StoryEditorOCM
Hrvatskaproizvodnja pred kolapsom

Domaći stočari i mljekari dovedeni do ruba opstanka: ‘Ako se nešto ne promijeni, ubrzo ćemo jesti samo uvozno meso upitne kvalitete‘

Piše Stanislav Soldo
14. rujna 2021. - 16:56

Stočarska proizvodnja, kao i proizvodnja, mlijeka posljednjih mjeseci dovedeni su do ruba opstanka. Situacija je i prije bila loša, a sad bi korona kriza mogla dokrajčiti i ono malo što je od domaće proizvodnje ostalo. Ako se nešto korjenito ne promijeni, Hrvati će vrlo brzo jesti samo uvozno meso i piti strano mlijeko upitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti, dok će domaće farme zjapiti prazne.

image
Tom Dubravec/Cropix

Stočarstvo i mljekarstvo su pred kolapsom - upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore. Teška su vremena za stočare jer je njihov trenutni položaj na domaćem, ali i na zajedničkom tržištu pod utjecajem izrazito nepovoljnih tržišnih čimbenika uzrokovanih post COVID-19 krizom.

- Ove godine zabilježen je dramatičan rast cijena sirovina na svjetskom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj, a stočarima od početka godine naglo rastu troškovi, dok s druge strane svoje proizvode prodaju ispod cijene jer se, na zajedničkom tržištu, roba nudi po dampinškim cijenama zbog viškova uzrokovanih COVID-19 krizom. Pored strukturnih problema u domaćem sektoru stočarstva i naglog rasta cijena inputa, tekuću godinu obilježila je suša, poglavito u pašnom dijelu godine. Uz sušu, stočari se u pojedinim dijelovima Hrvatske bore i s posljedicama uništenja proizvodnih kapaciteta uzrokovanih potresima, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

image
Tom Dubravec/Cropix

Analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazala je kako je došlo do naglog rasta troškova hranidbe stoke, koji je do skoka u 2021. godini ukupno bio do otprilike 50 posto materijalnih troškova, a trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70% materijalnih troškova. Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Navedeno stanje na domaćem tržišta iziskuje brzu i ciljanu potporu domaćim sektorima stočarstva, i to u smislu potpora u vidu kratkotrajne državne pomoći koja bi subvencionirala razliku rasta cijene osnovnih inputa u stočarskoj proizvodnji (žitarica, prerađevina i stočne hrane). Potrebno je uvesti jasne nedvosmislene oznake prilikom označavanja (Meso hrvatskih farmi, Mlijeko hrvatskih farmi) i deklariranje proizvoda koji dolaze iz uvoza, naglašavaju u HPK.

image
Tom Dubravec/Cropix

Zbog lošeg stanja u stočarstvu do kraja tjedna stočari traže hitan sastanak sa stručnim službama Ministarstva poljoprivrede. Iz HPK upozoravaju kako se u stočarstvu trenutno bilježe enormni gubici. Na takav način se više ne može proizvoditi jer su troškovi proizvodnje otprilike 30 posto veći nego što je cijena po kojoj stočari prodaju meso i mlijeko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 05:32