StoryEditorOCM
Hrvatskaministar šimonović najavljuje novih 1200 ćelija

Damir Kajin: Obnoviti zatvor na Golom otoku

Piše PSD.
13. veljače 2009. - 22:28

Da stanje u hrvatskim zatvorima nije dobro, upozorio je u petak ministar pravosuđa Ivan Šimonović, predstavljajući u Saboru Izvješće o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2007. godinu.

Zbog proteka vremena, ministar je izvješće dopunio najnovijim podacima, koji pokazuju da je u zatvorima i kaznionicama još lošije nego prije dvije godine. Vlada namjerava popraviti situaciju primjenom akcijskog plana, vrijednog 300 milijuna kuna, kojim će se osigurati više od 1200 novih mjesta za zatvorenike i uspostaviti sustav probacije, odnosno elektronski kontroliranoga kućnog pritvora.

 - Neki koji su u zatvorima, trebali bi biti na slobodi, a mnogima koji su vani mjesto je iza rešetaka. Vladajuća garnitura nezainteresirana je za gospodarski kriminalitet, a u zatvorima završavaju uglavnom oni koji su ukrali 100 ili 200 kuna - smatra Ingrid Antičević-Marinović (SDP), koja uvjerava da lošem sustavu neće pomoći ni gradnja novih kaznionica, ni novo osoblje, ni veće plaće. IDS-ovac Damir Kajin napominje niz neprimjerenih pojava vezanih uz zatvorski sustav.

- Prostitutke normalno dolaze u zatvore i odrade svoj posao. Valjda je to dio psihološkog tretmana zatvorenika - ironičan je Kajin.

Predlaže da se u funkciju stavi Goli otok, ne da bi se tamo ljude maltretiralo, kaže, nego da se obnove kapaciteti i sačuva državna imovina. Ministar Šimonović podsjeća kako zatvorski sustav već godinama posrće pod problemima, među kojima je najveći prenapučenost.

U njima je gotovo 50 posto zatvorenika više nego što kapaciteti podnose. U ovom trenutku, kaže ministar, iza rešetaka u Hrvatskoj je oko 5000 ljudi, što je za zatvore previše, ali za broj stanovnika u Hrvatskoj nije zabrinjavajuće. Kao veliki problem navodi loš omjer između zatvorenika i pravosudnih policajaca i drugoga zatvorskog osoblja.

Godine 2007. omjer je bio 2 prema 1, a sada je 3 prema 1, što, istaknuo je Šimonović, ne odgovara sigurnosnim standardima. Dodatnih 420 mjesta za zatvorenike dobit će se izgradnjom novog objekta u Glini, što je planirano za rujan 2010. godine.

Planirana je i izgradnja novoga zatvora za 500 zatvorenika, što će stajati oko milijardu kuna. Ministar je upozorio i da hrvatski sudovi izriču pritvore češće nego što je to u ostalim europskim državama.

A.B. Krile

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 07:09