StoryEditorOCM
HrvatskaGDJE JE PLAŽA?

Dejan Grepo zna odgovor na pitanje koje gosti najčešće postavljaju: kreirao je mobilnu aplikaciju u kojoj potencijal vide i turističke zajednice

20. siječnja 2021. - 09:53

Gdje je plaža? To je, kaže nam Dejan Grepo iz Splita, najučestalije pitanje svakog gosta prilikom prvog kontakta sa turističkim djelatnikom. Sam to dobro zna s obzirom da se 15 godina bavi turizmom, a kako već desetak godina pronalazi i digitalna rješenja za probleme u poslovanju došao je na ideju za mobilnu aplikaciju koja bi prikazivala sve plaže u blizini.

I tako je kreirao novu aplikaciju pod nazivom "Plaja – Beach Finder" koja je dostupna za Android i iOS uređaje, a može se besplatno preuzeti.

Osmislio ju je nakon što je prošao osmotjednu StartIT akademiju Splitsko-dalmatinske županije, program poduzetničke edukacije, namijenjen pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu.

image
Duje Klarić/Cropix

Cilj mu je digitalizirati sve plaže u Republici Hrvatskoj. Kazuje nam i kako je istraživanje, napravljeno u suradnji sa turističkim zajednicama i turističkim djelatnicima od Dubrovnika do Pule, pokazalo kako gosti doista najčešće postavljaju pitanje "Gdje je plaža?", u čak u 70 % slučajeva. Statistika isto tako pokazuje da se 75% svih turističkih boravaka u Hrvatskoj, kao i u svijetu, ostvari ljeti.

-Odgovor na pitanje "Gdje je plaža?" do sad se nudio putem papirnatih tiskanih mapa koje su nepraktične za objašnjavanje i navigaciju, a ogromne se količine papira troše da bi se dao odgovor upravo na samo to jedno pitanje s obzirom da Hrvatsku posjeti preko 18 milijuna stranih gostiju godišnje – kazuje Dejan.

Kazuje nam i kako mobilna aplikacija "Plaja – Beach Finder" korisniku, ovisno o njegovoj trenutnoj lokaciji, prikazuje najbliže plaže, ali i vijesti vezane uz plaže i vremensku prognozu.

-Korištenjem mobilne aplikacije, možete plaže pretraživati preko mape, kategorija tj. tipa plaže (pješčana, šljunčana, nudistička…) ili po tražilici tako da jednostavno upišete naziv plaže, grada, mjesta ili po radijusu tako da odredite radijus u kojem želite pretražiti plaže s obzirom na vašu trenutnu lokaciju - pojašnjava kreator ove aplikacije.

Dodaje kako je za svaku plažu vidljiv detaljan opis kojega unose turističke zajednice kao i njihovu lokaciju, sadržaj i slike. Također uz navigaciju je i opcija da svaku plažu možete virtualno pregledati i preko 360 View (pregleda).

Važno je i kako korisnik može ostaviti komentar kao i ocjenu za svaku plažu te se tako stvara rangiranje po kvaliteti što uvelike olakšava i korisnicima da izaberu sebi najprikladnije plaže.

- Jako bitna karakteristika mobilne aplikacije je da se može koristiti u Offline modu, odnosno da se navigacija do plaža može koristiti bez Internet signala što će uvelike pomoći pogotovo stranim gostima koji posjete našu obalu – napominje Dejan Grepo dodajući i kako turističke zajednice imaju mogućnost kontaktirati sve korisnike mobilne aplikacije o događajima na njihovom području.

- Spomenuto istraživanje je pokazalo kako je u hrvatskom registru plaža upisano oko 1600 lokacija, ali mojim detaljnim istraživanjem ta brojka je zapravo puno veća, čak i do 3 puta što nas stavlja u vrh po broju plaža ne samo u Europi već u čitavom svijetu – kazuje nam Dejan.

Kaže i kako je u tijeku potpisivanje ugovora o suradnji sa turističkim zajednicama na obali koje su prepoznale potencijal i potrebu za ovakvom mobilnom aplikacijom te je prihvaćaju kao alat za pružanje odgovora gostu u nadolazećoj sezoni.

-Mobilna aplikacija "Plaja-Beach Finder" ima potencijal za međunarodno tržište, u pripremi je za prezentaciju na sajmovima turizma u Londonu i Berlinu kao hrvatski proizvod namijenjen svim turističkim destinacijama na obali – ističe Dejan Grepo pripremajući se i za online predavanje koje će održati u petak, 22. siječnja 2021 u 12 sati u organizaciji Visoke škole Aspira i webLAB-a. Govorit će o digitalnim rješenjima u turizmu te prezentirati svoju mobilnu aplikaciju "Plaja - Beach Finder" (prijava za predavanje na linku http://bit.ly/36aZpEP).

-Nakon 1000 godina korištenja papirnatih mapa smatram da je došlo vrijeme da koristimo digitalne tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne na našim mobitelima, te si tako olakšamo život. Mobilna aplikacija će uvelike olakšati svim turističkim djelatnicima pružanje kvalitetnijeg i jednostavnijeg odgovora svakom gostu na postavljeno pitanje "Gdje je plaža? - zaključuje Dejan Grepo uz poruku "Vidimo se na plaži".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 10:53