StoryEditorOCM
Hrvatskamoralna vertikala

Danas je 21 godina od smrti Vlade Gotovca. Prisjetimo se njegovog govora upućenog generalima JNA, po mnogima najboljeg hrvatskog govora uopće

Piše S. K.
7. prosinca 2021. - 18:21
Vlado Gotovac i nakon trideset godina pamti se kao hrvatska politička i humanistička vertikalaŽeljko Lukunić

Na današnji dan prije 21 godinu umro je Vlado Gotovac, hrvatski političar, pjesnik, pisac, urednik i intelektualac.

Vlado Gotovac ostavio je važan trag u hrvatskoj politici kao istaknuti član, pa i predsjednik Hrvatske socijalno liberalne stranke, HSLS-a, koju je napustio 1997. godine i osnovao Liberalnu stranku.

Zbog visoko moralnog odnosa prema životu i politici Gotovac je stršio i strši na hrvatskoj političkoj sceni kao kampanel Svetog Marka iznad Sabora i zbog takvog odnosa nije mogao doći do političkog položaja s kojega je mogao ostvariti svoje ideje i ideale.

image
Dr. Simona Gotovac, Vladina supruga i osnivačica zaklade ispred Gotovčeva portreta
Goran Mehkek/Cropix

Zbog takvog odnosa, stavova i izjava te uređivanja Hrvatskog tjednika Vlado Gotovac u bivšem je sistemu služio višegodišnju zatvorsku kaznu, i ne pristajući na kompromise. Zbog takvog odnosa bio je verbalno i fizički napadan od najbučnijih i najnasilnijih "domoljuba".

Međutim, za razliku od napadača, koji su utonuli u zasluženi zaborav, Vlado Gotovac i nakon trideset godina pamti se kao hrvatska politička i humanistička vertikala. Pamti se njegov govor u Zagrebu upućen generalima ispred Komande JNA, današnjega Glavnog stožera, po mnogima najbolji hrvatski govor uopće.

Pamti se i njegova rečenica "Hrvatska da, ali kakva" u koju je komprimirano gotovo cijelo njegovo političko i ljudsko djelovanje, borba za pravdu te istinske  humanističke vrijednosti. Prošle se godine, za 20. obljetnicu smrti, hrvatska javnost sjetila Vlade Gotovca, a ni ove, neokrugle, 21. godišnjice od njegove smrti u Rimu Gotovčevu obljetnicu nije mogao preskočiti njegov Imotski, u kojem se rodio 18. rujna 1930. godine i koji s poštovanjem čuva uspomenu na njega.

Toni Garac, vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz Koalicije "ZA" iz Imotskoga,  Facebook  status je posvetio Gotovcu.

"Mi još nismo naučili, mi Hrvati, da samo o nama ovisi što je naše. Nije dovoljno čuvati samo vrijednosti: da bi se postojalo s perspektivom, one se moraju i stvarati" zapisao je Garac citirajući misao Vlade Gotovca koja i danas vrijedi kao da je jučer izrečena. Tako je to s humanističkim i političkim vertikalama. O horizontalama ćemo drugom prilikom, već sutra pa, vjerojatno, do 7. prosinca 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:07