HrvatskaREFORMA DOKTORA NAKIĆA

Dr. Dujomir Marasović: Ministar želi uništiti splitski KBC, ne mogu vjerovati što moji HDZ-ovci rade

Piše Ivica Marković

Najava ministra zdravlja dr. Darija Nakića, kako će, među ostalima, i splitski KBC u novoj reorganizaciji zdravstvenog sustava postati regionalna bolnica, umjesto dosadašnjeg statusa kliničkog bolničkog centra, podignula je podosta prašine u Splitu, ali isto tako i u Rijeci i Osijeku, gdje također postoje KBC-ovi, koji bi novom reorganizacijom mogli izgubiti svoj status.

Reorganizacija bolničkog sustava je najavljena kako bi se prije svega smanjili gubici koje hrvatske bolnice "proizvode" već godinama, a koji u prva tri mjeseca ove godine iznose 160 milijuna kuna.

Ministar Nakić želi "izliječiti" hrvatski zdravstveni sustav, ali to, smatraju naši sugovornici, zasigurno neće uraditi ovim "ad hoc" odlukama. Bilo bi bolje "da bolnicama da potrebna novčana sredstva kako bi mogle normalno poslovati, a ne da moraju svaki mjesec, zbog srezanih limita, biti u minusu".

Primjera radi, zna se da za normalno funkcioniranje KBC-a Split mjesečno treba oko 70 milijuna kuna, koje je u jednom trenutku svoga ravnateljskog mandata imao samo prof. dr. Dujomir Marasović i kada je bolnica u Splitu mogla koliko-toliko normalno funkcionirati. Sanacijski upravitelj doc. dr. Kolja Poljak imao je u prosjeku mjesečni limit nešto veći od 50 milijuna kuna, a u svibnju 2013. taj je iznos bio pao i ispod 50 milijuna kuna, što je, tvrdio je Poljak, bilo nedovoljno za normalno funkcioniranje bolnice. Za normalno poslovanje, kaže nam, svaki je mjesec nedostajalo 20-ak milijuna kuna.

Najava o "pretvaranju" KBC-a Split u regionalnu bolnicu nije još uvijek naišla na službeni stav Stručnog vijeća KBC-a Split, no da u "bolničkom kotlu vrije", jasno je postalo nedavno na sjednici Stručnog vijeća KBC-a Split, na kojemu sudjeluju "najumnije glave" splitske bolnice, odnosno 40-ak šefova klinika, zavoda i odjela. Na toj sjednici žestoko je govorio Dujomir Marasović, u dva mandata ravnatelj splitskoga KBC-a.

– Nedopustivo je da KBC Split postane nekakva regionalna bolnica i izgubi status KBC-a, odnosno izgubi status državne bolnice. Uza sve dužno poštovanje, ne može splitska bolnica, koja ima više od 3300 zaposlenika, 1426 stacionarnih bolničkih kreveta i 269 kreveta u dnevnim bolnicama, imati isti status kao zadarska ili kao varaždinska. Mi smo znanstvena institucija, na nas se "naslanja" Medicinski fakultet u Splitu, čije kadrove educiramo, od njih stvaramo liječnike, vršimo specijalističke ispite, održavamo nastavu, a ako postanemo regionalna bolnica, to bi bilo dovedeno u pitanje – kazuje dr. Dujomir Marasović, koji je jedini javno istupio na Stručnom kolegiju.

Naravno, većina njegovih kolega iz Splita se s njime i slaže, ali za sada šute, valjda se ne žele zamjeriti novome ministru, iako i u njima "vrije".

– Ta jedna državna bolnica u Zagrebu bila bi KBC Zagreb (Rebro) i ona bi u odnosu na sve druge bolnice u Hrvatskoj imala povlašteni status, kako u financijskom, kadrovskom, tako i u svakom drugom smislu. Svim ostalim KBC-ima u Hrvatskoj standardi će biti niži. Stoga je nedopustivo da se splitski KBC, koji je u Hrvatskoj druga bolnica po važnosti, srozava i da se dovodi na razinu, recimo, zadarske bolnice koja nije sveučilišna bolnica. Mi u Splitu to nećemo dopustiti, a ministar zdravlja dr. Nakić mora povući ovu odluku ili prijedlog, koji je nekoliko puta javno iznio, a nedavno i u emisiji "Otvoreno". Ja to od njega javno tražim – žestok je dr. Marasović.

