StoryEditorOCM
Hrvatskanezakonito ponašanje

DORH tuži Katarinu Peović: čelnici Radničke fronte i saborskoj zastupnici prijeti novčana kazna

Piše vijesti sd
23. ožujka 2023. - 10:49

Saborsku zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu sada optužilo da je na dan prošlih europskih izbora, 26. svibnja 2019., kršila izbornu šutnju, za što je predviđena novčana kazna do 30 tisuća kuna, odnosno 3.984 eura.

Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Julija Penjak pritom se poziva na obavijest o nezakonitom ponašanju Katarine Peović koju je DORH-u u kolovozu 2019. dostavilo Državno izborno povjerenstvo, piše Novi list.

Ona je, smatraju u DORH-u, zaslužila kaznu zato što je spomenutog datuma na svom Facebook profilu objavila fotografiju sebe kako ubacuje glasački listić u kutiju, uz poruku “Danas sam bila na biralištu. Pozivam sve obespravljene da osim ulica iskoriste sva ostala raspoloživa sredstva, pa i alate kapitalističke tzv. demokracije, u borbi za radnu većinu”.

Na taj je način, uvjereni su u Državnom odvjetništvu, zastupnica Radničke fronte povrijedila članak Zakona o izboru članova u Europski parlament kojim se “na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zabranjuje svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela”.

U optužnom prijedlogu se detaljno opisuje što su sve u DORH-u poduzimali u prethodne tri i pol godine, od 6. kolovoza 2019., kada ih je Državno izborno povjerenstvo izvijestilo što je to Katarina Peović napravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 16:32