StoryEditorOCM
Hrvatskapraznik

Danas slavimo Dan državnosti: I Google se pridružio. Dan državnosti prije smo slavili 25. lipnja pa mijenjali datume...

Piše vijesti sd
30. svibnja 2024. - 08:59

Danas slavimo Dan državnosti. Taj smo praznik do prije tri godine obilježavali 25. lipnja, ali je Vlada Andreja Plenkovića išla u izmjene Zakona o državnim praznicima pa su Dan državnosti odlučili vratiti na 30. svibnja, kako se taj praznik slavio u periodu od 1991. do 2001. godine. 

Vladajuća koalicija na čelu s SDP-om 2001. godine odlučila je da se kao državni praznici i neradni dani slave Dan državnosti 25. lipnja i Dan neovisnosti 8. listopada, dok je 30. svibnja, dotadašnji Dan državnosti, postao Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan.

Na početnoj stranici Googlea danas je osvanula hrvatska zastava koja se vijori. Klikom na zastavu korisnik će doći na stranicu s vijestima i informacijama o Danu državnosti.

image
screenshot google

Prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. No, to je prije gotovo četiri godine promijenjeno. Hrvatski sabor u studenom 2019. utvrdio je novi kalendar blagdana, što je nakon devetnaest godina dovelo do novog preslagivanja neradnih dana. Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

image
Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u povodu Dana državnosti položit će vijence kod Spomenika domovini. 

Povodom Dana državnosti i svetkovine Tijelova, koji padaju na isti dan, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša vodit će misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, nakon čega će premijer Plenković s članovima Vlade prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije. Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 03:53