StoryEditorOCM
Hrvatskau ime struke

Dr. Luetić: Hrvatska liječnička komora pokrenula je postupke protiv kolega koji su na prosvjedima iznosili neznanstvene stavove i time obmanjivali javnost

Piše psd
28. studenog 2021. - 11:30

Četvrti val pandemije se ne smiruje, a dok jedni pucaju zbog covid potvrda, liječnici pucaju pod pritiskom stalnog priljeva sve većeg broja pacijenata koji trebaju pomoć.

O tome, i drugim aktualnim temama u zdravstvu, govorio je dr. Krešimir Luetić, predsjednikom Hrvatske liječničke komore, za Novi list.

“Ako nam je broj umrlih na milijun stanovnika jedan od najviših u svijetu, onda se trebamo zapitati jesmo li kao država na najbolji način vodili cijelu ovu pandemiju. Komora je, kao i ostale liječničke organizacije, još prošle godine u ovo doba tražila vrlo stroge mjere jer smo vidjeli da kreće vrhunac onog drugog vala. Sad smo prije tri tjedna također tražili stroge mjere upravo zato da bi smanjili opterećenje zdravstvenog sustava.

Mjere, odnosno bilo kakva vrsta lockdowna, nisu metoda kojom ćemo trajno riješiti pandemiju, ali su u svakom slučaju metoda kojom ćemo smanjiti pritisak na zdravstveni sustav, a to je ono što je ključno. Jer funkcionalnost zdravstvenog sustava je u izravnoj vezi s ishodima liječenja i COVID i ne-COVID pacijenata.

Nije isto je li u intenzivnoj deset bolesnika, gdje ih liječi iskusna medicinska ekipa, ili je 50 bolesnika u toj intenzivnoj koja je morala biti proširena na tri odjela, gdje su se u zbrinjavanje uključili i liječnici kojima nije svakodnevica liječenje najtežih bolesnika.

Funkcioniranje sustava u izravnoj je vezi s ishodima, smatramo da je i prošle godine, i ove, trebalo donijeti strože mjere”, kazao je.

O cijepljenju dr. Luetić kaže: 
 
“Kao Komora smo zauzeli stav da smo za obvezno cijepljenje u sustavu zdravstva. Što se tiče obveznog cijepljenja cijele populacije, vidim da i ta tema pomalo dolazi na stol. Austrija je to već odlučila, Njemačka i neke druge europske zemlje razmišljaju o tome. U svakom slučaju to će biti politička odluka, ali gledajući kao liječnik i s pozicije zdravstva, smatram da bi takva odluka zasigurno olakšala situaciju u zdravstvenom sustavu, smanjila broj teško oboljelih i umrlih...

Cijpljenje će zasigurno osigurati da nam sljedeći, peti val bude puno blaži. Nije jednako ući u val s 50 postotnom ili manjom procijepljenošću ili sa 70 ili 80 posto. To zorno možemo vidjeti po sadašnjim grafovima hospitaliziranih i umrlih u onim državama koje su imale visoku cijepljenost kad je došao četvrti val.

Kad usporedite samo nekoliko država kao što su Hrvatska, Belgija, Austrija, Nizozemska, koje imaju podjednak broj dnevno zaraženih na milijun stanovnika, vidite da u odnosu na nas ove države imaju tri puta manje hospitaliziranih i do pet puta manje umrlih.

To je jasan pokazatelj koliko je cijepljenje bitno, a jesu li to naši građani shvatili – mislim da je odgovor i da i ne. Onaj dio koji se krenuo cijepiti vjerojatno je shvatio, možda dijelom potaknut i COVID potvrdama, a onaj dio koji smo vidjeli na Trgu, mislim da nije ništa shvatio.”

image
Ronald Gorsic/Cropix

O prosvjedima kaže: 

“Dijelim ogorčenje liječnika takvim prosvjedima. Prije nekoliko dana, kad je bio prosvjed u Zagrebu, kontaktiralo me više desetaka kolega koji su ogorčeni zbog dvije stvari: zbog samog prosvjeda koji je izravno kršenje protuepidemijskih mjera, a onda i zbog poruka koje čujemo s takvih prosvjeda.

To su poruke – hoćemo prava, pravo na izbor, pravo na virus, pravo na slobodu, otprilike tako, a pritom se ne spominje nikakva obveza. I druga poruka, sloboda. Ovo što oni traže je sloboda umiranja drugih.

Sloboda je pozitivan pojam, svi je zazivamo, ali mrtvom čovjeku sloboda ništa ne znači, a uživati u slobodi ne može ni onaj tko je bolestan. Dakle, prvo život i zdravlje, a onda sloboda. Mislim da je taj redoslijed u prosvjedu pobrkan.

Pritom treba naglasiti da u državi gdje je taj prosvjed održan imamo najliberalnije mjere u čitavoj Europi, pa se kolege pitaju protiv čega ljudi prosvjeduju. U redu, čuli smo da je to protiv COVID-potvrda, koje uključuju besplatno testiranje, ali nismo čuli koji je alternativni prijedlog koji predlažu prosvjednici i njihovi politički mentori.

Takav prijedlog nismo čuli, osim onog što je kolega Ivić iz Splita tužno zaključio, da se očito dio građana odlučio za prirodnu selekciju. Strašno mi je i pomisliti da je to poruka jednog dijela našeg društva.”

O liječnicima na prosvjedima dr. Luetić kaže:

“Šokira me činjenica da bilo koji intelektualac, a pogotovo liječnik, a na sreću radi se o tek nekoliko pojedinaca na takvim prosvjedima, progovara na način koji nije utemeljen na znanosti, na medicinskoj struci, u konačnici na statistici.

Prosvjednika ima iz svih slojeva našeg društva, naravno da će se i među liječnicima, kojih ima više od 15.000, naći pojedinci koji će biti krajnje neodgovorni i antiznanstveno progovarati. Ali velika većina liječnika, njih oko 95 posto, su cijepljeni, a samim tim su poručili što misle o pandemiji i cijepljenju.

Oni su u subotu, umjesto na prosvjedu, radili i prekovremeno i pojačano, na COVID-odjelima i COVID-intenzivnoj. Protiv pojedinaca koji su govorili na skupu ili su na sličnim ranijim manifestacijama izražavali nestručne, neznanstvene stavove i time obmanjivali javnost, Komora je već pokrenula postupke. Protiv šest liječnika su pokrenuta određena postupanja. U slučaju kada Časni sud Komore utvrdi odgovornost nekog liječnika za kršenje Kodeksa medicinske etike ili utvrdi neki drugi prekršaj, može takvom liječniku izreći sankcije koje mogu ići od opomene, ukora, pa do oduzimanja licence.”

Na pitanje treba li tim liječnicima oduzeti licencu, dr Luetić za Novi list kaže:

“Časni sud je neovisno tijelo, koje će donijeti odluku. Kao predsjednik Komore, trebam osigurati da su takvi postupci objektivni i neovisni. Stoga niti na koji način ne mogu i ne smijem prejudicirati ishode postupaka. Osobno, osuđujem neznanstvene i nestručne izjave, a eventualne sankcije ostavljam Časnom sudu.”

image
Denis Lovrovic/afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 21:52