StoryEditor
HrvatskaČEKAJUĆI OSLOBaĐaNJE

Don Ivan: Gotovini u Haag šaljem komadić košulje u kojoj je preminuo Stepinac

Piše PSD.
20. listopada 2010. - 23:10
Općinu Pakoštane u utorak je posjetila skupina taksista iz Splita i Kaštela – oni su u Uredu načelnika ponudili besplatan prijevoz do Haaga obitelji, rodbini i prijateljima generala Ante Gotovine na dan kad mu bude izrečena presuda, za koju ne dvoje da će biti oslobađajuća.

− Sve ih želimo voziti, to je naš doprinos, prijevoznički. Ali najveća nam je želja da netko od nas vozi generala do njegovih Pakoštana, makar od Zagreba ako će iz Haaga ići avionom – kažu Mate Galić, Zoran Bačić i Nikola Jelić, trojica s poduže liste taksista iz Splita i Kaštela koji su odlučni uputiti se u Haag svojim taksijima i voziti koga god treba.

S njima je u Ured načelnika došao i don Ivan Turić, kontroverzni župnik Župe i Rašćana u Splitsko-dalmatinskoj županiji. On je ponio nesvakidašnji dar, koji je predao donačelniku Pakoštana Anti Bakiji, čiji je zadatak da dar stigne u Haag do generala Gotovine, a svakako prije izricanja presude.

Don Ivan Turić izvadio je na stol pozlaćeni privjesak, primjerak sakralne umjetnosti iz 17. stoljeća, u kojemu se nalazi relikvija blaženoga kardinala Alojzija Stepinca: komadić košulje u kojoj je Stepinac umro u svojem domu u Krašiću 10. veljače 1960. godine.

‘Predugo je zatvoren’

− Časna sestra skidala je s mrtvog Stepinca košulju, a ja sam, osjećajući već tada 10. veljače 1960., kao 20-godišnjak, da je on blažen, zatražio komadić Stepinčeve košulje. Komadić, odrezan škarama, čuvam cijeli život. Gotovo cijeli život kao svećenik sam proveo po svijetu, najviše u misijama u Argentini, i nikada se, baš nikada, nisam odvojio od Stepinčeve relikvije.

Stepinčeva relikvija i pismo za generale
Čuvala me je i davala mi snagu cijeli život. Sada želim relikviju predati Anti Gotovini, da svete moći, od kojih se nikada u životu nisam odvojio, sada čuvaju njega – objasnio je don Ivan Turić.

Relikvijar, izrađen u obliku medaljona i ukrašen ornamentima, ima s prednje strane staklo kroz koje se vidi komadić bijelog platna, a medaljon je sa stražnje strane pokriven poklopcem ispod kojega je relikvija zapečaćena.

Sačuvanu je Stepinčevu košulju u malom relikvijaru iz ruku svećenika Turića u utorak u Uredu načelnika primio Ante Bakija, koji će preko obitelji ili na neki drugi način medaljon poslati u pritvor Haaškog suda u Scheveningenu.

Iako je sastanak s taksistima i don Turićem bio iza zatvorenih vrata, blagoslov relikvije i njezinu primopredaju došle su vidjeti službenice iz cijele općinske zgrade.

− Zahvalan sam don Ivanu Turiću na ovoj gesti, kao i taksistima iz Splita i Kaštela na njihovoj posebnoj ponudi. General Gotovina predugo je u Haagu i vrijeme je da se ta agonija završi – rekao je pakoštanski donačelnik Bakija.

Darove za Gotovinu, koji će biti preneseni u njegovu kuću u Pakoštanima, donijeli su i taksisti: zlatnik dr. Franje Tuđmana, te slike Majke Terezije i pape Ivana Pavla II. Don Turić blagoslovio je sve darove, kao i hrvatsku zastavu dugu devet metara koja će se zavihoriti u mjestu Nisko pokraj Splita na dan Gotovinina oslobađanja.

LADA KALMETA

 

‘Dragi Ante, čuvaj ove svete moći’

 

Uz medaljon sa sačuvanim komadićem košulje Alojzija Stepinca, don Ivan Turić šalje generalu Gotovini u Haag i popratno pismo, u kojem izražava želju da Stepinčeva relikvija čuva i ostale zatočene hrvatske generale.

 - Imao sam 20 godina kad sam molio časnu sestru da odreže komad košulje u kojoj je umro Stepinac. Hodajući po svijetu, čuvale su me te svete moći. Neka ove svete relikvije i vas, dragi generali, štite i oslobode okova pristranosti i nepravde. Vratio sam se jer ste mi vi sa svim našim braniteljima otvorili vrata slobode.

Tuđi svijet bio mi je zatvor, a samo ovdje, u našoj Hrvatskoj, živim slobodan. Dragi Ante, čuvaj ove svete moći, a one neka vas sve čuvaju i krijepe. Molim za vas i očekujem vaš skori dolazak u Hrvatsku”, napisao je, među ostalim, don Ivan Turić.


 

‘Meni je ljepša ustaška kapa’

 

Podsjetimo se, don Ivan Turić je na misi služenoj u povodu otkrivanja spomenika žrtvama četničkog pokolja 1942. godine u biokovskom selu Rašćanima izjavio: “Godine 1941. Hrvatsku su stvorili Hrvati s našim poglavnikom i ustašama. Četnici su nas htjeli poubijati, da nas nema. Tito i partizani u tome su im pomagali... Josipović kaže da je partizanska kapa lijepa, a ja mu poručujem da je ljepša ustaška. Meni danas pletu tu kapu...”

S.H.

 

 

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 11:35