StoryEditorOCM
HrvatskaSPLITSKA IDEJA

Dalmatinski književnik Vuković: ‘Vratite ćirilicu u Vukovar, na nju Srbi imaju pravo! I prvi pokušaji objavljivanja Biblije na hrvatskom jeziku bili su učinjeni na ćirilici‘

Piše Saša Ljubičić
9. siječnja 2023. - 17:08

Božićni su blagdani iza nas. Proslavili su ih katolici i pravoslavci, dapače, jedni drugima kako i priliči poželjeli sve najbolje. Na prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, učinila je to na najljepši mogući način i politička elita. Tako je "Schengenska Hrvatska" barem na tren djelovala kao zemlja u kojoj se poštuju najviši demokratski standardi i u kojoj su nacionalne manjine potpuno ravnopravne s većinskim narodom.

Jednako je bilo i na društvenim mrežama. Poruke poput "Mir Božji - Hristos se rodi" ispisivane su ćirilicom, pismom koje je nepravedno prognano iz našeg javnog prostora čak i u sredinama gdje u značajnoj mjeri žive Srbi, poput Vukovara. Tamo se lokalna vlast na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom (Domovinski pokret), poziva na Ustavni zakon prema kojem Srbi u Vukovaru i okolici nemaju pravo na uporabu svog jezika i pisma u gradskim institucijama, jer na tom području ne čine trećinu stanovništva.

U zemlji koja je, naglasimo to još jednom, potpuno integrirana u EU, vijećnici Grada Vukovara srpske nacionalnosti nemaju pravo dobivati materijale za sjednice Vijeća na materinjem jeziku i pismu, a na području Vukovara više nije obvezatno koristiti ni dvojezične ploče?! Ukratko; ćirilica i srpski jezik "tjeraju" se iz javnog prostora kao da imaju ikakve veze s agresijom na Hrvatsku, zločinima i bilo čim ružnim što se događalo devedesetih.

Pisac Siniša Vuković dugo upozorava na ovaj problem. Neshvatljivo i neprihvatljivo mu je ponašanje vukovarskih vlastodržaca koji se zdušno bore protiv ćirilice, pisma koje je dio i hrvatske nacionalne i kulturne baštine. Zato književnik Vuković apelira: vratite ćirilicu u javni prostor, pogotovo tamo gdje žive pripadnici srpske nacionalne manjine.   

- Ćirilica je vazda vibrantna tema u hrvatskom javnom prostoru, nema ni tjedna ni mjeseca bez prirodnog podražaja, eda bi se makar i jedan jedar razlog propustio u situ pomnje, a da se o njoj ozbiljnije ne piše ili govori. Nagađam da je takav nekakav interes potaknut i motiviran neprirodnim i pomalo skarednim njezinim izopćenjem iz opće ovdašnje kulture, budući su njome ispisani neki među najvažnijim hrvatskim dokumentima? Eh, kad bi kolektivno neznanje bilo u iole zrcalnom odnosu naprama ukupnosti znanja u koje se i kunemo i kladimo…

Da, najmanje što se ovom drevnom hrvatskom pismu može pridjenuti i zakačiti „u favur“ jest kađenje i škropljenje onim istim intenzitetom dimljenja i oblijevanja po kojem se u Hrvatskoj na ovo staro nacionalno nam pismo redovito, poput mreže na gavune, baca gorda i, puna prijekora, sotonska anatema - piše Vuković, i podsjeća na to da "eno, koliko ima da je u Omišu jedan nogama iskasapio ploču s ćiriličnim natpisom? Istog sam se časa, ne znam zašto, sjetio naslova knjige kazališnih eseja Ranka Marinkovića, čije je puno ime ovo: Nevesele oči klauna… Jasno, široku bi elaboraciju zahtijevala genijalna sintagma vješto skrojena, „nevesele oči klauna“, koju bi se moglo obrazlagati i s aspekata književnosti i teatrologije, i s vidikovca sociologije i psihologije, ali jamačno i s promatračnice antropologije i psihijatrije. Neslučajna motivacija, vjerujem, pri mojoj inspiraciji bila je datost što se riječ klaun rimuje s imenicom – majmun. Premda, o majmunima sve najbolje."

