StoryEditorOCM
Hrvatskain memoriam

Dan prije 51. rođendana preminuo bivši eurozastupnik i ratni veteran Ivica Tolić

Piše A.B.K.
31. kolovoza 2019. - 13:35

Noćas je preminuo Ivica Tolić, bivši europski zastupnik HDZ-a i ratni zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade. Umro je dan prije 51-og rođendana.

Rođen je 1. rujna 1968. godine, a zbog teške bolesti karcinoma jednjaka, nakon mandata u Europskom parlamentu povukao se iz političkog života.

Vrlo mlad, sa 22 godine pristupio je hrvatskoj vojsci, a s 4. gardijskom brigadom borio se na teškim bojištima u zadarskom, šibenskom i drniškom zaleđu te na južnom bojištu.

Kraj Domovinskog rata dočekao je kao načelnik stožera južnog bojišta nakon čega je uspješnu karijeru počeo graditi u Hrvatskoj ratnoj mornarici, gdje je zapovijedao Stožerom ali i flotom.

Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu pa i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Po zanimanju je bio diplomirani inženjer strojarstva i magistar ekonomije.

Nakon umirovljenja 2008. u činu komodora, angažirao se u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo je postao dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada. Zbog zasluga u Domovinskom ratu odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Na izborima za Europski parlament 2014. godine bio je kandidat HDZ-a, a u EU parlament je ušao kao zamjena nakon što su se Andrej Plenković i Davor Ivo Stier vratili u Hrvatsku i postali članovi Vlade. 

Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Komemoracija za pokojnog komodora Ivicu Tolića bit će u Splitu u  utorak, 3. rujna, u Časničkom domu HV-a u Lori.

Pokop će istoga dana biti u 17 sati u Vinjanima Donjim, na groblju župne crkve Sv. Roka, izvijestila nas je Ivana Serdarević – Bravić, voditeljica Odsjeka Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 16:18