StoryEditor

Dr. Nazor citirao ratni zapis Stanimirovića: "Pao je posljednji ustaški bastion, a to je vukovarska bolnica"

Piše PSD.
25. veljače 2011. - 14:58

Nizom konkretnih primjera iz dnevnog tiska, dr. Zlatko Begonja, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, u četvrtak poslijepodne je pokazao kako je načelo objektivnosti medijskog izvještavanja podložno promjenama koje su posljedica promjena političkih prilika, čak i kad su u pitanju činjenice iz Domovinskog rata.

- Mediji su prikladan odraz stanja u zajednici u kojoj djeluju, oni su slika društva. U tom kontekstu promatramo promjenu izvještavanja o činjenicama iz Domovinskog rata, koja se u medijima izmijenila od 2000. godine - naveo je dr. Begonja, rekavši da je od tada u dijelu medija započelo neshvatljivo obezvrjeđivanje suvremene ratne prošlosti.

Na iznimno posjećenoj tribini nazvanoj „Odnos medija prema činjenicama Domovinskog rata“, kojoj je prisustvovao i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, voditelj dr. Josip Faričić je istaknuo da se određeni pojmovi o Domovinskom ratu nikada ne smiju mijenjati, a to je da je Hrvatska vodila obrambeni, oslobodilački rat, kao i pojmovi „velikosrpska agresija“ i „velikosrpska mitomanija“.

Gost tribine, ravnatelj zagrebačkog Memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor je upozorio na nužnost pregledavanja relevantne dokumentacije iz Centra kada novinari pišu o Domovinskom ratu.

Potkrijepljeno brojnim dokumentima, dr. Nazor je između ostalog opovrgnuo izjavu „jednog intelektualca“ o tome da Hrvatsku nije napala Srbija nego Jugoslavija. Također je kroz dokumentaciju ustvrdio da nema dvojbi da je prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović, uputivši kritiku novinarima koji o tome u posljednje vrijeme iznose „iskonstruirane priče“.

Dr. Nazor se osvrnuo na slučaj Purda kazavši da taj slučaj „pokazuje svu bezobzirnost srpskih tajnih službi“, a obznanio je i zapis Vojislava Stanimirovića koji je godinu dana nakon okupacije Vukovara zapisao da je tamo „pao posljednji ustaški bastion, a to je vukovarska bolnica“, te da su „na Ovčari završili oni koji su glumili ranjenike“.

Uz potporu Zadarske nadbiskupije i Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, tribinu su organizirale braniteljske udruge „Damir Tomljanović Gavran“, zadarska HVIDRA, Udruga maloljetnih dragovoljaca, Veterani IV gardijske brigade i „Žene u Domovinskom ratu“.

L. Kalmeta, foto: arhiv/CROPIX

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 15:03