StoryEditorOCM
HrvatskaVELIKI ISKORAK

Dobit ćemo digitalni novčanik, bit će lakše i sigurnije do osobnih dokumenata, liječničkih potvrda, otvaranja računa

Piše Ljubica Vuko
29. veljače 2024. - 21:46

Europski parlament usvojio je u četvrtak, 29. veljače u Strasbourgu s većinom glasova prijedlog eurozastupnice Romane Jerković (SDP/S&D) kojim se uspostavlja jedinstveni europski okvir za digitalni identitet.

Zakon o europskom digitalnom identitetu glavne izvjestiteljice Romane Jerković olakšat će pristup uslugama javnog i privatnog sektora korištenjem europskih digitalnih novčanika, izvijestili su iz ureda zastupnice.

-Bilo da se radi o internet bankarstvu, kupovini online, pristupanju uslugama javnog sektora ili prijavi na društvene mreže, danas svi koristimo svoj digitalni identitet na dnevnoj bazi, a da toga nismo ni svjesni. No, naša povećana prisutnost na internetu povlači sa sobom i brojne sigurnosne izazove:krađu identiteta i osobnih podataka, lažne SMS poruke i porast kibernetičkih napada. Naša dužnost je zaštititi građane i dati im kontrolu nad korištenjem i dijeljenjem osobnih podataka u sigurnijem online okruženju, što je posebno važno za mlade. Ovaj zakon vidim kao veliku priliku za Hrvatsku da kroz sigurniju i bržu elektroničku komunikaciju građana i poslovnih subjekata s javnom upravom napravi veliki iskorak u digitalizaciji i unaprjeđenju kvalitete usluga javnog sektora – izjavila je ovom prigodom Romana Jerković.

Kako pojašnjavaju u uredu zastupnice Jerković, pema novom Zakonu, države članice će ponuditi građanima i tvrtkama virtualne digitalne novčanike u obliku mobilne aplikacije putem kojih će se građani moći identificirati pri korištenju javnih I privatnih servisa, a istodobno će u njih moći pohraniti osobne dokumente poput vozačke dozvole, rodnog lista, domovnice ili zdravstvenog kartona.

Osim što će moći pohraniti osobne dokumente, građani će uz pomoć nove aplikacije moći dijeliti osobne podatke i dokumente na siguran I jednostavan način. Podnošenje zahtjeva za rodni list ili liječničku potvrdu, prijava promjene adrese, otvaranje bankovnog računa te podnošenje porezne prijave samo su neke od mogućnosti koje će digitalni novčanik pružati. Digitalni novčanik, u formi aplikacije za mobitel, moći će se koristiti za pristup uslugama javnog i privatnog sektora u bilo kojoj državi članici Europske unije.

Nova pravila, ističu olakšat će svakodnevni život građana pojednostavljujući im pristup uslugama privatnog i javnog sektora, ne samo unutar vlastite zemlje, već i tijekom putovanja i boravka u drugim državama članicama EU-a.

-Unatoč brojnim preprekama, uspjeli smo stvoriti sustav digitalnog identiteta koji odgovara potrebama modernog vremena. Novi sustav temelji se na jednostavnoj i sigurnoj e-aplikaciji za sve naše elektroničke interakcije, u kojoj korisnici imaju punu kontrolu nad svojim podacima i svojim dokumentima. To je veliki iskorak koji će svima omogućiti da se konačno integriraju i da osjete koristi digitalnog društva – istaknula je Romana Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:27