StoryEditorOCM
Hrvatskanadriliječništvo saborskog zastupnika

'Doktor' Pernar po Facebooku luduje savjetima protiv gripe, psihijatar upozorava: Ima izuzetne moći manipulacije, hitno ga treba zaustaviti i zaštititi građane

7. siječnja 2019. - 21:31

'Odite na google, upišite vitamin C, gripa ili prehlada, samo zbrojite dva i dva! Pogledajte istraživanja! Nobelovci su ih radili, nisam ih se ja dosjetio!'

Tako Ivan Pernar u novom postu na FB-u ​"Zašto su mediji skočili na mene zbog toga jer sam preporučio ljudima vitamin C za liječenje prehlade i gripe?", opravdava svoje savjete o tome kako liječiti gripu megadozama vitamina C.

Pernar je, naime, na svom FB profilu ranije objavio kako mu se 'upravo javio čovjek iz Splita':

'Imao je simptome početka gripe i nije znao što napravit. Međutim, ključna je bila njegova sestra koja prati moju stranicu i koja mu je rekla da pogleda moj video o vitaminu C.

Čovjek je pogledao, otišao u DM, kupio vitamin C i uzeo ga u tri mega doze do sad - čak pola čajne žličice po dozi (ja preporučam trećinu). Veli da se osjeća puno bolje i nema nikakvih nuspojava. Uglavnom, požalio se da mu najmanji sin ima problema s kašljem, a još doji i veli da je rekao ženi da i ona pije vitamin C.

Rekao sam mu da postoji jednostavnije rješenje, da jednostavno izdoji mlijeko u bočicu i da na vrh čajne žličice stavi vitamina C unutra i tri put ako tako napravi kašalj je gotov.

Veli da će pokušat i javit rezultate, ako je itko od vas pokušao kašalj, prehladu ili gripu izliječit s vitaminom C u megadozama, javite rezultate'

Među komentarima je - uz one koji su smatrali da Pernar daje dobre savjete - bile i reakcije tipa:

"Vi ste opasan covjek. Nazalost, utjecete na javno misljenje u odredjenog broja ljudi i poigravate se ljudskim zdravljem. Koje su vase kompetencije za takvo sto? Jeste li doktor medicine? Bar veterinarske? Jeste li znastvenik iz podrucja prirodnih znanosti biologije i kemije? I vi cete ubrzo imati saborsku mirovinu. O zivote robijo...";

"A na kraju, kad beba odapne od suludog predoziranja vitaminom C, u zatvor idu majka i otac, a ne wannabe nadriliječnik Pernar koji im je i propisao kako da liječe svoje dijete. Tipično za ovu zemlju"...

Na Pernarovu priču o Splićaninu i vitaminskom savjetu reagirao je i psihijatar dr. Herman Vukušić - poslao je pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te predsjedniku Hrvatske liječničke komore doc. dr. Krešimiru Luetiću.

Obraća im se, piše, "povodom današnjeg javnog istupa saborskog zastupnika Živog zida, Ivana Pernara, koji u svojoj FB objavi daje 'recept' kako se influenca uspješno liječi isključivo C vitaminom, te ide tako daleko da svoju 'terapiju' preporučuje i za dojenčad, na način da se askorbinska KISELINA kapa u majčinsko mlijeko!

Nakon što je već uvelike doprinio antivakserskoj klimi u Hrvatskoj svojim javnim djelovanjem (pa smo prošle godine imali i epidemiju ospica u Dubrovniku), Pernar je nakon toga umjesto antidepresiva za liječenje depresije propagirao 'šumsko zelenilo', a sada, U JEKU EPIDEMIJE GRIPE daje savjete roditeljima da miješaju C vitamin s majčinskim mlijekom i 'kašalj će sam proći' ????

Nisam pedijatar, ali nekoliko uvaženih kolega te struke svjetskog glasa s kojima sam se konzultirao prije ovog dopisa nisu nikada čuli za takav način liječenja gripe.

Ovo sve naglašavam jer (a ovo jest moja struka) Ivan Pernar posjeduje izuzetne moći manipulacije činjenica te postoji mogućnost da netko uistinu njegove 'savjete' uzme zdravo za gotovo i ne potraži stručnu pomoć. Tada se može ponoviti slučaj iz Rijeke kada su roditelji odbili davati kemoterapiju svojem djetetu koje je potom preminulo, a ne zaboravimo da je i u slučaju nesretnog malog Gabrijela Bebića iz Metkovića posrijedi bila teška respiratorna infekcija.

Stoga, kao dugogodišnji javnozdravstveni djelatnik, a u cilju zdravstvene zaštite građanki i građana RH od nadriliječništva jednog saborskog zastupnika (kojem ta pozicija, nažalost, daje široku platformu javnog djelovanja) tražim od vas da u okviru svojih funkcija i ovlasti poduzmete sve mjere koje su vam na raspolaganju da se isto HITNO zaustavi", napisao je Vukušić.

I evo Pernara da, nakon svega, stručno objasni kako samo treba "zbrojiti dva i dva"; poziva se na medije koji često pišu o tome kako istraživanja pokazuju da vitamin C pomaže, nije on, Pernar to izmislio, uostalom, i njega je vitamin C, kad je iskašljavao "žuti sekret", spasio - trećina čajne žličice ujutro, popodne i navečer (ranije je napisao kako je idući dan bio zdrav i kako je "tada empirijski vidio da vitamin c djeluje umjesto antibiotika", Dohvatio se u najnovijoj "c objavi" i farmaceutske industrije - na pitanje koje postavlja "otkud tolika mržnja" pretpostavlja da mržnja i panika proizlaze iz njihovog straha da će im se smanjit' profit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 01:12