StoryEditor
HrvatskaHrvatska ipak neće imati dva brata na vrlo visokim funkcijama

Damir Primorac odlazi iz sudstva

Piše PSD.
19. kolovoza 2008. - 11:17
Brat ministra Dragana Primorca, nakon dvije neuspjele kandidature za predsjednika Županijskog suda u Splitu, daje otkaz i otvara odvjetnički ured

Ipak neće u bilježnike, nego u odvjetnike / Duje Klarić / CROPIX
Splitski sudac dr. sc. Damir Primorac u ponedjeljak je vršiteljici dužnosti predsjednika Županijskoga suda u Splitu Marici Šćepanović podnio zahtjev za razrješenje sudačke dužnosti te zahtjev za prestanak obnašanja dužnosti predsjednika i člana Sudačkog vijeća na dan 1. listopada ove godine.

Primorac će vjerojatno u jesen početi raditi u vlastitom odvjetničkom uredu, a za Slobodnu Dalmaciju je potvrdio kako će ovih dana zatražiti upis u imenik odvjetnika. Napuštanje sudačkih voda Damir Primorac nije htio komentirati, potvrdio je tek da je podnio zahtjev, o kojem će odlučiti Državno sudbeno vijeće.

Svoj odlazak iz sudstva Primorac je najavio u posljednjem intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, kada nije krio razočaranje zbog poništavanja drugog natječaja za izbor predsjednika splitskog Županijskoga suda.

- Nakon svega što sam prošao, definitivno sam odlučio da se više neću kandidirati za predsjednika suda, jer kad ste u situaciji da u dva navrata dobijete potporu sudačkog vijeća i pozitivno mišljenje predsjednika Vrhovnog suda, a niste izabrani, onda se postavlja pitanje koja je uloga struke, kad se njezino mišljenje ne poštuje – izjavio je tada za naš list.

Presedan

Mlađi brat ministra znanosti oba je puta dobio glasove sudačkog vijeća, koje ga je predložilo kao svog kandidata za predsjednika suda, no ministrica pravosuđa prvi je natječaj poništila bez obrazloženja, dok je drugi nedavno poništen, jer na Općoj sjednici Vrhovnog suda nitko od troje kandidata nije dobio natpolovičnu većinu glasova.

Iako se takva situacija nikad ranije nije dogodila, a nije predviđena ni Zakonom o sudovima, Ministarstvo pravosuđa, unatoč oprečnim neslužbenim stavovima struke, odlučilo se za treći natječaj.

Neslužbeno, Primorčeva sudačka karijera nije
nastavljena zbog bratove istaknute funkcije
/ Ante Čizmić / CROPIX
Raspisan je 11. kolovoza ove godine. Budući da ima položen javnobilježnički ispit, Damira Primorca pitali smo zbog čega se nije odlučio za mirniji i unosniji posao u struci.

- Odvjetništvo je za mene puno veći izazov – kazao nam je te potvrdio i da će se nastaviti baviti znanstveno-nastavnim radom.

Ministrov mlađi brat posljednjih 15 godina proveo je na splitskom sudu - 8 i pol godina kao sudac Općinskog i posljednje tri i pol godine kao sudac Županijskoga suda.

Član je Američke sudačke organizacije i Akademije pravnih znanosti Hrvatske. Neslužbeno se moglo čuti i da je poništenje posljednjeg natječaja za predsjednika splitskog suda bilo motivirano političkom odlukom, navodno zbog neprihvatljivosti da dvojica braće obnašaju bitne funkcije.

Kronologija izbora za predsjednika Županijskog suda

travanj 2007. - raspisan prvi natječaj za predsjednika Županijskoga suda u Splitu – prijavili su se Sovjetka Režić, Amara Trgo i Damir Primorac – ministrica poništila natječaj, navodno zbog anonimne prijave protiv Režić (koja je poslije odbačena)

ožujak 2008. - raspisan drugi po redu natječaj – prijavili se Marica Šćepanović, Amara Trgo i Damir Primorac – ministrica ga poništila zbog nedovoljnog broja glasova Opće sjednice Vrhovnog suda

kolovoz 2008. - raspisan treći natječaj za predsjednika splitskog Županijskoga Suda

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 15:53