StoryEditor
HrvatskaTRAŽI NOVI NADZOR

Dr. Kaleb ogorčena nalazom vještačenja Hrvatske liječničke komore: Ne želim biti ničiji Pedro, dokazat ću tko su pravi krivci za smrt Gabrijela Bebića

Piše Ivica Marković
14. siječnja 2020. - 11:43
Denis Jerković/HANZA MEDIA

- Jedino dr. Kseniji Kaleb nemamo što zamjeriti prilikom pružanja pomoći našem Gabrijelu. Ona je jedina, od svih liječnika reagirala, kako bi trebao regairati svaki odgovorni liječnik i ona je jedina, učinila sve što je mogla u tom trenutku da pomogne našem sinu, uglas su nam pred više od godine dana u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazali Ivana i Mišo Bebić, roditelji, čiji je sin Gabrijel, preminuo u KBC Split, nakon što tri dana, obilazeći sa ocem ambulante u Metkoviću, nije dobio adekvatnu medicinsku pomoć.

I sada tu dr. Kseniju Kaleb, koja je jedina reagirala kao liječnik, u nalazu svog vještačenja Hrvatska liječničke komora tereti da je učinila niz propusta i da nije malom Gabrijelu pružila adekvatnu pomoć!?

Majka dječaka preminulog u Metkoviću: Znaju li oni koji su krivi za smrt našeg Gabrijela kako je na Sve svete odlaziti na grob svog djeteta? Uskoro će i godina dana od tragedije, a nitko ne želi provesti vještačenje... Želimo istinu i dobit ćemo je!

Roditelji preminulog dječaka: Pedijatrica koja ga poslala u Split stalno je ponavljala 'Grmi mu u plućima, kako ovo nisu čuli', liječnici iz Metkovića ni sućut nam nisu izrazili

Između ostalog Komora, odnosno njezino peteročlano Povjerenstvo koje je provelo vještačenje, "zamjeraju" dr. Kaleb što nije djetetu dala infuziju i kisik, što nije intubirala dijete, što mu nije dala antibiotik intravenski ili peroralno te što nije ostala s njime na Hitnoj pomoći.

- Infuzija i kisik su malom Gabrijelu dani 30 sekundi poslije negoli sam ja to trebala učiniti po nalazu vještačenja. Terete me da dijete nisam intubirala, a u ovim uvjetima u kojima radim to se ne može ni napraviti jer ga se nema čime sedirati (uspavati).

Brutalna je konstatacija da sam trebala antibiotik dati intravenski ili peronalno, a to nije bilo moguće. Naime, nitko u Metkoviću ne može dati antibiotik intravenski, jer se ti antibiotici daju isključivo u bolnici i mi ih nemamo u DZ. Što se tiče peroralnog davanja antibiotika, koje sam po njima trebala dati, ako nisam mogla dati intravenski i studenti treće godine Medicinskog fakulteta uče da antibiotik koji se da na usta u septičkom urušaju, kakav je bio kod Gabrijela, ne daje nikakve rezultate.

Nadalje, kažu da sam trebala ostati na Hitnoj pomoći s Gabrijelom, a tamo sam ostala koliko sam trebala, odnosno sa Hitne sam otišla kada mi je kolegica sa Hitne rekla da odem i da oni preuzimaju Gabrijela (ovo je dr. Kaleb rekla i u jednom od prijašnjih razgovora za Slobodnu Dalmaciju, op.a.). Nakon toga sam se vratila u svoju ambulantu i nastavila pregledavati "more" pacijenata koji su me čekali, kazuje dr. Kaleb.

Naša sugovornica kaže da će se boriti za svoj obraz i svoju čast dok je živa.

- Ovo vještačenje koje je napisano je pristrano, nepošteno, nekorektno, nemoralno, loše i neobjektivno, s nizom neistina. Ja jednostavno ne znam zašto su mi "prišili" toliko laži i neistina i zašto su me degradirali i kao liječnika i kao čovjeka.

Hrvatska liječničke komora je moja krovna institucija i trebala bi mene kao liječnicu štiti, a ne poniziti. Odlučna sam u namjeri da obranim svoj obraz i svoju čast i da dokažem tko su stvarni krivci u ovom slučaju, gdje je jedno nevino dijete izgubilo život. Ja sam ispravno postupila u datom trenutku i to sam spremana dokazati. Ne želim biti ničiji "Pedro" i želim da me ovi iz Hrvatske liječničke komore izostave iz svojih zakulisnih igara, kazuje dr. Kaleb.

Ona traži od Komore da poništi nadzor i da se napravi novi, pravilni nadzor.

- Zamjeram svakom kolegi koji je bio u tom nadzoru i koji je stavio svoj potpis na takvo nepošteno vještačenje. Neću dozvoliti da me Komora ponižava, želim biti liječnik i raditi svoj posao pošteno i odgovorno, kao što sam i do sada radila. Želim svakog dana sa svog radnog mjesta otići kući s osjćajem da sam napravila nešto vrijedno truda i da sam nekome pomogla, priča dr. Kaleb, koja je još kratko vrijeme zaposlenica DZ Metković, budući da uskoro odlazi u koncesionare.

Kako kaže, također postoji i mogućnost da podigne tužbu i za naknadu šete.

- Ovom svojom tužbom borim se za položaj svih mojih kolega koji odgovorno i s velikom ljubavlju, kao i ja, obavljaju svoj posao. Želim da se više nikada nikome ne dogodi ono što se dogodilo obitelji Bebić. Na kraju očekujem ispriku i to iskrenu ispriku i Hrvatske liječničke komore i svakog člana Povjerenstva koji je sudjelovao u vještačenju, jer me jedino to može zadovoljiti, zaključila je dr. Ksenija Kaleb.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 11:01