Tin na ćirilici

Lako za Marinkovića, spomenuti nije poslušao ni univerzalnu poruku Tina Ujevića, onu iz "Igračke vjetrova", kad promućurni Vrgorčanin, i delikatni cinik, onomad preporuči: „Pati bez suze, živi bez psovke,/ i budi mirno nesretan“. Čuj ovo: „i budi mirno nesretan“… Bit će da mladi tumban Ujevića nije obadavao zarad toga što je ovaj svoje najbolje knjige tiskao baš u Beogradu, pa još na ćirilici!? „O, sancta simplicitas!“ – precizno bi rekao Jan Hus.

A u sklopu umjetničkog festivala „Almissa Open Art“, što je bio upriličen na Poljičkom trgu u Omišu, umjetnik Arnand Štambuk na famoznoj je ploči i ćiriličnim i latiničnim pismom poslao sjajnu kršćansko-humanističku poruku: „Kad se Srbin i Hrvat slože, i olovo plivati može“.

Ali ne, je li koja ratna trauma i sanirana, a rana možda počela i zacjeljivati, naravno, vazda se nađe nekakav namćor i noćobdija koji će noktom oderati krastu u potrazi za vonjem friško prokapane krvi… -  napominje Vuković i osvrće se na službeni popis stanovništva u Hrvatskoj iz 2021. godine.

- I naravno da je odmah kanonada verbalnog topništva ponovno počela padati po Vukovaru, odnosno ćirilici. Tamo je registriran pad stanovnika srpske zajednice ispod trećine ukupnog broja žitelja, čime se nisu stekli zakonski uvjeti da manjina ima i nadalje pravo na svoj jezik i pismo. (Ovo „nadalje“ valja shvatiti uvjetno, jer su u godinama za nama bila stečena zakonska prava za isticanje ćirilice u javnoj uporabi, ali smo vidjeli kako je to završilo na službenim zgradama i što je bilo s pločama koje su, pored ćirilice i latinice, imale na sebi čak i hrvatski grb!)

Naravno, vlasti u Vukovaru promptno su zaprijetile progonu ćirilice iz grada, javno i jadno deklarirajući vlastiti primitivizam, ter potvrđujući onu narodnu kako jedna pokvarena jabuka izaziva truljenje svih plodova u kašeti.

A tako je fino počela ova 2023. godina, sva u duhu kršćanske i humanističke zajedničkosti: u zagrebačkom hotelu gdje je Srpsko narodno vijeće upriličilo tradicionalni božićni domjenak i okupilo moćnu reprezentaciju nikad jaču dosad, poslane su nedvosmislene poruke pomirbe i uspostave trajnog mira koji nema alternativu.

Bremenito povijesno naslijeđe na ovim prostorima ima dijalog kao jedinu stvarnu šansu za prevenciju ikakvog budućega rata i krvoprolića. No, u nas vazda tinja neugasiva težnja za gnojnom netrpeljivošću i dubokim podjelama - piše Vuković i nastavlja: "Sustavno blaćenje ćiriličnog pisma tim je jadnije što Hrvatska napokon postaje u punoj mjeri istinska Europa: s otvorenim granicama do Baltika i Atlantika, zajedničkom valutom i kulturom za koju je i Hrvatska kroz vjekove dala značajnijih doprinosa. S druge, pak, strane, Srbija – ma koliko (na vlastitu štetu!) ekvilibrirala između civilizacijske Europe i inkvizicijske Rusije – ipak je povukla neočekivani potez i u Vladu Srbije imenovala – Hrvata!

Vođu Hrvata u Vojvodini: takoreći vukovarskom šoru i sokaku, komšiluku s kojim su Hrvatska i Srbija povezane i kulturom i poviješću, i glazbom i folklorom, i jezikom i pismom…

Ksenofobi

A što ćirilica zapravo predstavlja Hrvatima i hrvatskoj baštini? Bračko splitski književnik Vuković podsjeća na godinu 1184.

