StoryEditorOCM
Hrvatskafali nam kadra

Dajmo posla onima koji su ga zbog epidemije izgubili: neka oni budu ti koji će ‘loviti‘ kontakte zaraženih. Jedini uvjet je komunikacijska vještina

Piše psd
22. listopada 2020. - 10:02

Praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom mogli bi obavljati ili ljudi iz zdravstvenog sustava koji trenutačno ne rade zbog epidemije ili, primjerice, nezaposleni bilo kojeg zvanja koji su u epidemiji izgubili posao, piše 24 sata.

Ne mora biti riječ o ljudima iz medicinske struke, nego je glavno da imaju dobre komunikacijske vještine te da onda telefonski, po standardnoj špranci koju dobiju, nazivaju ljude i skupljaju informacije.

Naravno, sve pod nadzorom i vodstvom epidemiologa, ističe prim. dr. Branko Kolarić. Dodaje kako za pandemiju ni jedna zemlja ne može imati dovoljno kadra, ali onda treba posegnuti za ovakvim rješenjima koja bi rasteretila preopterećene epidemiologe.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, rekao je da su velike gužve na testiranju rano ujutro, a da su oko 9.30 već povremene.

Napominje da nalazi neće prije biti gotovi ako je netko došao ranije.

- Mi i dalje držimo zlatni standard od 24 sata za izdavanje nalaza. Nema potrebe da se ujutro stvaraju kolone. Ako ne bude drugog rješenja, onda ćemo ići na sustav naručivanja. Tad nećemo uzeti druge osim onih koje smo naručili - rekao je Šostar.

Capak je dodao da bi trebalo povećati i broj COVID ambulanti. Kaže da su u Zagrebu tri te da je prihvaćen prijedlog da one rade i subotom i nedjeljom.

Nova lokacija za testiranje bit će na istočnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, nakon sastanka ministra zdravstva s direktorima najvećih javnih zavoda u Hrvatskoj.

Capak je istaknuo da su novu lokaciju dogovorili HZJZ i NZJZ “Dr. Andrija Štampar” te se nada da će profunkcionirati od subote.

Smatra da bi se time smanjile gužve na postojećim mjestima za testiranje. Istaknuo je i da je Ministarstvo zdravstva dalo potporu zavodima u rješavanju kadrovskih pitanja i izdalo više od 100 dozvola za zapošljavanje.

- Zapošljavamo doktore medicine koji su završili medicinu, ali rade pod nadzorom sljedećih šest mjeseci. Rješavamo dobrovoljce studente, pa studente koji imaju terensku praksu - zaključio je epidemiolog Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 19:59