StoryEditorOCM
Hrvatskagrickalica

Dobro pregledajte svoje police: s tržišta se povlači čips za kojeg svi misle da je zdrav, razlog uopće nije zanemariv

Piše Vijesti SD
31. siječnja 2024. - 07:37

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda ČIPSA CIKLA, PASTRNJAK, MRKVA I BATAT 40g, s rokom trajanja 4.5.2024. zbog povećane količine akrilamida.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EU) 2017/2158 оd 20. studenog 2017. o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

Podaci o proizvodu:

Dobavljač: BIOVEGA d.o.o., Zagreb, Majstorska ulica 1E,

Maloprodaja: KONZUM plus d.o.o. Zagreb, MRKVICA d.o.o. Zagreb i BIOVEGA d.o.o., Zagreb

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.

Kako navodi HAPIK, akrilamid je kemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom. Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka (reducirajućih šećera i aminokiselina), tijekom termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (npr. prilikom prženja i pečenja). Veće količine akrilamida formiraju se u hrani koja se termički obrađivala duže vrijeme, na što ukazuje tamnija površina hrane. Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su kruh, prženi krumpir, čips, žitarice za doručak, keksi, krekeri, kava i sl.

Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost akrilamida kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:38