StoryEditor
Hrvatskapromijenite našu zemlju

Dalmatinci rasturaju! Mijenjajte Hrvatsku, tko bi drugi?!

Piše PSD.
1. kolovoza 2015. - 19:28
Vi možete mijenjati Hrvatsku, Vi možete mijenjati svijet. Ako ne vi, tko će? Hrvatska je zemlja raznolikosti, ima tema o kojima se ne možemo složiti, ali slažemo se da je Hrvatska zemlja s ogromnim potencijalom, jedna od najljepših zemalja na svijetu, s ekstremno talentiranim mladim ljudima. To slavimo danas, želimo vam biti poticaj.

Kada te optimistične poruke izgovori jedan od danas najvećih hrvatskih znanstvenika, kojega zovu i Nikolom Teslom novoga doba, naš istaknuti fizičar i profesor na glasovitom bostonskom Massachussets Institute of Techology - Marin Soljačić - ponos je najmanje što u tom trenutku možete osjetiti. Upravo je tako bilo u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, gdje se u petak nisu slušale anemične političke bajke, nego slavio uspjeh onih koji, a tu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar nije pogriješio, daju nadu da Hrvatska ima perspektivu.

Nitko kao Skeledžija

Zahvaljujući donaciji Marina Soljačića ove se godine prvi put dodijelila nagrada teška čak pet tisuća dolara ili 33,5 tisuće kuna maturantu koji je sto posto riješio testove državne mature iz matematike A-razine te fizike. Uz to, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo je tabletima i priznanjima nagraditi 20 najboljih na državnoj maturi ukupno iz triju obveznih predmeta A-razine - hrvatskog jezika, matematike i prvoga stranog jezika.

Soljačićevu nagradu nije bilo jednostavno dodijeliti: čak 12 maturanata stopostotno je riješilo matematiku A-razine i fiziku, pa se pribjeglo sljedećem kriteriju, odnosno dodatno se vrednovao najbolji uspjeh na testu iz hrvatskog jezika A-razine. Nakon toga ime pobjednika brzo je "isplivalo", to je Ivan Skeledžija, maturant zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, koji je ujedno zauzeo i prvo mjesto među 20 genijalaca koji su najuspješnije riješili testove iz triju obveznih predmeta mature. Ivan je ta tri glavna predmeta riješio s ukupnom točnošću od 97,70 posto, s tim da je matematiku riješio u cijelosti, hrvatski 95,64 posto te engleski 97,50 posto.

Isplatilo se

- Iza svega stoji dosta rada. U mom slučaju to se prilično isplatilo – nasmijao je okupljene ovim komentarom Ivan Skeledžija, uz opasku kako mu je ovo prvi nastup u životu pred desecima kamera. Supermatematičar i fizičar upisao je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, ali zasad, kaže, još ne vidi za što će se u budućnosti specijalizirati.

Dalmacija se također ima čime ponositi. Među 20 najboljih od najboljih maturanata u državi čak je trećina, odnosno njih ukupno sedam, iz dalmatinskih srednjih škola i listom su - djevojke. U samom vrhu je splitska III. gimnazija, nekadašnji MIOC, iz koje dolaze čak četiri supermaturantice, te je tako po broju učenika koji su najbolje riješili glavne predmete mature na čelnome mjestu u državi stala uz bok zagrebačkoj XV. gimnaziji.

Najbolje rangirana dalmatinska maturantica na toj listi je Katarina Vulić iz Gimnazije "Franje Petrića" iz Zadra, koja je obvezne predmete mature riješila s ukupnom točnošću od 95,63 posto (najbolje matematiku, 98,33 posto) i ukupno zauzela šesto mjesto u državi.

Standardno, 5.0

- Uvijek sam imala prosjek 5.0, učila sam dosta tijekom četiri godine srednje škole, pa se nisam morala posebno pripremati za maturu. Nije bilo teško, uvijek je bilo dovoljno vremena i za hobije i za izlaske – ispričala je Katarina, koja je ove godine ponijela i titulu učenice generacije u svojoj gimnaziji, svira gitaru, pjeva u zboru, voli odbojku i pomno prati Ligu prvaka navijajući za svoje favorite, Borussiju iz Dortmunda.

Zahvaljujući trećem mjestu na državnom natjecanju iz fizike u prvom razredu srednje škole omogućen joj je izravan upis na fakultet, a odlučila se za fiziku na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Budućoj znanstvenici želja je usavršavati se u inozemstvu, možda upravo na Cambridgeu gdje joj se upravo nalazi brat.
- A, mislim se vratiti. Falila bi mi Hrvatska, osobito moj Zadar – kaže o budućnosti Katarina Vulić.
I da, ne zaboravimo istaknuti da na listi 20 top hrvatskih maturanata većinu čine djevojke, njih ukupno 11.

marijana cvrtila

Splitski MIOC prvi u zemlji

Gledano prema školama, među 20 maturanata koji su najbolje riješili obvezne testove mature na A-razini, njih po četvero dolazi iz splitske III. gimnazije (nekadašnjeg MIOC-a) te zagrebačkog MIOC-a. Tri supermaturanta stižu iz zagrebačke II. gimnazije, a po jedan iz Gimnazije “Antuna Gustava Matoša” iz Samobora, Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Osijeka, Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, varaždinske Prve gimnazije, Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra, Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske te zagrebačkih V. gimnazije, III. gimnazije kao i Privatne klasične gimnazije s pravom javnosti.

Južnjački ponos

Katarina Vulić- Gimnazija Franje Petrića, Zadar (ukupna riješenost tri obvezna testa 95,63 posto)

Tea Gaberc - III. gimnazija, Split (95,13 posto)

Marijana Zrilić - Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar (95,11 posto)

Zorica Žitko - III. gimnazija, Split (95,06 posto)

Ana Vučak - III. gimnazija, Split (94,97 posto)

Matea Boban - III. gimnazija, Split (94,51 posto)

Marta Han - Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, Makarska (94,25 posto)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 23:17