StoryEditor
HrvatskaS volonterima

Direktor Pletera opisao organizaciju kuhanja i podjele obroka u Petrinji: Nitko ne smije ostati gladan. Kuhamo variva, petkom ćemo pokušati imati ribu

Piše PSD.
14. siječnja 2021. - 12:32
Tom Dubravec/Cropix

Josip Vrdoljak, direktor sektora ugostiteljstva Pletera, u Novom danu N1 opisao je organizaciju kuhanja i podjele obroka na području koje je pogođeno potresom.

Pleter je, podsjetimo, prije nekoliko dana od volontera preuzeo pripremu obroka za stanovnike Petrinje i okolnih područja.

- Danas se povećavaju količine obroka koje se odnose na teren i Pleter ih priprema u suradnji s onima koji su bili na terenu. Oni bi s terena trebali izaći, ali bi se suradnja trebala nastaviti. Ljudi su tu i ostaju dokle žele, nastavljamo surađivati u sinergiji, a iz sigurnosnih razloga se sada premještaju šatori u kojima se dijelila hrana, u Vatrogasnu ulicu. Zato je preuzeta priprema u ovom dijelu u Pleteru, rekao je Josip Vrdoljak za N1.

Kazao je kako se jedan dio obroka kuha u vojarni u Petrinji, a jedan dio u Zagrebu.

- U Petrinji se priprema dio hrane i ona se dostavlja na lokacije s točno određenim adresama u Petrinji. Ostatak se hrane priprema u restoranima društva u Zagrebu i Velikoj Buni i hrana se priprema prema svim sigurnosnim procedurama i dostavlja na lokacije koje dobivamo od Stožera. One se ne mijenjaju često, uglavnom su već utvrđena mjesta gdje se hrana isporučuje. Hranu zaprimaju Crveni križ, Civilna zaštita i volonteri i oni je dijele”, rekao je Vrdoljak.

Novinari su ga upitali i koliko se dnevno obroka ukupno podijeli.

- Teško je reći koji broj porcija je točan, no nitko ne smije ostati gladan. Ako bude neki obrok više, bolje tako, nego da netko ostane bez obroka. Oko 8.000 kuhanih obroka je nešto što će ići na ovaj teren. I do sada je išlo 7.000-8.000, kazao je.

- Teško je reći što je normativ jednog obroka, jer su naši normativi napravljeni prema vojničkoj prehrani, i kada kažete da je pripremljena porcija vojničkog graha, normativ je pola litre. Ako smo pripremili 1.000 porcija graha, možda bi to bilo i 2.000… teško je o tome pričati”, dodao je.

Na dan potresa su, kaže, došli u restoran i sa zapovjedništvom vojarne utvrdili štetu.

- Restoran je bio oštećen, nije bilo vode i struje, ali odluka o pripremi hrane na drugoj lokaciji je donesena odmah. Kuhali smo za svoje vojnike i ljude koji su bili smješteni u vojarni. Svi koji su došli, sve službe koje su ovdje bili, Pleter je hranio.

Mi smo hranili civile od prvog dana. Količina obroka koje smo pripremali za njih dobivena je od Stožera. Stožer apsolutno dobro radio svoj posao i ne bih radio razliku, tu smo od prvog dana. Privatnici – svi smo odradili dobar posao, nema mjesta za podjelu. Topao obrok svi dobiju. Na terenu je bitna šalica čaja i topao obrok, rekao je Vrdoljak.

Kazao je kako se obroci formiraju na bazi preporuka nutricionista.

- Trudit ćemo se da budu u ponudi niskorizična jela, dosta variva, da se ljudi ugriju. Ako nam sigurnost dopusti, petkom ćemo pokušati imati ribu. Kad složimo menije vidimo što nam sigurnost dozvoljava i važna nam je povratna informacija od ljudi, rekao je Vrdoljak.

Otkrio je i da je cijena obroka točno 23 kune.

- Obroke ne radimo od donacija, nego od ugovornih partnera. Imamo važeće ugovore kojih se držimo, trudimo se raditi s domaćim, i ako je moguće lokalnim proizvođačima. Pripremamo obroke od te hrane. U to je uključen rad, dostava, isporuka na teren. Za 23 kune dobije se hrana na mjestu na koje mi trebamo donijeti, rekao je Vrdoljak.

Na pitanje koliko je kuhara trenutno u pogonu kaže:

- Radimo u smjenama, a doveli smo u Petrinju i ispomoć iz Slavonije. Teško mi je pričati o brojevima. Pleter kuha i za Arenu Zagreb, mi čistimo tamo… Mi smo kuhali i u migrantskoj krizi, Porinu… Pratimo oružane snage i odgovaramo na sve pozive koji nam se upućuju, istaknuo je Vrdoljak za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. siječanj 2021 17:55