StoryEditorOCM
HrvatskaSvemir nadohvat ruke

Dječja bolnica dobila novi CT, pogledajte kako su oslikali uređaj i uredili prostoriju u kojoj će se mališani pregledavati: 'Jako nam je bitno da djeca odavde izađu bez traume'

11. studenog 2019. - 15:02

Ukupno 55 milijuna kuna iz EU fondova uloženo je u novu medicinsku opremu u Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja će značajno unaprijediti učinkovitost i dostupnost bolničke skrbi za najmanje pacijente, a među opremom je i novi CT uređaj prilagođen pretragama djece, koji je u ponedjeljak pušten u rad.

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić istaknuo je kako je riječ o uređaju koji karakteriziraju vrlo velika brzina snimanja i minimalne doze ionizrajućeg zračenja, koji pruža vrhunsku kvalitetu prikaza gotovo svih dijelova tijela.

"To je posebno bitno kod hitnih pacijenata, padova, neurotrauma glave, danas je bez takvog uređaja nemoguće imati ozbiljnu medicinu", kazao je Roić.

Postor u kojemu se nalazi novi CT, vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, prigodno je oslikan tako da djeci bude što ugodnije, kao što je to već napravljeno s uređajem za magentsku rezonancu (MR).

"Polažemo pozornost na to da djetetu bude ugodno i što manje stresno, da to ne budu hladne mašine kojih se dijete uplaši. Kad dođu u takav prostor djeca se mogu lakše opustiti i suradljivija su, a jako nam je bitno da djeca iz bolnice izađu bez traume", rekao je Roić.

Osim novog CT-a, među opremom koja je u postupku nabave je i linearni akcelerator za Zavod za hematoonkologiju, tehnološki i softverski prilagođen potrebama radioterapije u dječjoj dobi. Tehnološki će biti obnovljen i uređaj za MR te opremljene dvije nove kirurške sale koje će povećati protok pacijenata.

Na svečanosti je bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je naglasio da je 55 milijuna iz EU-ovih fondova osigurano prvenstveno za opremu, no Hrvatskoj je potrebna i nova Nacionalna dječja bolnica u Blatu.

Od te se bolnice neće odustati, za nju je osiguran novac te je u tijeku izbor tvrtke koja će izraditi studiju izvodljivosti, poručio je Kujundžić dodavši kako je taj proces malo usporen zbog primjene zakona o javnoj nabavi, odnosno tvrtki koje se međusobno nadmeću za taj posao.
 

Već imaju podmornicu, sada su dobili i svemirski brod

Liječnici i medicinsko osoblje bolnice svaki atom svoje energije fokusiraju na to da svojim malim pacijentima boravak u bolnici učine što manje traumatičnima. Neki pregledi, poput magnetske rezonance i CT-a, iako bezbolni, mališanima su zastrašujući i teški zbog velikih, sivih uređaja kojima se zahvati provode.

Upravo iz tog razloga Bolnica je ranije ove godine potražila pomoć kreativne marketinške agencije Izone s kojom su doskočili problemu tako što su uređaj magnetske rezonance oslikali u simpatičnu podmornicu, a prostoriju u kojoj se nalazi u podmorje puno morskih životinja.

Oslikavanje prostorije i uređaja magnetske rezonance bio je pun pogodak! Djeca sada pristupaju pregledu s manje tjeskobe i straha, više opušteno i zainteresirano. Uređenje je dovelo čak do smanjenja korištenja opće anestezije na nekoj djeci koja sada svojevoljno i svjesno ulaze u MR podmornicu. Novi projekt je oslikavanje prostorije i MR uređaja u veselu i razigranu svemirsku letjelicu.

„Suradnja s bolnicom i rad na projektu jedan je od onih projekata koji ispunjavaju srce jer sve što radimo za Bolnicu radimo volonterski, s ciljem kako bi mališanima boravak u bolnici bio što ugodniji. Super je saznanje da baš svatko od nas može pomoći na neki način, bez obzira na obrazovanje ili struku. Mi pomažemo maštom!" – rekla je Eva Mladiček iz agencije Izone.

Zbog super rezultata i pozitivnog utjecaja na pacijente, Bolnica i Izone odlučili su nastaviti projekt te je sada došao na red CT uređaj. Lansirali su ga u svemir! Uređaj je pretvoren u svemirsku letjelicu, a cijela je prostorija postala svemirsko prostranstvo puno šarenih planeta, satelita, maglica i zvijezda. Pokazali smo djeci da nema granica i da je svemir nadohvat ruke.

Njena kolegica, Marina Cumbo, bila je zadužena za dizajn projekta. „MRI podmornica je bio prvi projekt takve vrste na kojem smo puno naučili. Tehnička izvedba nije jednostavna i postoji puno sitnica i malih dijelova koje sve treba pripremiti da čine skladnu cjelinu. Ipak, motivacije u ovakvim projektima nikada ne fali tako da to ne predstavlja neki problem. Svemirska letjelica kao naš drugi projekt je nešto kompliciranija jer smo, uz sam uređaj, oslikali i cijelu prostoriju u kojoj se nalazi. Pazili smo da sve bude veselo, razigrano i simpatično kako bi razvedrilo djecu u njihovim teškim trenucima" – izjavila je dizajnerica Marina. (PSD)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 21:03