StoryEditor
HrvatskaNema odustajanja  

DORH: Za napad na Split sudit će se dvanaestorici; Bokšić: To je bio kulturocid i terorizam

Piše PSD.
1. kolovoza 2013. - 00:40

Iako je obustavljen postupak za četvoricu nekadašnjih pripadnika JNA koje se teretilo da su sudjelovali u napadu na civilne ciljeve u Splitu i otocima u studenom 1991. godine, Državno odvjetništvo u Splitu i dalje ustrajava na kaznenom progonu protiv dvanaest optuženika.

Podsjetimo, obustavljen je progon protiv jednog od šefova Komande vojnopomorske oblasti Nikole Zdravkovića, zatim “trojca” iz Lore Dragana Tarbuka, Radovana Štetina i Riste Zekanovića jer, kako su nam rekli u Odvjetništvu, naprosto nije bilo dokaza i nije se mogla očekivati osuđujuća presuda. U Odvjetništvu kažu i da nisu istinite tvrdnje pojedinih bivših hrvatskih vojnih dužnosnika kada govore da nije nitko odgovarao za napad na Split. Napominju da je pravomoćno osuđen značajan broj pripadnika JNA: Mile Kandić, Nikola Ercegović, Dojčilo Isaković, Živomir Ninković, Ilija Brčić...

Većini je suđeno u odsutnosti, a kazne su bile u rasponu od 10 do 20 godina zatvora. Nekima je izrečena i mjera doživotnog protjerivanja iz RH. Međutim, Vrhovni sud je jednog oslobodio, a za 17 optuženih od njih 33 naloženo je novo suđenje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Sjećanja ne blijede

Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, kaže nam da su, nakon što je Vrhovni sud vratio predmet, pomno analizirali dokaze o 17 osoba. - Mi smo, vodeći se napucima Vrhovnog suda, detaljno iščitali materijale i utvrdili da za četvoricu nema dokaza, jedna je osoba umrla (Dane Kokotović) i sud je obustavio postupak, a za 12 osoba je utvrđeno da ima dokaza i postupak dalje teče, a to su: N.S., B.C., D.L., Z.G., M.Š., M.P., M. K., R. M., M. J., P. P., V. M. i U. M. – kaže Rene Laura.

U odvjetništvu, neslužbeno doznajemo, očekuju i brzo sazivanje glavne rasprave, te navode da ozbiljno rade na predmetu i čude ih izjave bivših hrvatskih časnika koji tvrde kako “ispada da nitko nije odgovoran za napad na Split”. Većini optuženih, ako suđenje počne, ponovno bi se sudilo u odsutnosti. Podsjetimo, nakon što je Hrvatska ratna mornarica počelo ozbiljnije djelovati i uništavati brodove JNA, tadašnja vojska odlučila se osvetiti, ali ne napadom na vojne, nego civilne ciljeve u Splitu.

Tako je Komanda Vojnopomorske oblasti JNA stavila sve brodove u najviši stupanj borbene pripravnosti i naredila napad na Split, gađali su sve što su stigli. Pogodili su tako i Jadrolinijin trajekt “Vladimir Nazor”, koji je bio privezan u Gradskoj luci, pri čemu su ubili Juru Kalpića i Dinka Marasa, djelatnike “Jadrolinije”. Gordana Kalpić, supruga poginulog mornara, i dalje se živo sijeća te kobne 1991. godine. - Kako se ne bih sjećala, poslije toliko godina i dalje sve to skupa boli i ne znam što bih vam rekla. Mi se uvijek uzdamo u pravdu, a hoće li ona doći...- rekla nam je kratko gospođa Kalpić.

Tog vremena jako se dobro sjeća i Nikola Bokšić, nekadašnji pomoćnik zapovjednika HRM-a koji je rukovodio protuzračnom obranom Splita. - Taj napad je bio kulturocid i terorizam. Zanimali su ih prvenstveno civilni ciljevi. Državno odvjetništvo, Sud, ali i naši političari trebaju sve učiniti da se krivci privedu pravdi.

Taj napad i žrtve ne smijemo nikada zaboraviti jer mi smo poštovali Ženevske konvencije, nismo htjeli u to vrijeme srušiti helihopter koji je spašavao pilote iz srušenih JNA aviona, Sveto Letica nije dao, a oni su vraćali tako da su pucali po svemu, ubijali naše građane. Ne smijemo dopustiti da se izvuku jer i onaj neposredni izvršitelj napada koji je slušao zapovijed da puca na civile morao je tu zapovijed odbiti – kaže Bokšić, navodeći da je JNA tada pucala na Arheološki muzej, Palaču, Općinu, Gripe, Higijenski zavod, trajektno pristanište, Varoš...

Saša Jadrijević Tomas

Kapetan Brčić umro, kaznu odslužio nije

•• Kapetan bojnog broda “Pula” Ilija Brčić, koji je imao prebivalište u Splitu, 1993. godine u odsutnosti je osuđen na kaznu od 15 godina zatvora jer je naredio svojim podređenima napad na civilne ciljeve, poglavito Split, Kaštela, Brač, Hvar i Šoltu. Presuda mu je postala pravomoćna, ali je on pobjegao u Crnu Goru gdje je postao visoki vojni dužnosnik. No, kad je išao na službeni sastanak u NATO u Napulju, uhićen je, te je mjesecima držan u pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je objavila Hrvatska. No, talijansko pravosuđe ga je pustilo, a on je 2010. godine umro u Crnoj Gori ne dočekavši izručenje Hrvatskoj.

Izdvojeno

23. svibanj 2020 19:47