StoryEditor
Hrvatskaravnateljica instituta ‘ruđer bošković’, upozorava

Danica Ramljak: ‘Krško’ je opasnost, a mi nemamo strategiju

Piše PSD.
13. ožujka 2011. - 00:11

O najnovijim događajima u Japanu razgovarali smo s Danicom Ramljak, ravnateljicom Instituta “Ruđer Bošković”.

- “Slobodna“ mi je zapravo donijela prvu vijest jer sam vrlo rano krenula na put u Šibenik i tamo cijelo vrijeme bila na sastanku vezanom za Studij energetike i ekologije. To što se dogodilo je strašno i suosjećam s ljudima u Japanu. Tamo su upravo otišli živjeti moji prijatelji. To je zaista katastrofa čak i bez obzira na visinu radioaktivnosti.

Mi u Institutu “Ruđer Bošković” nismo imali tu visinu radioaktivnosti kakvu može prouzročiti jedna ovakva ekološka katastrofa, pa ipak smatram da smo dobro napravili kad smo otklonili mogućnost da budemo državno skladište nuklearnog otpada jer Zagreb je grad na trusnom području - kaže Danica Ramljak posjećajući na aferu sa skladištenjem nuklearnog otpada u Zagrebu.

- Evo, sad vidite da smo bili u pravu. To se odnosi i na vaše pitanje u vezi s eventualnom nesrećom NE “Krško”. Zagreb uopće nema razrađenu strategiju, niti program što učiniti u takvoj situaciji! Evo, ovo što se dogodilo u Japanu jasan je pokazatelj da tu strategiju definitivno treba napraviti jer “Krško” je sasvim sigurno potencijalna opasnost - pojašnjava Ramljakova i dodaje:

- To je i pouka da treba vrlo dobro razmišljati i planirati gdje smjestiti i nuklearne elektrane i razna skladišta radioaktivnog materijala - nikako na seizmološki nestabilnim područjima. A Zagreb je upravo to.

jordanka grubač

Curenje iz nuklearki

Japanske novinske agencije su izvijestile da je moguće curenje radioaktivnog materijala u nuklearnoj elektrani na području Fukushime sjeverno od Tokija a nekih 2000 stanovnika je upućeno da napusti područje. Neke nuklearne elektrane i naftne rafinerije su zatvorene a u jednoj je rafineriji izbio požar.

Najmanje 80 požara

Agencija Kyodo je navela da postoje izvješća o najmanje 80 lokacija na kojima je izbio požar nakon potresa. Bez struje je ostalo oko 4,4 milijuna kuća na sjeveru Japanu, izvijestili su mediji. U gradu Sendaiju se urušio hotel i pribojava se da su ljudi zatrpani pod ruševinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 11:38