StoryEditor
Hrvatskakadroviranje

Čuli ste priču o HDZ-ovcu koji se, razočaran što nije dobio posao, nakon 18 godina iščlanio iz partije? Donosimo vam mali vodič za uhljebljivanje, evo kako stranke zapošljavaju svoje zaslužne članove

Piše Marina Karlović-Sabolić
3. srpnja 2019. - 19:53

Ključno je biti u dobro za lokalnim stranačkim šerifom. Prvim čovjekom županijske organizacije, gradonačelnikom ili županom. Oni su često moćniji i od samih ministara. Tu je Igor Franolić pogriješio. U sukobu sa predsjednikom varaždinskog županijskog HDZ-a, on od početka nije imao nikakve šanse.

Odlazi iz HDZ-a jer predugo čeka na radno mjesto?! Uzalud je konkurirao za šefa u državnoj firmi: 'Za mene su lobirali i visoki dužnosnici, ali ništa. Gospodine Plenkoviću, mislim da sam dosta čekao'

Tim nam je riječima jedan saborski zastupnik vladajuće koalicije opisao kako izgleda uobičajeni obrazac dobivanja upravljačkih funkcija u državnim tvrtkama kroz stranačke strukture. Ono što Hrvati nazivaju jednostavno – uhljebljivanjem.

Povod je slučaj HDZ-ovca iz Ludbrega u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koji je naumio postati član Uprave Hrvatskih cesta, stare uhljebničke oaze vladajuće stranke. Dva se puta prijavljivao na natječaj, za njega su lobirali i “visokopozicionirani stranački kolege”, no šef HDZ-ove ekspoziture u Varaždinskoj županiji Anđelko Stričak bio je protiv. Franolić oba puta nije uspio dobiti zeleno svjetlo.

To ga je nagnalo da se, nakon 18 godina, zahvali na članstvu u HDZ-u i napusti stranku. Uvjeren je da je, kao magistar prometnih znanosti koji se nalazi pred doktoratom, najkvalificiraniji za taj posao.

- Središnjica se u pravilu konzultira sa predsjednicima organizacija sa terena. Svaki premijer, naravno, u upravama javnih tvrtki ima svoje ljude. Sanader je postavljao svoje, Plenković postavlja svoje. No, dobar dio kolača uvijek pripadne i organizacijama na terenu – pojašnjava naš sugovornik.

Utjecaj često puta imaju i HDZ-ovi patrijarsi, moćnici iz sjene do čije se riječi u HDZ-u drži. Jedna od tih sivih eminanecija dugo je godina bio i Luka Bebić. I prije nego je postao predsjednikom Sabora, “barba Luka” je u doba Ive Sanadera postao sinonim za namještanje HDZ-ovaca iz doline Neretve na različite pozicije u državnim tvrtkama.

Jedni tvrde da tu ulogu danas ima Vladimir Šeks. I da je Karlo Ressler, njegov posinak na čelu HDZ-ove liste za EU parlament, posljedica toga utjecaja. Drugi, pak, uvjeravaju da se Šeks manje bavi kadroviranjem, a više političkom strategijom. Drže ga jednim od najzaslužnijih za preslagivanje Vlade. Preslagivanjem u kojemu su iz Banskih dvora istjerani Mostovci, a ugurani HNS-ovci.

Putem uigranih modela uhljebljivanja HDZ-ovi lokalni moćnici zapošljavaju svoju rodbinu, prijatelje i stranačke kolege. Dio, dakako, pripadne i koalicijskim partnerima. Tako da vuk bude sit, a ovce na broju.

Pritom postoje i iznimke. Rijetke, ali ipak postoje.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić svojevremeno je stavio veto na imenovanje Antonije Dujmović za ravnateljicu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Iako ju je zdušno gurao lički HDZ, kojemu se tada na čelu još uvijek nalazio Dado Milinović.

Nije HDZ jedina stranka koja uhljebljuje svoje ljude. U proljeće prošle godine koprivnički SDP-ovac Mario Vuković iz revolta je izrezao crvenu iskaznicu socijaldemokrata. I snimak objavio na You Tubeu.

Razlog?

- Šesnaest godina glasam za taj SDP, član sam stranke od svoje 18. godine. Radio sam u Komingu, a zadnjih 11 godina radim u Koprivničkim vodama. Direktor je stavio svog prijatelja na moje mjesto, a meni ponudio ugovor da idem na lopatu. To nisam prihvatio. I šefovi i radnici, svi su stali iza mene. Ja sad moram ići u Njemačku i ostaviti ženu i dvoje djece. A električar će upravljati vodenim pumpama koje opskrbljuju cijeli grad – pojasnio je sam Vuković. Kojega je razočarao što je ostao bez pozcije na koju je očito došao po stranačkom ključu.

Uhljebima u SDP-u širom je otvorio vrata aktualni predsjednički kandidat Zoran Milanović. Njegova logika bila je jednostavna. U trenutku kada je došao na čelu SDP-a, Milanović među socijaldemokratima nije imao razgranatu vlastitu mrežu. Uhljebljavanjem ljudi, isprva u središnjici SDP-a, a potom i u državnim tvrtkama, agencijama i fondovima, on je zapravo kupovao njihovu lojalnost. A sebi osiguravao dominaciju unutar stranke.

U vrijeme njegove koalicijske vlade na zlu glasu zbog uhljebljivanja bio je i HNS. Pri čemu se HEP često nazivao njihovim lenom. Od 48 stranačkih kadrova na rukovodećim pozicijama u HEP-a, njih 37 je bilo članova HNS-a. Posebno se proslavila HNS-ovka Ljuljana Čule. Kao direktorica Hep-ovog Operatora distribucijskog sustava, u HEP-ovu je susatvu zaposlila praktički čitavu obitelj. Sin Vinko Čule radio je u Elektri Zagreb, kćerka Ivana Mrkoci bila je zaposlena u HEP-ovoj firmi Odmor i rekreacija, dok su zet Ivan Mrkoci i snaha Iva Čule zaposleni su u HEP ODS-u.

Ništa se, dakle, nije prepuslilo slučaju.

 

#HDZ#SDP#UHLJEBI#PARTIJA#KADROVIRANJE

Izdvojeno