StoryEditorOCM
Hrvatskajavili se i oni

Dio hrvatskih generala stao u obranu Lovrena: ‘Nekim redikulima na crti voždovske Srbije smeta ‘Za dom spremni‘. To nije ustaški pozdrav!‘. Tlak im digao i Stanković

Piše A.B.K.
21. prosinca 2022. - 15:09

Umirovljeni general bojnici Ivan Tolj, Ivan Kapular, Žarko Tole i Ivan Primorac te pričuvni general bojnik i nekadašnji ministar, zastupnik i potpredsjednik HDZ-ove Vlade Andrija Hebrang stali su u obranu hrvatskog nogometnog reprezentativca Dejana Lovrena. Kao što je poznato Lovren je snimljen kako u kafiću suigrača iz reprezentacije Marcela Brozovića, nakon proslave bronce s SP-a u Kataru, pjeva Thompsonovu pjesmu Čavoglave i uzvikuje ustaški pozdrav: ‘Za dom spremni‘.

Tolj, Kapular, Hebrang, Tole i Primorac poslali su priopćenje hrvatskim medijima, a u njemu su između ostaloga napisali da potpisuju Lovrenove riječi koje je izrekao na račun svojih kritičara, a koje glase: “Šaka bijednih i ljubomornih ljudi, mrze sve što je hrvatsko. Ustvari mrze sebe prvo. Njima se zgadilo kad sam zapjevao pred cijelom Hrvatskom ”Lijepa li si“.

Također, umirovljeni časnici i Hebrang prozivaju i HRT-ova novinara i urednika Aleksandra Stankovića koji je jučer podužom objavom na Fecebooku konstatirao kako hrvatski nogometaši nisu njegovi ambasadori. Stanković se očešao o Luku Modrića zbog nekadašnjeg suđenja Zdravku Mamiću, a za Lovrena i Brozovića kazao kako ga ne predstavljaju oni koji se opuštaju uz „Za dom spremni."

image
Tom Dubravec/Cropix

U svom priopćenju Tolj, Kapular, Hebrang, Tole i Primorac pišu:

- Povodom našega hrvatskog osvajanja 3. mjesta na svjetskome nogometnom prvenstvu želimo zajedno s hrvatskim braniteljima i golemom većinom hrvatskoga naroda izraziti sreću, radost i čestitke našim Vatrenima, na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem. I ovaj put su pronijeli diljem svijeta hrvatsko ime. I ovaj put se po svim kontinentima i kutcima kugle zemaljske čulo za hrvatski narod koji je prije tridesetak godina u krvi i suzama stekao državnu nezavisnost.

Potpuno je u pravu Zlatko Dalić kada je rekao da nije bilo branitelja i naše pobjede u Domovinskome ratu, ne bi bilo ni njega ni reprezentacije, ni srebra, ni dviju bronci! Hvala mu da je ovaj veliki uspjeh posvetio hrvatskim braniteljima. Da, bez njih ne bi bilo ni kolosalnih uspjeha naših rukometaša, vaterpolista, skijaša, boksača, gimnastičara tenisača… Ne bi bilo međunarodno priznatoga hrvatskog stijega za koji su i pod kojim su izborili takve velike pobjede i uspjehe koji su već sada upisane zlatnim, srebrenim i brončanim slovima u hrvatskoj i svjetskoj športskoj povijesti, navode.

- Nismo iznenađeni bolesnim reakcijama susjeda tzv. ”komšija” s onu stranu Dunava i Drine, za koje su, za razliku od Hrvata, Marokanci braća i prijatelji i za koje je njihov novovjeki ”vožd srpskog sveta” navijao. A, nakon pada Vukovara, četničke i JNA horde su pjevale, bit će mesa, bit će mesa i tražili su salate da bi klali Hrvate. I doista nakon toga je uslijedilo klanje, Ovčara i mnoga druga stratišta diljem Hrvatske. I bez srama, trideset godina nakon tih užasa koje su počinili, slavlje, radost i pjevanje naših ljudi u Hrvatskoj i u iseljeništvu proglasili su ”povampirenim ustaštvom” uperenim protiv Srba, pozivajući se na svoje, milijun puta, ponovljene mitomanije i laži, poručuju.  

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

"Povod ovoga našega obraćanja javnosti nije samo potreba da u ime hrvatskih branitelja izrazimo našim nogometašima zahvalnost, već i to što smo dužni izraziti naše negodovanje zbog pokušaja nekih redikula u Hrvatskoj, da na crti voždovske Srbije, prekriveni plaštem jugo-nostalgije, klevetanjem, podvaljivanjem i etiketiranjem obezvrijede i relativiziraju ovo veliko športsko i nacionalno dostignuće, s ciljem stvaranja nesloge i podjele u hrvatskome društvu i narodu. Agresiji na Hrvatsku prethodili su balvani na našim cestama, koje su postavljali oni koji se nisu mirili s pravednom i prirodnom željom hrvatskoga naroda za samostalnošću i uspostavom Hrvatske države. Takve smo porazili. Međutim, ova pobjeda, svjetska bronca zlatnoga sjaja pokazuje da još i nakon trideset godina naše slobode i nezavisnosti postoje među nama mentalni balvanisti, koji, kad god mogu, postavljaju balvane i klipove ne bi li kotač života hrvatskoga naroda vratili unatrag, u blato iz kojega smo se golemim žrtvama izvukli.

Neka pati koga smeta 

I zato u našim pobjedama, u našoj radosti, u našim pjesmama pronalaze ono čega nema. I zato im smetaju pjesme, Moja domovina, Lijepa li si, Čavoglave… Smeta im u pjesmi Čavoglave pozdrav ‘Za dom spremni‘, s kojim su hrvatski bojovnici odlazili u borbu i smrt da bi Hrvatska živjela. Uzalud tim i takvima govorimo da to nije ustaški pozdrav. Ustaški je pozdrav bio ”Za dom i poglavnika spremni” i nikada ga nisu hrvatski branitelji izgovarali. Imali smo svoga Predsjednika, vrhovnoga ratnoga zapovjednika i utemeljitelja Republike Hrvatske Franju Tuđmana i zajedno s njim spremno smo obranili svoj dom i Hrvatsku. Da, bili smo spremni za Dom! Spremni jučer, danas i sutra! Pa neka pati koga smeta ta spremnost! - napisali su.   

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

- I ne slažemo se s dežurnim i medijski sveprisutnim Aleksandrom Stankovićem, koji je rekao, između ostaloga, da mu ne trebaju ambasadori koji se opuštaju uz ‘Za dom spremni‘. Aco, što se tu može, nema vam pomoći. Vi niste spremni i zato patite kad vas smeta, a Livaković, Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Pašalić, Juranović, Perišić, Majer, Modrić, Kovačić, Oršić, Kramarić, Petković, Livaja, Brozović, Lovren…. na čelu sa Zlatkom Dalićem neka pjevaju i neka igraju uvijek spremni za Dom i Hrvatsku. Spremni baš kao i mi branitelji u ratu i stvaranju Hrvatske. Hvala im što promiču temeljne vrijednosti uspjeha jednog naroda, ljubav za domovinu, vjeru i obitelj.

Neka nam i dalje pronose slavu Hrvatske i pobjede u miru. I neka im je i neka nam je svima čestit Božić i blagoslovljena i sretna nova 2023.godina - naveli su u priopćenju Tolj, Kapular, Hebrang, Tole i Primorac.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 08:21