- Kad se bio stao topiti dvanaesti vijek u klepsidri vremena, nastao je najstariji dosad pronađeni dokument pisan hrvatskim jezikom, konkretno čakavskim jezikom. Bila je to „Povaljska listina“, neka vrsta pravnog dokumenta koji je govorio o raspodjeli i posjedu zemljišta na Braču, a bijaše napisana, gle vraga, na – ćirilici. Oni sa svilenijim ušesima kazat će „hrvatskoj ćirilici“, da se njihovi tankoćutni bubnjići, nacionalistički stremeni i ksenofobni nakovnji srednjih ušiju u klaustrofobičnosti lubanje ne bi našli ugroženi pored toliko kulture. Kao da je ovdje važno je li ćirilica hrvatska, domaća, iz Primorskog Dolca ili Dugopolja, ili je ćirilica, baš kao i latinica, jedna važna tekovina svjetske uljudbe i pismenosti. Najstariji, dakle, dokument s ikojim hrvatskim jezičnim tragom na sebi nosi sadržaj ostavljen ćiriličnim pismom. Znaju li to oni koji se jučer i danas dižu na zadnje noge već pri samom spomenu ćirilice, a nekmoli i pri suočavanju s mogućnošću njezine aktivne primjene? - pita se Vuković i dodaje da je ćirilica, neupitno, stvar kulture i ona je njezina neporeciva vrednota, a izvlačiti istu iz njezine prirodne posteljice, te je stavljati u kontekst politike, poglavito u manipulativne svrhe, grubo je sakaćenje i naše ereditadi i naše historiografije.

- Pa bi stoga u ovom aktualnom času in publico politicis bilo vrlo uputno razlučiti ratio i emotio, te ne brkati ono što refleksno ište duša s onim na čemu strpljivo inzistira razum. Povijesne činjenice su jedno, stanje na terenu je nešto posve drugo.

Istinabog, novija povijest na našem prostoru poškropljena je krvlju, a blato zemlje i krvi traži odgovore. Krivo može biti pitanje prije puta do pravog odgovora, ali kriv može biti i sam odgovor. Krivo može biti i vrijeme. Taj krvavi glib u nas prouzročen je u ratu ne sa Srbima, već s onim huljama među njima, istočnjačkim iredentistima, što su bili zadojeni velikosrpskim huškanjima od strane vlastitih vođa. Da, na našem terenu. Srbi pišu ćirilicom. I hulje njihove i huškači, ali i ljudi među njima, prijatelji i pravednici.

No, ćirilica ne može sinonimom za Srbiju biti. Tolstoj i Dostojevski, Puškin i Jesenjin najljepše stranice svjetske književnosti napisali su baš na ćirilici. Ćirilica nije četnička kokarda na šubari ili kama među zubima, već je ćirilica pismo na kojem su napisani važni hrvatski dokumenti, spisi, ali i tiskane knjige. 

Srpsko i hrvatsko pismo

Pa i „Poljički statut“ iz 1440. godine, napisan u susjedstvu "onoga" iz Omiša.

A i prvi pokušaji objavljivanja Biblije na nekom hrvatskom jeziku, na čakavskom jeziku, bili su učinjeni na ćirilici. Jerbo, Stipan Konzul i Anton Dalmatin u Njemačkoj su, u Urachu, još 1562. i 1563. godine na ćirilici štampali svoj prijevod kompletnoga Novog zavjeta u dva sveska. I na glagoljici također.

Znaju li naši čistokrvni dušobrižnici u Hrvatskoj, što marljivo progone ćirilicu, pročitati ili napisati ama i jedno slovo na glagoljici, tom također starom hrvatskom pismu? Bi li oni možda čak i spalili Sveto pismo na ćirilici? A, vidjesmo, prvi Novi zavjet tiskan na nekom hrvatskom idiomu, eto, bio je baš na ćirilici…

Ne zaboravimo ni da je ćirilica pokrivala velik prostor Dalmacije, o čemu je sa znanstvenom aparaturom kompetentno pisao i Branko Fučić, navodeći i crtajući kako su granice njezine uporabe činila koritâ rijekâ Krke i Vrbasa.

I, prije nego što se počne difamirati i kompromitirati ma koji i ma kakav fenomen ili svojstvo, jezik ili pismo, valjda bi pristojno bilo malo se informirati i raspitati, podučiti i obrazovati što, u stvari, predmet napadanja u suštini jest.

Jerbo, kad bi nagrizatelji svega ćiriličnog doznali da su „alphabetum cyrillicum“ iliti klimenticu izmislili negdje u Bugarskoj ili Makedoniji potkraj IX. ili spočetka X. stoljeća (njezino tvorstvo pripisuje sv. Ćirilu, makar za to nema egzaktne scijentističke potvrde), zacijelo bi se disonantnost hajke na nju ponešto ublažila, ako ne i sasvim tonalno ugodila.

