StoryEditor
HrvatskaAPEL ZNANSTVENIKA

Dr. Ozren Polašek: Ovo je trenutak kojeg se bojimo, epidemija se širi velikom brzinom i zato ostanite doma i dajte nam vremena da stvorimo ‘oružje‘

27. ožujka 2020. - 19:35
Prof.dr. Ozren Polašek:  Jedna izuzetna stvar koja se upravo događa na razini svijeta je do sada neviđena integracija znanosti i napora vlada kako bi se čim prije razvila cjepiva i lijekoviVojko Bašić/HANZA EDIA

Prof.dr. Ozrena Polašeka u svijetu elitne znanosti nije potrebno predstavljati, riječ je o jednom od najcitiranijih znanstvenika na svijetu, a u široj javnosti je najpoznatiji kao voditelj jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenih projekata – "10.001 Dalmatinac". Polašek je ujedno i pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, pa nije čudo da se i on našao u probranom društvu naših znanstvenika s kojima je Andrej Plenković u srijedu održao sastanak na temu suzbijanja koronavirusa.

I mi smo ga kontaktirali u želji da čujemo kakve su njegove spoznaje vezane za pandemiju koronavirusom, a posebno nas je zanimao njegov osvrt na nedavno objavljenu oksfordsku studiju, koja bi, pokaže li se u praksi istinitom, mogla puno toga promijeniti u strategiji borbe protiv koronavirusa. Ona polazi od teze da se korovirus u Velikoj Britaniji pojavio početkom siječnja, neopaženo se proširio nacijom i da ga je već pola tamošnjeg stanovništva prebolilo, te da je stvoren imunitet krda. 

- Navedena izjava se temelji na procjeni, a ne bilo kakvom testiranju populacije. Upravo zbog toga nije mogla biti objavljena u znanstvenom časopisu, što bi omogućilo njezinu kritičku procjenu od strane znanstvenika i liječnika. U ovom trenutku ovakvu izjavu ne možemo smatrati uvjerljivom. Većina patogenih organizama koji uđu u naša tijela ostavljaju poseban trag u obliku visoko specifičnih protutijela koje stvara naš imunološki sustav kao mjeru obrane protiv njih. Mi zatim možemo određivati neka od tih protutijela i reći je li netko nedavno ili ikada bio u kontaktu s virusom, u ovom slučaju koronavirusom- tvrdi Polašek.

Ipak, navodi i kako je teorijski model za ove tvrdnje zanimljiv, ali napominje i da sam autor navodi u članku kako je potrebno provesti serološko testiranje pomno odabranog reprezentativnog uzorka ljudi iz populacije, koje će nam dati uvid u to je li pojedini ispitanik u istraživanju bio u kontaktu s virusom i je li razvio imunost na njega.  

image
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

- Ovo je još jedan primjer koliko je u doba krize potrebno koristiti samo provjerene znanstvene informacije. Nažalost, kako smo svi pod povećanim stresom, još je lakše okrenuti se alternativnim idejama i brzim rješenjima, no ona nažalost često donose više štete nego koristi. Sada nam je svima već jasno da je ovo epidemija za koju smo na početku mislili da će biti manja nego što jest. Mi se kao država i nacija za sada jako dobro nosimo s njom, jer su naše službe odradile lavovski posao. Nažalost, kako se to često događalo u našoj povijesti, nebriga nekolicine nam donosi jako velike probleme - opominje ovaj znanstvenik, te dodaje:

- Svi znamo da je karantena mučna i teška kako za pojedince, tako i za gospodarstvo i društvo u cjelini, no to je za sada jedina metoda koju imamo u sprječavanju širenja virusa. Stanje epidemije nam je u ovom trenutku na prekretnici, jer više nemamo samo uvezene slučajeve iz vanjskih žarišta bolesti, nego imamo sve više širenja virusa s osobe na osobu unutar Hrvatske. To je trenutak kojeg se svi pribojavamo, jer se tako epidemija počinje širiti eksponencijalnom brzinom i prijeti zdravstvenom sustavu - upozorava prof.dr. Polašek.

Zato posebno upozorava sve stanovnike Hrvatske da se drže preporuka Kriznog stožera.

- Smanjite kontakte na najmanju moguću mjeru i na taj način dajte nama, znanstvenicima vremena da stvorimo oružje protiv ovog virusa. Ako je još uvijek netko u dilemi je li nam ovakva karantena potrebna, pogledajte primjere drugih zemalja, koje nisu na vrijeme ustanovile karantenu i na taj način uspjele spriječiti širenje zaraze - ističe Polašek.

Ozren Polašek nam je kazao i kako znanstvenici još uvijek nemaju jasne odgovore na niz pitanja vezanih uz virus, poput razvoja trajne imunosti ili brzine kojom se virus mijenja.

- Još uvijek smo jako rano u fazi njegovog razumijevanja. Jedna izuzetna stvar koja se upravo događa na razini svijeta je do sada neviđena integracija znanosti i napora vlada kako bi se čim prije razvila cjepiva i lijekovi. Stvorili smo zajednički front protiv virusa i samo je pitanje vremena kada ćemo razviti specifične mjere i stvoriti uvjete za povratak u normalni život. To će svakako biti i prilika za redefiniranje "novog normalnog“, što postaje jasna krilatica razdoblja nakon korone - poentira naš sugovornik.

Izdvojeno

29. srpanj 2020 22:54