StoryEditor
HrvatskaKontra Plenkovića

Desno krilo ustalo protiv 'umjerenog' HDZ-a: Hasanbegović je jedini pravi kandidat, iza ostalih stoje mutni interesi Vladimira Šeksa!

27. lipnja 2016. - 09:39

Sve su glasniji zahtjevi s terena da se dr. Zlatko Hasanbegović kandidira za predsjednika HDZ-a. U anketi jednog portala bliskog HDZ-u, Hasanbegović jučer uvjerljivo vodi ispred devet drugih predloženih kandidata za novog šefa stranke s gotovo 50 posto potpore posjetitelja portala i ima petnaestak posto više glasova od Andreja Plenkovića.
Dok se ministar kulture na odlasku i potpredsjednik HDZ-a zasad ne izjašnjava o kandidaturi, Hasanbegovićeve iduće poteze sa zanimanjem promatraju i u Hrvatskoj čistoj stranci prava kojoj je on pripadao prije sadašnjeg angažmana u HDZ-u.

- Bilo bi jako dobro i za HDZ i za državotvornu političku opciju u zemlji da se dr. Hasanbegović kandidira, ja ga pozivam da to učini – kaže predsjednik HČSP-a Ivan Pandža.

Nasuprot Hasanbegovića u HDZ-u, procjenjuje Pandža, stoji opcija mutnih interesa i namjera koju, ističe naš sugovornik, predvodi Vladimir Šeks.

- Šeks je već birao vodstva HDZ-a i znamo što se dogodilo i toj stranci i državotvornoj opciji u cjelini. Članovi HDZ-a to dobro znaju i kada bi se samo njih pitalo i ponudilo im se Hasanbegovića za predsjednika, on bi glatko pobijedio bilo koga, pa tako i Plenkovića. Zato jer Hasanbegović govori i razmišlja državotvorno, njegove su ideje jasne i prepoznatljive – napominje predsjednik HČSP-a.

Na pitanje kakvi su kapaciteti Zlatka Hasanbegovića da vodi HDZ prema pobjedi na izborima i okupi koaliciju za formiranje vlasti, u njegovoj bivšoj stranci uzvraćaju kako sve ovisi o izbornim programima koji će se ponuditi i glavnim naglascima predizborne kampanje.

- Izbori bi konačno mogli biti izbori jasnih opcija, državotvorne i one druge koja se nastoji svima svidjeti, a na kraju ne zastupa ništa. Uostalom, ako Milanović kaže "mi ili oni", red je da se konačno na izborima vidi tko smo "mi", a tko su "oni" – zaključuje predsjednik HČSP-a, iz čijih je riječi jasno da Hasanbegović nije nada samo za konzervativnu struju u HDZ-u, nego i desnicu u cijelini.

Ministar kulture na odlasku jedini je političar na desnici nakon dugo vremena čija popularnost prelazi uske stranačke okvire.

Potpora članstva Hasanbegoviću unutar HDZ-a nije upitna. Na posljednjem općem saboru stranke dobio je najviše glasova u izborima za potpredsjednika stranke, čemu je zacijelo obilato pridonijela negativna kampanja kojoj je izložen u dijelu medija.

Za razliku od Plenkovića ili Ivane Maletić koji nemaju iza sebe matičnu županijsku ili oveću gradsku organizaciju HDZ-a, Hasanbegović takvo "zaleđe" ima u zagrebačkoj organizaciji HDZ-a. Prije desetak dana ministar kulture izabran je za potpredsjednika HDZ-a Zagreba.

U cijeloj zagrebačkoj organizaciji stranke, kojoj je na čelu saborski zastupnik Andrija Mikulić i koja broji oko 19 tisuća članova, Hasanbegović je nesumnjivo najjače ime. Otuda su se pojavili neslužbeni prijedlozi da se Hasanbegović kandidira i za gradonačelnika Zagreba. Puno je tu izazova za ovog povjesničara koji se politikom aktivno počeo baviti prije manje od godinu dana, ne računajući razdoblje sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća kada je vodio Mladež HČSP-a i surađivao u tiskovinama u kojima se veličala zločinačka NDH.

item - id = 317464
related id = 0 -> 1141662
related id = 1 -> 1102596
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 04:57