StoryEditorOCM
HrvatskaStav Vrhovnog suda

Dobronić protiv prijedloga Ministarstva: Vraćamo li se u neko prošlo vrijeme?! Periodična sigurnosna provjera sudaca je uvođenje lustracije na mala vrata!

Piše Vladimir Urukalo
2. prosinca 2021. - 15:05

Vrhovni sud odnosno njegov predsjednik mr. sc. Radovan Dobronić poslao je Ministarstvu pravosuđa i uprave dopis u kojem iznosi jednoglasni stav Opće sjednice VSRH na nacrt konačnog teksta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima.

Vrhovni suci smatraju da je neprihvatljiv i diskriminatoran prijedlog Ministarstva da se u zakon uvede redovita periodična sigurnosna provjera za sve suce u državi. Po njoj bi se uvela obavezna sigurnosna provjera svih sudaca svakih pet godina, a trenutno se takva provjera odnosi samo na uskočke suce. Svi ostali suci provjeravaju se samo jednom i to uoči imenovanja.

- Kao prvo odredba je diskriminatorna u odnosu na suce kao dužnosnike sudbene vlasti jer u sklopu ravnopravnosti tri državne vlasti, takve periodične provjere se ne predviđaju niti se propisuju za nositelje izvršne i zakonodavne vlasti. Na način kako je to predložilo Ministarstvo, suci u Republici Hrvatskoj bili bi jedini u nekoj zemlji članici EU koji bi bili podvrgnuti takvim provjerama - navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

- Izgleda, nažalost, da se u odnosu na neovisnost sudstva i vladavinu prava u posljednje vrijeme, malo po malo, ponovno uspostavlja pravna regulativa koja omogućava političku instrumentalizaciju pravosudne vlasti s neminovnom posljedicom sužavanja neovisnosti sudova.

Trodioba vlasti postoji tek kad neovisni sudovi kontroliraju političku vlast i zato se pitamo vraćamo li se ovakvim pravnim normama unatrag u neko prošlo vrijeme reizbora sudaca ili se na "mala vrata" može govoriti o stanovitoj lustraciji (provjera i uklanjanje iz javnog političkog života onih osoba koje su bile aktivne u službi totalitarnih režima - op.a.) sudaca koju glasno zazivaju pojedini političari....

Nije jasno kako bi predložene sigurnosne provjere sudaca mogle pridonijeti transparentnosti sudskog sustava, a sigurno mogu ugroziti neovisnost sudaca i imati cijeli niz negativnih posljedica bez obzira na to tko će donositi krajnju odluku o eventualnim sigurnosnim zaprekama i to po nepoznatim kriterijima i kao dio izvršne vlasti - napisao je čelnik Verhovnog suda, uz ostalo, u svom dopisu Ministarstvu pravosuđa.

Nadalje, suci su se jednoglasno usprotivili i izmjeni prema kojoj bio vještake imenovao ministar pravosuđa i to uz neobvezujuće izjašnjavanje predsjednika sudova. Po njima je tako nešto predstavlja "miješanje izvršne vlasti u sudbenu".

- Obzirom da je država česti sudionik sudskih postupaka, ova bi izmjena dovela do dojma pristranosti u parničnim i kaznenim postupcima te bi ugrozila pravo stranaka na nepristrani sud koji će odlučiti o njihovim pravima i obvezama - navodi se u priopćenju. Ističe se i neslaganje s dijelom izmjena koje se odnose na ukidanje specijalizacije drugostupanjskih sudova jer je nelogično da se potiče daljnja specijalizacija prvostupanjskih sudova, a ukida specijalizacija drugostupanjskih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 22:00