StoryEditor
Hrvatskaplutajuće mine

Dalmacija na čekanju: tužbe prijete projektima vrijednima čak 670 milijuna eura!

13. svibnja 2018. - 01:46
Prostor Vrdova poviše jezera Peruča trebao bi biti poplavljen

Dva velika projekta na širemu splitskom području, ukupno vrijedna oko 670 milijuna eura, mogla bi se u skoroj budućnosti suočiti s "plutajućim minama" – tužbama na Upravnom sudu u Splitu, o kojima sud tek treba donijeti odluke.

Prvi je projekt Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, koji se razvija u znaku broja 72: ukupno je vrijedan 72 milijuna eura, a Europska unija odobrila je financiranje u 72-postotnom udjelu. Kao jedan od strateških projekata naveden je i na sjednici Vlade u Splitu održanoj u petak.

Drugi projekt je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Vrdovo, čija se vrijednost procjenjuje na puno većih 600 milijuna eura. U oba slučaja tužbe se odnose na ekološke studije koje su preduvjet bilo kakvim dozvolama.

U prvom slučaju projekt pokušava obustaviti ekološka udruga "Sunce" iz Splita, a naknadno je ovom predmetu pripojena i tužba koju su podnijeli Udruga KEKS (Krizni ekokaštelanski stožer) i Općina Unešić.

Tužbom Upravnom sudu traži se da se poništi rješenje Ministarstva zaštite okoliša iz lipnja prošle godine po kojem za Centar nije potrebno izraditi novu procjenu utjecaja zahvata na okoliš nakon što je projekt izmijenjen. Ministarstvo je tu odluku donijelo nakon što su stručna tijela već istu takvu odluku donijela u studenome 2016., nakon čega ju je, nakon nekoliko dana, poništio tadašnji ministar Slaven Dobrović.

U osnovi, rješenje po kojem nije potrebno izraditi novu procjenu doneseno je zato što je izmjenom projekta prepolovljen kapacitet projekta, a ne uvećan te su, odgovaraju iz CGO-a na tužbu, u odnosu na originalni projekt poboljšani zaštitni sustavi i procedure kojima se osigurava bolja kvaliteta zraka, bolja zaštita voda i bolje iskorištavanje otpada. U osnovi, tužba ponavlja sve primjedbe koje je udruga imala na projekt u javnoj raspravi i koji su odbačeni uz iscrpna objašnjenja.

Osim što traže da sud poništi rješenje Ministarstva, udruga traži i da sud odmah blokira sve radnje na Centru za koji su u tijeku prethodna savjetovanja u postupcima javne nabave.

Naravno, to bi značajno produljilo "životni vijek" odlagalištima na Karepovcu i sinjskim Mojankama. Odnosno, u daljnjem razvoju događaja vjerojatno potrebu da se na tim deponijima izgradi neka vrsta "mini Lećevice", naravno uz prilično ograničenu zaštitu okoliša. Takve ideje zagovarao je upravo bivši ministar Dobrović, "preporučivši" splitskoj vlasti određenog domaćeg proizvođača.

 

Kada je u pitanju projekt Vrdovo, u tom slučaju riječ je o konkretnom pojedincu s vrlo konkretnim problemom. Tužitelj je u ovom slučaju privatna osoba koja na području na kojem se planira izgraditi elektrana, odnosno području koje bi za potrebe elektrane trebalo biti poplavljeno, ima kuću i zemlju.

Kako bi spriječio da mu kuća postane ronilačka atrakcija, pokrenuo je tužbu pred Upravnim sudom u Splitu, kojom traži da se poništi rješenje Ministarstva zaštite okoliša po kojem je zahvat prihvatljiv za okoliš i ekološku mrežu, naravno uz primjenu propisanih mjera zaštite okoliša.

Osim određenih nedostataka formalne naravi, tužitelj osporava i tvrdnje o tome kako će utjecaj na zrak biti kratkotrajan, tijekom radova, a traži i da se u obzir uzme i utjecaj drugog dijela projekta, kombikogeneracijske plinske elektrane koja je, u međuvremenu, stopirana. Tvrdi i da točna lokacija elektrane, čiji bi pogoni trebali biti ukopani u zemlju, nije pravilno određena, odnosno da se lokacija razlikuje u prostornim planovima Općine Hrvace i u županijskim planovima.

Ministarstvo u odgovoru na tužbu navodi kako se točna lokacija projekta, do razine pojedinih parcela, utvrđuje u postupku za lokacijsku dozvolu, dok se procjena utjecaja na okoliš odnosi na širi obuhvat.

Navode i kako se detalji oko tehnologije izgradnje i ostali detalji uređuju projektnom dokumentacijom, koja opet mora biti usklađena s rješenjem o prihvatljivosti za okoliš. Osim toga, navode i da je kumulativni utjecaj projekata dviju elektrana analiziran u studiji utjecaja na okoliš.

I u ovom slučaju tužitelj traži da sud odmah zaustavi sve radnje na projektu dok ne odluči o samoj tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 15:48