StoryEditorOCM
Hrvatskatoksično zagađenje

Diljem Europe pronađene opasne nevidljive kemikalije koje uzrokuju bolesti, kontaminirano i više lokacija u Hrvatskoj

Piše M.V.
28. veljače 2023. - 13:15
U krugu od 15 kilometara od onečišćenja zabranjena je konzumacija uzgojenog povrća kao i ribolovStefan Sauer/Dpa Picture-alliance Via Afp/Ilustracija

Zagađivači koji se ne razgrađuju u okolišu javnosti su poznatiji kao "vječne kemikalije", a nakupljaju se u tijelu i mogu biti otrovne. Upravo one su i to u velikim količinama pronađene na tisućama lokacija diljem Europe uključujući i Hrvatsku. 

image

Dijelovi Europe

Screenshot

Karta mapiranog područja pokazuje da su per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS), s oko 10 000 srodnih kemikalija dospjele u vodu, tlo i sedimente iz širokog spektra potrošačkih proizvoda, pjena za gašenje požara, otpada i industrijskih procesa.

image

Mjesta u Hrvatskoj

Screenshot

Dva ta PFAS-a povezana su s nizom zdravstvenih problema. Perfluorooktanska kiselina (PFOA) je povezana s rakom bubrega i testisa, bolešću štitnjače, ulceroznim kolitisom, visokim kolesterolom i hipertenzijom izazvanom trudnoćom dok je PFOS povezan s reproduktivnim i razvojnim bolestima kao i bolestima jetre, bubrega i štitnjače. Na nižim razinama PFAS je povezan s imunotoksičnošću.

Tvari su pronađene na oko 17.000 mjesta diljem Europe, od toga su PFAS otkriveni u visokim koncentracijama od više od 1000 nanograma po litri vode na oko 640 mjesta, a iznad 10 000 ng/l na 300 lokacija. U Hrvatskoj su kontaminirane lokacije pronađene u Slavoniji i Baranji, dok se jedna nalazi i u blizini granice sa Slovenijom. 

image
Jeffrey Groeneweg/Anp Via Afp/Ilustracija

Problem zračnih luka i vojnih baza

- Ovakve koncentracije izazivaju zabrinutost. Postoji rizik da stoka dobije pristup tim vodama i da tako vječne kemikalije uđu i u ljudsku hranidbenu mrežu. Povećan rizik postoji za sve one ljude koji divljim životinjama pristupaju kao izvorima hrane. Dakle, oni koji se hrane ribolovom i divljim pticama, rekao je prof. Crispin Halsall, okolišni kemičar sa Sveučilišta Lancaster.

Najriskantnije je u dijelovima Belgije čijim je stanovnicima, u krugu od 15 kilometara tih područja, savjetovano da izbjegnu konzumaciju jaja, divljih životinja i snesenih jaja kao i da izbjegavaju domaće povrće i voće uzgajano u svojim vrtovima. 

U Nizozemskoj je nesreća koja je uključivala PFAS u pjeni za gašenje požara kontaminirala zemljište oko zračne luke Schiphol u Amsterdamu, što je rezultiralo tlom koje sadrži izuzetno visoke razine PFOS-a. Utvrđeno je da neke zračne luke i vojne lokacije u Njemačkoj imaju slične ili iste probleme.

 - Lokacije na kojima se očitalo više od 1000 ng/kg trebalo bi hitno procijeniti kako bi se mogle sanirati. Na visoko kontaminiranim lokacijama, lokalne vlasti trebale bi razmotriti testiranje kako bi osigurale da su razine PFAS-a u lokalnim proizvodima uredne. To bi pomoglo u određivanju jesu li potrebna lokalna zdravstvena savjetovanja i kampanje objavljivanja kako bi se obeshrabrila redovita konzumacija divlje ribe, školjkaša, jaja iz slobodnog uzgoja…, prenosi Guardian riječi profesora Iana Cousinsa, ekološkog znanstvenika sa Sveučilišta u Stockholmu. 

- PFAS onečišćenje slično je onečišćenju plastikom po tome što te kemikalije nisu razgradive, ali u slučaju PFAS-a su nevidljive. Kontinuirano ih ispuštamo, tako da će razine u okolišu nastaviti rasti i samo je pitanje vremena kada će razine PFAS-a u okolišu ili u našim tijelima prijeći prag na kojem će doći do učinka na ljudsko zdravlje, rekao je Cousins.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 08:46