StoryEditor
Hrvatskakomentar

Dobro došli u Republiku Hipokriziju, zemlju dvostrukog morala: propovijedaju nacionalne interese, a krše mjere i cijepe se preko veze

12. veljače 2021. - 13:03

Živimo li u Republici Hrvatskoj ili u Carstvu Licemjerja?

Odgovor na pitanje zadnjih dana nije naročito težak. Zahvaljujući svesrdnim naporima naših najelitnijih stališa, i njihovom ustrajavanju na vlastitoj bezgrešnosti čak i kad su zatečeni sa spuštenim gaćama, preostalo je tek formalno preimenovanje Lijepe naše u Republiku Hipokriziju.

Nema dana da ne otkrijemo kako isti oni što propovijedaju nacionalne interese i brigu za najugroženije, recitiraju moralke i kunu neposlušne, revno prakticiraju dvostruki moral. Javno slave salatu, a iza naših leđa bodu najsočnije meso.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras je, kao što je poznato, cijepio sebe i suprugu u dječjoj stomatološkoj poliklinici sasvim altruistično, samo da se otvorena doza cjepiva ne baci.

Šef Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, inače sirotinja što mjesečno inkasira samo 60-ak tisuća kuna, cijepio se također besplatno i preko reda, smatrajući da na to ima puno pravo jer je branitelj i vojni invalid.

Trebali smo svjedočiti nedavnoj proslavi Stepinčeva pred zagrebačkom Katedralom da shvatimo kako u Nacionalnom stožeru što nam danomice nameće norme ponašanja zapravo sjedi ženska inačica pokojnog Amfilohija Radovića, gospođa Alemka Markotić.

image
Alemka Markotić
Goran Mehkek/Cropix

Infektologinja koja je građanima s manjkom epidemiološkog opreza do jučer rutinski lijepila etikete bioterorista, i na čiji su zagovor seljacima koji su u samoizolaciji sami gnojili njivu rutinski izricane kazne od čak 8000 kuna, bez trunke kajanja sudjelovala je na kaptolskom korona-partyju, slaveći u masi vjernika blaženika Stepinca bez maske na licu i ikakvih drugih mjera predostrožnosti.

Nakon što su sebe, u navodne propagandne svrhe, prve cijepili kvalitetnijim Pfizerovim vakcinama, naši mudri vrhovnici i njihovi medicinski sekundanti zadnjih se dana jako trse uvjeriti umirovljenike kako je za njih jako dobro i AstraZenecino cjepivo, koje su brojne razvijene zemlje označile suspektnim za starije od 65.

Drugu rundu Pfizerova cjepiva povlaštenici u Saboru su prije dva dana mudro primili izvan dohvata novinarskih kamera: neposustalom brigom za vlastitu pozadinu sad ne žele iritirati birače koje plemenito nutkaju AstraZenecom.

image
Luka Burilović
Bruno Konjević/Cropix

Čak i u paket relaksirajućih mjera kojom kafićima plemenito dopuštaju prodaju kave za van i rad teretanama, naši vlastodršci uspjeli su ugraditi svoju sebičnu, gotovo pa feudalnu, brigu za osobne probitke. Mnogi se s čuđenjem pitaju što im je u ovome opasnom trenutku trebalo otvarati kladionice i casina? Odgovor je iz njihove perspektive vrlo prozaičan: zbog opstanka sve raskoši naših osobnih privilegija, nužno su nam potrebne budale koje strasno i bez suvišnih pitanja pune državni proračun.

Hipokrit je u antičkoj Grčkoj bio naziv za osobu koja namjerno zavarava druge tvrdnjama kako se čvrsto drži proklamiranih vrijednosti i vrlina. Riječ hipokrizija etimološki dolazi iz grčke riječi hypokrisis (ὑυπόκρισις) koja označava prijetvornost, glumu, ali i kukavištvo. Tužno je, i baš nekako antički tragično, kad najviše standarde bilo kojega društva određuju sebičnjaci i kukavice.

image
Neja Markicević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 18:43