StoryEditorOCM
HrvatskaPRAVOBRANITELJICA:

‘Djeca nisu dobro, 44.000 djece ima teškoće u mentalnom zdravlju, sve mlađi razmišljaju o samoubojstvu‘

Piše hina
18. svibnja 2023. - 14:27
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević iznijela je zabrinjavajuće podatke u Saboru  Ronald Goršić/Cropix

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u četvrtak da po recentnim podatcima 44 tisuće djece ima određenih poteškoća mentalnog zdravlja i poručila da djeca nisu dobro.

Sve je niža dob u kojoj se pojavljuju sucidalne misli, djeca nisu dobro, više je puta ponovila pravobraniteljica u Hrvatskom saboru upoznajući ga sa svojim radom u 2021., drugoj godini pandemije koronavirusa.

Upravo je ta pandemija, kazala je, bila inicijator za aktualiziranje onoga što se i prije znalo, a to su teškoće mentalnog zdravlja.

2021. ubilo se sedmero djece, 63 ih je to pokušalo

Pirnat Dragičević navodi i podatke MUP-a po kojima je u 2021. ubijeno troje djece, 17 je izgubilo život u prometu, sedmero ih je učinilo samoubojstvo, a 63 je to pokušalo.

Ovo su alarmantni podaci i trebali bi nam biti dovoljni da se zauzmemo za zaštitu mentalnog zdravlja, kazala je, suglasivši se s upozorenjima zastupnika da nedostaje stručnjaka: psihologa, dječjih psihijatara, multidisciplinarnog pristupa.

Poručila je i da svi zajedno, ali i pojedinačno možemo djelovati na uklanjanje uzroka. Naša očekivanja od djece, naš pristup djeci možda trebamo u nekoj mjeri izmijeniti, djeca su pod pritiskom, naročito pritiskom ocjena i upisa, kazala je.

Djeci, dodala je, šaljemo pogrešnu poruku da nisu uspješna ako nisu odlična, a to je nedopustivo.

Istaknula je da su pandemijske mjere imala nepovoljan učinak na ostvarivanje svih drugih prava djece, da se posljedice pandemije osjećaju i danas.

Od 2021. u porastu su nasilje i zanemarivanje djece, vršnjačko nasilje. Djeca su ogledalo nas i moramo se zapitati kakvu im poruku šaljemo, kazala je, naglašavajući važnost prevencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:37