StoryEditorOCM
Hrvatskaskandal u rijeci

Dijete zbog straha ne želi viđati oca, a djelatnica ureda za socijalnu skrb mu prijeti: ‘Ići ćeš u dom...‘

Piše Vijesti SD
29. veljače 2024. - 20:34
child feeling bored due to staying at home and restricted from coronavirus pandemic. school closing has a negative impact on children‘s mental health. silhouette of a kid opening curtain window./Shutterstock

Dijete grca u suzama, uznemireno jer mu žena, koju prvi put vidi u životu, govori da će završiti u domu ako ne bude htjelo viđati oca, da će ga vještačiti i staviti na aparate da vide govori li istinu. Majka razgovor sluša i kaže kako se, poučena iskustvom, ne usudi reagirati jer je na prijašnje žalbe, umjesto razumijevanja, dobila institucionalno mučenje, tužbe bivšeg partnera i vještačenja.

"Provjereno" Nove TV u četvrtak navečer u emisiji donosi uznemirujuću snimku razgovora djelatnice u sustavu socijalne skrbi i maloljetnog djeteta, ali i nove dokaze o pristranosti i nepravilnostima u radu Područnog ureda za socijalnu skrb Rijeka.

Glavna akterica priče je voditeljica nadzora, osoba čije se mišljenje ponajviše uzima u obzir prilikom dodjele skrbništva. Po zvanju nije psihologinja, ni pedagoginja, već teologinja. S druge strane je dijete koje, kako majka kaže, odbija viđati oca zbog negativnih iskustava koje je s njime imalo, što su potvrdili i nalazi vještačenja drugih institucija.

"Recimo, jedan detalj, da ga je otac vodio pred popravni dom i rekao mu da će tu živjeti ako i dalje bude odbijao kontakte s njim. Kad je, recimo, dijete odbilo jesti nešto jer mu nije bilo fino - to je iskaz djeteta dan u Centru za socijalnu skrb - da mu je otac žlicom skoro izbio zube", priča majka za "Provjereno" i dodaje:

"Preporuka vještaka je da nije preporučljivo da dijete odlazi na susrete s ocem nasamo, bez stručne osobe i nadalje da se ocu preporučuje kontinuirani tretman za mentalno zdravlje".

No sve to ne sprječava voditeljicu nadzora da djetetu ovako govori o posljedicama ako ne bude viđalo oca.

"Može se čak dogoditi da tata ide još korak dalje pa da traže da te izdvoje iz obitelji, da kaže da te mama manipulira. Pa da te smjeste na neko vrijeme u nekakav dom", riječi su voditeljice nadzora nakon kojih dijete počinje plakati. Kaže kako ne želi ići u dom i da nije krivo što otac nije dobar otac i da ga se jako boji, a ona mu odgovara:

"A zašto ga se bojiš? Je l‘ tvoj tata pije? Je l‘ konzumira alkohol? Je l‘ puši? Dobro. Samo ti je agresivan?", a onda nastavlja: "On će biti tata cijeli život. Ne možeš imati drugog tatu, samo njega. Ako tata nije dobar, onda ćemo tatu strpati u dom. Može tako?".

Majka tvrdi da je djetetov otac u prisnom odnosu s drugom voditeljicom nadzora istoga ureda, a "Provjerenom" je ustupila i njihovu prepisku mailom te snimku razgovora u kojima oboje, u negativnom tonu, komentiraju djetetovu majku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:08