StoryEditor
Hrvatskakraj trakavice

Do kraja mjeseca pada odluka o Bradleyima, u prvom kvartalu stižu i prva dva ‘Crna jastreba‘. Ministar Banožić otkrio i poraznu činjenicu o odnosima s predsjednikom

Piše hina
10. siječnja 2022. - 20:57

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u ponedjeljak da će do kraja siječnja biti donesena odluka o nabavi borbenog vozila pješaštva o čemu Hrvatska razgovara s SAD-om koji nudi Bradleye.

Potvrdio je i da će u prvom kvartalu ove godine u Hrvatsku stići prva dva od četiriju helikoptera Blackhawk.

"Intenzivno razgovaramo s našim saveznicima, Amerikancima, koji su naš najvažniji saveznik i svih su ovih godina davali snažnu podršku Hrvatskoj vojsci i siguran sam da će to činiti ne samo kroz borbeno vozilo pješaštva, nego i kroz ostale projekte koji su sada aktualni", rekao je Banožić u razgovoru za RTL Danas.

Odluka će se uspjeti donijeti do kraja siječnja, rekao je Banožić, a u kontekstu poruke SAD-a da Hrvatska odluku o tome hoće li prihvatiti američku ponudu o nabavi Bradleya treba donijeti do kraja mjeseca.

Potvrdio je i da će u prvom kvartalu ove godine u Hrvatsku doći prva dva helikoptera Blackhawk, a potom još dva, a rekao je i da će hangari u kojima će oni biti smješteni, čija izgradnja kasni, biti gotovi u idućih šest mjeseci.

Ministar boravi u posjetu Poljskoj, a slijedi mu i sastanak u Francuskoj s europskim kolegama te ministrima vanjskih poslova. Na pitanje je li informirao Ured predsjednika o tome što će govoriti na tim sastancima odnosno je li se konzultirao s Uredom, Banožić je odgovorio kako nema praksu to raditi te dodao da jasnu komunikaciju s Uredom predsjednika nije imao još od svibnja prošle godine.

"Ja imam svog predsjednika Vlade i razgovaramo o jasnim stavovima po pitanju funkcioniranja Ministarstva obrane. A ovo je sastanak na razini ministara obrane, a ne na razini predsjednika Republike", dodao je.

Upitan je li resor obrane taoc odnosa između njega kao ministra i predsjednika Republike Zorana Milanovića i je li država taoc odnosa između predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, Banožić je odgovorio kako ne bi to stavljao u taj kontekst.

 "MORH ima svoje zakonske propise - Zakon o obrani i Zakon o Oružanim snagama u kojima jasno piše što su čija zaduženja. Postoji i Zakon o fiskalnoj odgovornosti i zna se na koji se način donosi proračun i planovi. To se uvijek donosi u suradnji s Glavnim stožerom i sve što treba je poštivati zakone - i tada više neće biti nikakvih problema", dodao je.

Ponovio je i da on nije tražio od načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, da podnese ostavu nego da poštuje Zakon o obrani te dodao da u ovome trenutku nemaju nikakvih problema u komunikaciji.

"Komuniciramo o onome što su izazovi za nas po pitanju modernizacije, opremanja Hrvatske vojske kao i budućih planiranja", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 09:21