Nadalje, upravo je s Balkanskog poluotoka ćirilica dospjela i do Rusije: nije ćirilica "ruska", kakvom se čini u percepciji našeg stanovnika, ali nije ni ekskluzivno "srpska", s obzirom na to da su je s ponešto kompliciranije glagoljice transliterirali Bugari, odnosno Makedonci… I, hoće li sad, po hrvatskoj analogiji, Ukrajinci tražiti ukidanje ćirilice zbog dušmanske agresije Rusije na njihovu zemlju?

Obrnimo ploču malo naopako, odvrtimo jedan drugi paradoks naupravno: Nijemci i Talijani također su puno okrvavljenoga blata čizmama izmijesili baš na našem tlu u jednom starijem ratu, ali nitko nije tražio ukidanje latinice zato što Nijemci i Talijani pišu latinicom.

Štoviše, u Istri je na snazi dvojezičnost, kolaboracija s nekoć mrskim apeninskim neprijateljem. Ako nismo kadri učiti iz starog teksta, pa valjda možemo štogod spoznati iz zgrušane krvi: a sve iz poštovanja prema onima što su je, prolijevajući je, i dali.

Desetljeća su nam trebala ne bismo li se navikli na Talijane i Nijemce, a danas su nam dragi prijatelji i dobrodošli punjači državnog proračuna za krijesnih ljetnih mjeseci. A o kolonijama gastarbajtera u Deutschelandu, i ono onda i ovo sada, da se i ne govori…

Duhovna nepismenost

Pripadam onoj generaciji kojoj je učenje ćirilice bila osnovnoškolska obaveza. To što čitam i pišem ćirilicu, majuskolama i minuskolama, smatram bogatstvom vlastite osobe; istovjetno onom odjeku koji prepoznajemo po pučkoj maksimi: "koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš".

Nije pametno ništiti dio naše bogate kulture iz tupih političkih ili inih neukih razloga. Biti ćirilično pismen bolje je nego biti latinično moralno i duhovno nepismen. A nije baš odlika pismenosti da se domaća nam pisanost – štoviše: njezini sami počeci, fundamenti! – neutraliziraju kiselinom koja nagriza i rastače. Zašto bismo onda iz svoje kulture amputirali vrijedan ekstremitet koji našu povijest čini vitalnijom i bogatijom, reljefnijom i univerzalnijom?

Osobno, kad bih dopustio da me vodi vruća dalmatinsko-mediteranska krv, emocija a ne racij, lako bih mogao mrziti i Talijane, i Nijemce, i ćirilicu! Naime, Nijemac je jednoć držao bajunetu pod vratom djevojke koja će trideset godina kasnije postati mojom nonom, a Talijan je ispalio hitac u suhonjavog momčića za "koprifoga", pa je moj nono do smrti uz kičmu nosio komad olovnog puščanog taneta. Našao sam načina oprostiti im, ter ne gledati na te nacije doli kao na nesretne sljedbenike jedne nametnute gubave ideje nekolicine bolesnih ljudi.

Konačno, ne po istom modelu ili paradigmi, ali po istoj emociji, mogu se dobrim dijelom poistovjetiti u patnji s Vukovarcima i Slavoncima. Njima je hulja koja piše ćirilicom prolijevala krv, meni je čovjek što piše ćirilicom prolio – spermu! Čovjek koji piše ćirilicom, jedno momče Makedonče, u moju sad već preminulu majku bio je posijao svoje sjeme, sjeme mene, pa je netragom pobjegao, ostavivši u Cambridgeu i mene i nju. Javio mi se iz Kanade kad sam ja imao tri i pol desetljeća, a grob moje majke pola decenije: oca sam čuo prvi put tek nakon što sam i sâm već postao otac. Ja sam se učinio u oca, on je otišao u ocat…

Čupanje vlastitih korijena

U Dalmaciji bi rekli: "iša je na kvasinu" – u moralnom smislu, dabome. Našao sam načina oprostiti tom čovjeku (glupo mi je reći: ocu). Jesam li trebao poklopiti mu slušalicu? Trebam li zbog njega na ćirilicu gledati kao na metonimiju poganog sjemena koje valja čim prije iskorijeniti? 

