StoryEditor
Hrvatskapredsjednik Vrhovnog suda

Dobronić očekuje dobru suradnju u jačanju pravnog reda; Zastupnici: Naša podrška nije bjanko, pratit ćemo vaš rad

15. listopada 2021. - 14:14

Novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda Radoslav Dobronić u petak je poslao priopćenje u kojem je ustvrdio da očekuje dobru suradnju sa sucima i Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa

Dobronić je pritom zahvalio predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji ga je predložio kao kandidata i Hrvatskom saboru koji mu je iskazao povjerenje za obnašanje ove najviše dužnosti u okviru sudbene vlasti.

"Također zahvaljujem hrvatskoj javnosti koja mi je dala svoju podršku i povjerenje, bilo izravno ili putem medija.

Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova te isto takvu suradnju sa Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

Zahvaljujem medijima koji su pratili moj rad i postupak izbora te ih molim za još malo strpljenja dok ne sredim sve dojmove", naveo je Dobronić.

Za Dobronića 120 saborskih zastupnika, tri protiv

image
Damjan Tadić/Cropix

Za Dobronićev izbor glasovalo je 120 zastupnika, tri su bila protiv. Prisegnut će u ponedjeljak, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.

Predsjednika je dobilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a. 

Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.
Sudac poznat iz slučaja 'švicarac'

image
Damjan Tadić/Cropix

Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu, gradu u kojemu su mu radili roditelji.

U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci. Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.

Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998.

Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju 'švicarac' presudio u korist brojnih malih štediša.

Zastupnici Dobroniću: Naša podrška nije bjanko, pratit ćemo Vaš rad


Radovanu Dobroniću, kojeg su u petak izabrali za predsjednika Vrhovnoga suda, sa 120 glasova 'za' i tri protiv, saborski su zastupnici poručili kako to nije bjanko podrška, nego će njegov rad pratiti kroz izvješća koja će Saboru podnositi svake godine.

Mjerit ćemo ga po parametrima koje je sam naveo, rekao je Božo Petrov (Most) koji je, kao i drugi zastupnici, prije samog glasovanja, ponovio zašto se odlučio za Dobronića i što od njega očekuju.  

Ključno što očekujemo je da se ubrzaju postupci, posebno oni koji su vezani za političku korupciju, rekla je Sandra Benčić (Možemo), navodeći kako je pravomoćna presuda za Fimi mediju pokazala što znači kad protekne puno vremena do pravomoćne presude.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2022 19:27