– Ako ministar svoj prijedlog provede u djelo, on će biti neutemeljen u odnosu na stvarne potrebe hrvatskih građana za zdravstvenom zaštitom. Nitko živ u Splitu ne zna što će se dogoditi ako im KBC postane regionalna bolnica, jer ministar još nije rekao kakve će to promjene u bolničkom sustavu donijeti, pa zbog toga među djelatnicima KBC-a Split, ali i Rijeke i Osijeka, vlada strah i nezadovoljstvo – veli dr. Marasović.

Naš sugovornik za ovakvu zdravstvenu politiku HDZ-a nikada nije čuo, iako je četiri godine bio saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvenu i socijalnu skrb.

– To nije HDZ-ova politika i nikada o nečemu takvom nismo razgovarali, a ni komentirali, a kamoli razmišljali. Hrvatski zdravstveni sustav funkcionira bipolarno na relaciji Zagreb – Split. Split je osovina zdravstvenog sustava u južnoj Hrvatskoj i splitskoj bolnici gravitira puno više stanovnika nego KBC-u Zagreb. Pa mi skrbimo o pola Hrvatske i cijeloj Hercegovini, o više od milijun ljudi, a ljeti, kada su tu turisti, i kudikamo više ljudi. Splitska bolnica mora apsolutno biti u istom rangu kao i zagrebački KBC. Slažem se da u Splitu ne moraju u bolnici biti sve djelatnosti, kao u KBC-u Zagreb. Recimo, mislim da Splitu ne treba transplantacija srca, iako mi je nejasno zašto se srce ili jetra transplantiraju u više zagrebačkih bolnica, koje su jedna od druge udaljene 500 metara, a u Splitu ne – čudi se dr. Marasović.

Ako će novim preustrojem i zadarska i splitska bolnica postati regionalne, nejasno je koje će to regije "pokrivati".

– Dalmacija je jedna, a ne dvije regije. Mislim da je ministrova politika totalno pogrešna, kontraproduktivna i ministar od nje mora odustati, za dobrobit hrvatskih građana i hrvatskog zdravstvenog sustava. Split, Rijeka i Osijek "kuhaju" i samo je pitanje trenutka kada će javno iskazati svoje nezadovoljstvo. Provede li dr. Nakić svoj naum u djelo, bit će to degradacija kompletnog zdravstvenog sustava – mišljenje je prof. dr. Dujomira Marasovića.
Svoj stav o najavama ministra dr. Nakića još uvijek nema Stručno vijeće KBC-a Split. O njihovim razmišljanjima razgovarali smo s prof. dr. Antom Pundom, predsjednikom Stručnog vijeća.

– Još nismo zauzeli stav. Moramo točno vijdjeti što to znači za Split i za splitski KBC. Očekujem kako ćemo sljedeći tjedan imati tematsku sjednicu Stručnog vijeća, upravo na tu temu i tada ćemo donijeti neke zaključke o kojima će javnost biti obaviještena – rekao nam je dr. Punda.

Za komentar smo tijekom jučerašnjeg dana pokušali dobiti i dr. Darija Nakića, no ministar nije odgovarao na naše pozive i poruke.


Dr. Kolja Poljak: Ništa mi nije jasno
O činjenici da ministar zdravlja dr. Darijo Nakić potezom pera od splitskoga KBC-a želi napraviti regionalnu bolnicu, razgovarali smo i s doc. dr. Koljom Poljakom, još uvijek sanacijskim upraviteljem KBC-a Split, koji je na toj funkciji dok ministar ne potpiše i ne odobri imenovanje dr. Ive Jurića za novog ravnatelja.
– Neugodno sam iznenađen što bi KBC Split mogao s ostalim KBC-ovima u Hrvatskoj biti stavljen u status regionalne bolnice. To je nedopustivo. Ne želim da se nitko nađe uvrijeđen, ali druga bolnica po veličini u Hrvatskoj, a ako hoćete i druga po važnosti, nije nikad bila u rangu sa sadašnjim regionalnim bolnicama. Uostalom, o kakvim se tu regijama radi, meni nije jasno. Po ovome ispada da će KBC Split, po najavama iz Ministarstva, postati zapravo samo županijska bolnica, a to ona nikad nije bila. KBC Split ima više djelatnika i bolničkih postelja od sve četiri preostale bolnice u Dalmaciji zajedno i jedini je klinički bolnički centar u Dalmaciji. Ovo je nadstranačko pitanje koje bi nas sve u gradu i županiji moralo dobro zabrinuti, jer moramo sve učiniti kako bi KBC Split zadržao svoj status i dobio sredstva za normalno poslovanje koja zaslužuje – izjavio je dr. Kolja Poljak.

#DUJOMIR MARASOVIć