StoryEditor
Hrvatskauhvaćena na kameri

Djevojka ukrala fotografiju iz zagrebačke galerije, oni joj ponudili posao

Piše PSD
20. veljače 2018. - 13:39
KIC

U Kulturno-informativnom centru (KIC) u Zagrebu ukradena je fotografija Gorana Pavletića koja je bila izložena u Galeriji KIC-a.

Na snimci nadzorne kamere vidljivo je da je nepoznata djevojka izvadila fotografiju iz okvira i mirno i staloženo odšetala iz galerije. Ovaj incident, umjesto da ih razbjesni, ganuo je djelatnike galerije do te mjere da su nepoznatoj djevojci ponudili posao.

"Konačno se dogodilo. U Hrvatskoj imamo istinsku i visoko motiviranu zaljubljenicu u suvremenu umjetnost. U Galeriji na katu, tijekom njezine druge sezone na izložbi fotografija Gorana Pavletića dogodila se krađa jedne fotografije koja je još na otvorenju izazvala reakcije svojim mističnim ugođajem i simboličkim značenjima.

Galerija na katu je ponosna što je odabrala umjetnika koji je kod publike pobudio toliko snažan odaziv koji je za sada nepoznatu ljubiteljicu fotografske umjetnosti naveo na krađu. Također, teško je ne primijetiti kako se radi o istinskoj štovateljici umjetnosti jer je izvadivši fotografiju iz drvenog okvira isti vratila na njegovo mjesto na zidu.

Kako je ustanova pokrivena kamerama dajemo na uvid javnosti snimke mjesta zločina i same kradljivice kao i fotografiju otuđenog rada.

Iako smo svjesni da se radi o protupravnome djelu, duboko smo dirnuti njezinim motivima posebice danas kada smo svjedoci svakodnevnog i intenzivnog obezvređivanje suvremene umjetnosti, posebice važnosti fotografije u hrvatskoj kulturi.

Radi svega navedenoga, fascinirani rizikom i pedantnošću kradljivice, ravnatelj ustanove i suvoditelj Galerije na katu nudi joj amnestiju od progona i priliku da zajedno s njim bude kustos jedne izložbe fotografija u GNK", napisali su.

"Napominjemo da svaki daljnji progon ovisi samo o tome da li ustanova tj. ravnatelj želi iskoristi zakonski hodogram prilikom krađe imovine, ili će se sama kradljivica javiti i zatražiti amnestiju. Amnestijom koju dobiva od odgovorne osobe u ustanovi, tj. odustajanja oštećene stranke, u ovo slučaju KIC-a, od daljnjeg postupka, događaj se proglašava ništetnim i nema temelja za daljnji progon i postupke.

Potonji postupak joj omogućuje pokazati javnosti svoj ukus u formi kustosiranja nad ponuđenom izložbom ili projektom. Da li ovaj događaj može biti prilika novoj kustoskoj osobnosti u hrvatskoj kulturi i samim time potvrditi onu Warholovu o '15 minuta slave', za sada je teško reći, no jedna je istina, umjetnost vas može odvesti s onu stranu zakona", napisao je na Facebooku ravnatelj Emil Matešić.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 18:37