Iz svega dosad izrečenoga jasno je da struganje ćirilice iz tezaurusa baštine jedne uljudbe zapravo je oinvalidnjenje njezine kulture, njezina identiteta, njezina postanka; struganje ćirilice tada je ruganje samima sebi, čupanje vlastitih korijena, te istinska diploma tuposti, sjajna verifikacija gluposti kojoj je još Krleža tepao frazeološkom kovanicom "svemirska sila".

Zaista, zaista kažem vam, bolje je biti ćirilično kulturno pismen nego latinično moralno i duhovno nepismen…

A da bi čeljade samoga sebe, u ovo naše recentno doba, imalo potrebu potvrditi kao relikt evolucijski osakaćenog majmuna, e to mora biti torzoidni i obogaljeni razum što do detalja iscrtava hiperrealističku sliku smanjene intelektualne upotrebljivosti i, nažalost, demonstrira jednu od žilavijih i življih tendencija u našem društvu friškijega doba. Naravno da to počiva na ideološkim postamentima, te da takvu vrstu pogane subverzivnosti i destruktivne bestijalnosti artikuliraju vrlo grlati pripadnici i moralni invalidi s akutno ekstremne desnice na hrvatskoj političkoj skali. 

Pad koncentracije pri izradi i provedbi našega obrazovnog sustava i jest doveo do mjestimične disfunkcionalnosti naše države, pa je ona sama sebe dovela u talačku poziciju gdje nije u stanju suzbiti vrlo otvoreni govor mržnje i profilaciju međuljudske netrpeljivosti u javnom prostoru. To se evidentno manifestira u mogućnosti da oni koji bi trebali biti pod stručnim nadzorom specijaliziranih institucija u Republici Hrvatskoj, u Republici Hrvatskoj pišu i objavljuju na tjednoj bazi takozvane novine, dok se s tobože objektivnim „novinarstvom“ u svojim skarednim i manipulativnim prilozima i razgovorima javljaju s televizijskih ekrana i tri do četiri puta sedmično.

A naš premijer, također u cikličkim bugarenjima s vremena na vrijeme, lamentira da nam u društvu cvate radikalizam. Pa naravno da cvate: eno ga u vrlo njegovanim lijehama sredinom šetemane na kioscima, eno ga svaku drugu večer po uru vremena na patuljastim televizijicama i francavim portaloidima. Eno ga, i evo ga, tog radikalizma, jer pristajemo na talačku situaciju u kojoj se zakoni provode selektivno, a mamlazi puštaju kroz školu iz razreda u razred bez kućnog odgoja i usvojenog obrazovnoga gradiva.

Pa se onda na jednom mjestu nekažnjeno mogu čekićima razbijati službene ploče s hrvatskim državnim grbom, a na drugom nogom lomiti ploče s humanističkom porukom na sebi.

Vandalizam

U Vukovaru su nastradali i ćirilica i latinica i državni grb, dok su u Omišu istriskani „samo“ ćirilica i latinica, bez državnoga grba. A podsjetimo li se kako je u vandalskom pohodu na ušću Cetine posrijedi bilo govorenja o umjetničkom djelu, e, onda su tu već i simptomi za čistu dijagnozu neke šporke bolesti…

Um koji je to bio kadar učiniti, um je dostojan evolucijski najnaprednijeg primata… I težnje, vjerojatno, za stvaranje svojega vlastitoga pisma: nekog od oblikâ što će se pisati kamom i bajunetom, a bojati boldiranom gustom krvlju i krvlju razvodnjenom suzom…

A dok do toga ne dođe, do prolijevanja krvi, dotad ćemo i nadalje imati ustrajnu – s onoga (zatočenoga) vrha države šutnjom odobrenu – više latentnu i manje otvorenu propagandu: najmanje jednom tjedno na kiosku, i najmanje triput sedmično na televiziji. Prolijevanje krvi, u narodima gdje se njeguju veze sa svojim precima primatima, jedini je način da se načini država…

Ali, nećemo se dati, nećemo na to pristati… Zaista, zaista kažem vam: ne dirajte ćirilicu, uspomenu u meni, ne dirajte ćirilicu, jer mir će se vratiti!  - završava pismo hrvatskoj javnosti i političkim elitama Vuković s pozdravom: Smrt fašizmu! Vazda budi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 19:31