. - 09:00
dr.sc. Romana Lekić, pročelnica odjela turizma na Edward Bernays University Collegeu

Turizam se kao dinamična gospodarska aktivnost, a posebice uslijed pandemijskih i ekonomskih šokova u 2020., preobrazio više nego ikad. Potreba za neprestanim promjenama, ali i inovacijama iziskuje obrazovanje stručnjaka za turizam koji će biti u stanju nositi se sa svim izazovima. Ujedno će biti važno osigurati dodanu vrijednost turističkim sadržajima. Samo je jedno visoko učilište u Hrvatskoj prepoznalo buduće potrebe turističkog tržišta te se već sada može pohvaliti s čak dva inovativna studija.

Zanimanje budućnosti

Na zagrebačkom Edward Bernays University Collegeu bili su hrabri i još prije četiri godine odlučili pokrenuti studijski program Upravljanje doživljajem u turizmu, koji započinje od ove jeseni.

Educirani, obrazovani i kompetentni kadrovi u turizmu iznimno su traženi na tržištu rada. Na studiju Upravljanje doživljajem u turizmu studenti se obrazuju kako bi bili onakvi stručnjaci kakve turizam i Hrvatska trebaju – spremni biti nositelji promjena,  kaže nam pročelnica Odjela za turizam na Edward Bernays University Collegeu dr. sc. Romana Lekić.

Zahvaljujući našem interdisciplinarnom pristupu turizmu, studenti vrlo brzo savladavaju koncept ekonomije iskustva i doživljaja. Završetkom ovog studijskog programa stječe se skup kompetencija kakve trebaju imati budući menadžeri doživljaja. To su sve one vještine i znanja koji su nužni za kvalitetno upravljanje turističkim sektorom te strateški razvoj modernih turističkih destinacija. Tijekom svih studijskih godina razvijaju se kadrovi koji su već neko vrijeme nužni domaćem tržištu. Istovremeno se studente potiče da budi inicijatori nove prakse održivog turističkog razvoja u Hrvatskoj – poručuje dr. sc. Lekić.

Akademska godina 2020./2021. nesumnjivo će biti najizazovnija godina u obrazovanju, ali i turizmu. Pročelnica Odjela za turizam na Bernaysu više od dvadeset godina predaje kolegije usko povezane s turizmom, a prije toga je bila i poduzetnica u tom sektoru. Kaže da do sada nije bilo ovakvog studija te ističe da je pokretanje turističkih studijskih programa izuzetno važno za Hrvatsku. Lekić vjeruje da se Lijepa naša, kao zemlja koja toliko ovisi o turizmu, u budućnosti može pozicionirati i kao zemlja koja to radi na adekvatan i održiv način.

Smatra da su hrvatskom turizmu potrebne promjene te da će se baš na Bernaysu obrazovati prvi stručnjaci koji će biti dovoljno snažni napraviti te promjene. Diplomski studij na Bernaysu u potpunosti je prilagođen potrebama na tržištu, a mnoge kolege iz struke i akademskog svijeta smatraju ga jedinstvenim na ovim prostorima, kaže nam ova ugledna profesorica i stručnjakinja za storytelling.

Inovativnost u svemu

Inovativnost u obrazovanju budućih turističkih stručnjaka ne očituje se samo u programu, već i u načinu izvođenja nastave. Osim što na izvanredan način kombiniraju teoriju i praksu, na Bernaysu studentima nude mogućnost online nastave. Neki kolegiji na novom diplomskom studiju turizma izvodit će se na hrvatskom i engleskom jeziku.

Budući da ova visokoobrazovna institucija već radi na obrazovanju turističkih stručnjaka, s njihovog preddiplomskog studija izaći će prvi menadžeri struke. Zahvaljujući suradnji s realnim sektorom i organiziranom sustavu prakse te iskustvene nastave, studenti ovog visokog učilišta ne trebaju brinuti za posao. Većina njih zaposli se u roku od tri mjeseca od završetka studija, a nerijetko i za vrijeme studija.

Upisi na diplomski studij Upravljanje doživljajem u turizmu i preddiplomski studij Menadžment i marketing turističke destinacije su u tijeku. Posjeti bernays.hr/Landing/Bfaktor i pridruži se najBoljoj ekipi!

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 03:56