StoryEditorOCM
Hrvatskaukidanje prireza

Detaljan izračun po gradovima: evo koliko će vam se plaća povećati od 1. siječnja

Piše Goran Penić/JL
2. svibnja 2023. - 15:29
Neslužbene najave kako bi Vlada u okviru nove porezne reforme mogla ukinuti prirez gradovima i općinama, a istodobno im ostaviti mogućnost da sami u zadanim okvirima određuju stopu poreza na dohodak, lokalne jedinice koje imaju prirez ostavit će bez dijela prihoda, ali će građanima povećati plaće i to u prosjeku, kako smo izračunali, za 16,83 eura mjesečno, piše Jutarnji list.

Izračun smo napravili uzevši u obzir prosječnu bruto plaću u državi i Zagrebu za zaposlenog bez djece, i za 10 najvećih hrvatskih gradova koji imaju prirez, bez drugih najavljenih rasterećenja.

Prirez je namet koji građani plaćaju na porez na dohodak, a određuju ga same lokalne jedinice, odnosno njihova predstavnička tijela u zakonskim okvirima.

Tako općine mogu imati maksimalno 10 posto prireza, gradovi ispod 30.000 stanovnika do 12 posto, gradovi iznad 30.000 stanovnika do 15 posto, a Grad Zagreb je iznimka kojem je dopušten maksimalni prirez od 18 posto, najveći je u Hrvatskoj i Zagrepčani ga plaćaju otkad je uopće uveden taj namet. Samo u prošloj godini gradska vlast gradonačelnika Tomislava Tomaševića od prireza je prikupila čak 955 milijuna kuna, odnosno 126,7 milijuna eura.

Lokalne jedinice također mogu odrediti i da njihovi sugrađani uopće ne plaćaju prirez, pa tako u oko četvrtini hrvatskih gradova prirez ne naplaćuju. Od većih gradova prirez su ukinuli Bjelovar, Sinj, Čakovec, Samobor, Koprivnica, Vukovar i Sveta Nedelja.

Od 10 najvećih hrvatskih gradova, nakon Zagreba, Split ima najveću stopu prireza od 15 posto. Slijedi Rijeka u kojoj je aktualna gradska vlast smanjila stopu prireza s 15 na 13 posto. Osječani plaćaju prirez od 13 posto, a Zadrani, Velikogoričani i Puležani 12 posto. U Slavonskom Brodu stopa prireza iznosi šest posto, u Karlovcu devet posto, dok Varaždinci plaćaju 7,5 posto.

Što ukidanje prireza znači za građane?

Ukoliko se doista ostvari Vladina ideja o potpunom ukidanju prireza, izračunali smo što bi to značilo za građane s prosječnim plaćama koji žive u ovim sredinama.

U Zagrebu je, prema zadnjim službenim podacima, prosječna neto plaća za siječanj iznosila 1256 eura, i veća je za 11 posto u odnosu na siječanj 2022

Prosječna mjesečna bruto plaća u Gradu Zagrebu za siječanj iznosila je 1766 eura.

Zagrepčanin bez djece s prosječnom zagrebačkom plaćom mjesečno plati 31,75 eura prireza i 176,38 eura poreza na dohodak od 20 posto. Na godišnjoj razini plati 381 euro prireza i kada bi samo računali ovu mjeru Vlade u okviru porezne reforme, bez drugih najavljenih poteza, Zagrepčanin bez djece mjesečno bi imao plaću veću za 31,75 eura, s čime bi mogao, primjerice, podmiriti račun za struju.

Zaposleni roditelj u Zagrebu s dvoje djece plaća manji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak ako ima olakšicu na tih dvoje djece. Njemu se odbitak uz onaj osnovni od 530,90 eura uvećava za 331,81 euro, pa se na taj iznos uvećanog odbitka ne plaća porez, a onda ni prirez. Sadašnje stanje je takvo da roditelj dvoje djece u Zagrebu s prosječnom plaćom plaća mjesečno 19,80 eura prireza, odnosno godišnje 237,60 eura, pa bi toliko mogao i uštedjeti ukidanjem prireza. No, Vlada je najavila i povećanje odbitaka za djecu, pa će trebati pričekati na konačne izračune.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u državi za veljaču iznosila je 1106 eura, odnosno manja je za 150 eura od zagrebačke, dok je prosječna bruto plaća bila na razini od 1522 eura.

Tu ćemo bruto plaću uzeti kao okvir za izračun koliko će plaće rasti nakon ukidanja prireza u ostalih devet većih hrvatskih gradova.

Tako će Splićanin bez djece, koji sada plaća 15 posto prireza, imati plaću veću za 20,60 eura, odnosno na godišnjoj razini ostat će mu 247,20 eura više.

Roditelju s dvoje djece u Splitu bi mjesečno ostalo 10,65 eura više.

Riječani bez djece s prosječnom plaćom mogli bi imati mjesečno 17,85 eura više, a roditelj dvoje djece 9,23 eura.

U Osijeku se kao i u Rijeci plaća 13 posto prireza, pa su iste i uštede na prosječnoj plaći.

Zadranima, Velikogoričanima i Puležanima bez djece, koji sada plaćaju 12 posto prireza, plaća bi mogla rasti za 16,48 eura, dok bi roditelj s dvoje djece dobio 8,52 eura više.

U Slavonskom Brodu plaća se prirez od šest posto, pa bi zaposlenom bez djece mjesečna plaća mogla rasti 8,24 eura, dok bi roditelj s dvoje djece mjesečno mogao imati 4,26 eura više.

Karlovčani plaćaju devet posto prireza pa bi oni s prosječnim plaćama mogla imati 12,36 eura više, dok bi roditelj s dvoje djece imao 6,39 eura više.

U Varaždinu se plaća 7,5 posto prireza, što znači da bi zaposleni bez djece mogao imati mjesečno 10,30 eura više, dok bi roditelj dvoje djece s uvećanim osobnim odbitkom imao mjesečno 5,32 eura više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:36