StoryEditor

CRKVENA ZABRANA Redatelj "Parade" Srđan Dragojević: Vjerske zajednice nagradile su film

Piše PSD.
14. ožujka 2012. - 23:52

Iako je srbijanski film “Parada” redatelja Srđana Dragojevića u posljednjih mjesec dana izazvao neviđeno zanimanje među hrvatskom kinopublikom, Dubrovčani ga (još uvijek) nisu uspjeli vidjeti.

Nedvojbeno najprihvaćeniji film od publike iz cijele regije, koji je u Hrvatskoj do sada vidjelo 150.000 gledatelja i kojemu nije promakla ni nagrada s jednog od najvažnijih filmskih festivala u Europi i svijetu - Berlinalea, dobio je “crveno svjetlo” za prikazivanje od Crkve u Dubrovniku, koji se diči statusom grada kulture.

Biskup Uzinić: "Parada" se kosi sa svim načelima Katoličke crkve

Zbog renoviranja jedinoga gradskog zimskog kina, znakovita imena “Sloboda”, dubrovačka institucija u kulturi Kinematografi Dubrovnik “gost” je u dvorani “Visia”, prostoru kojim gospodari Dubrovačka biskupija.

Kako se suradnja Kinematografa Dubrovnik s vlasnicima dvorane “Visia” - tvrtkom “Benfortuna” d.o.o. - zasniva na programskoj koncepciji koju “amenuje” predstavnik Crkve, film “Parada” nije prošao njihov minimum uvjeta da bude prikazan u dvorani “Visia”.

Događaji u Beogradu

Naime, radnja film “Parada”, jednog od najpoznatijih srbijanskih redatelja i scenarista Srđana Dragojevića, autora kultnih filmova “Rane”, “Lepa sela lepo gore” i “Mi nismo anđeli”, vrti se oko održavanja Parade ponosa u Beogradu, dakle među gay populacijom. 

- Tvrtka “Visia Centrum” d.o.o. sklopila je ugovor s Javnom ustanovom Kinematografi Dubrovnik. Ugovorom se uređuje korištenje kinodvorane u okviru samostana sv. Klare, stoga je, uzimajući u obzir mjesto gdje se kinodvorana nalazi, “Visia Centrum” d.o.o. zadržala pravo, a u dogovoru s Dubrovačkom biskupijom, utjecati na izbor filmova koji će se prikazivati u dvorani “Visia”. Naša procjena je kako ovaj film ne treba biti prikazan u našoj kinodvorani - prokomentirao je cijeli slučaj predstavnik tvrtke “Visia Centrum”, direktor i član Uprave Tihomir Oreč.

Suosnivač tvrtke “Visia Centrum” d.o.o., prema sudskom registru, je i tvrtka “Benfortuna” d.o.o. koja je u vlasništvu Biskupskog ordinarijata Dubrovnik.

Direktorica Kinematografa Dubrovnik Đive Galov potvrdila nam je da se kino “Sloboda”, smješteno u povijesnoj jezgri, upravo renovira te da se jedine kinoprojekcije odvijaju u dvorani “Visia”. 

- Mi bismo film rado pustili da smo bili u mogućnosti, međutim kako je distribuiran samo u digitalnoj kopiji, moguće ga je “odvrtiti” jedino u dvorani “Visia”. Međutim, film “Parada” nije se slagao s programskom koncepcijom koju smo utvrdili prigodom dogovaranja suradnje prije godinu i pol s vlasnicima dvorane “Visia”. Pristali smo na traženje da se u dvorani ne prikazuje sadržaj koji se kosi s njihovim svjetonazorom - kazala je direktorica Galov.

Kino “Sloboda” renovira se nakon 23 godine, i baš kad se prije mjesec dana zatvorilo zbog obnove, pojavio se megahit “Parada” koji, očito, nije po ukusu Crkve.

Kako doznajemo, kino “Sloboda” u novom ruhu trebalo bi biti otvoreno početkom sljedećeg mjeseca, kada postoji mogućnost da se i u Dubrovniku prikaže “Parada”.

Dogovorena koncepcija

- Ako nakon otvaranja kina bude postojalo zanimanje publike za prikazivanjem “Parade”, naravno da ćemo ga prikazati! - bila je konkretna direktorica Galov.

Iako je gay tematika “Parade” cenzurirana u kinu “Visia” zbog unaprijed dogovorene koncepcije, od dubrovačkih filmofila ipak doznajemo da je u posljednjih godinu i pol dana, otkako traje suradnja između Kinematografa Dubrovnik i dvorane “Visia”, u tom prostoru ipak prikazano dosta scena za Crkvu neprimjerenog sadržaja. Štoviše, “dogovorenu koncepciju” svojedobno je izbjegao i jedan španjolski film - pornografskog sadržaja.

- Svakako da crkvene vlasti imaju pravo odlučiti što će se u njihovu prostoru prikazivati. No, možda bi im valjalo predočiti da jedna od tri nagrade, koje je “Parada“ osvojila na Berlinaleu, potječe od ekumenskog žirija, predstavnika vjerskih zajednica – moguće je da nemaju taj podatak. Meni je, inače, jako žao da se “Parada” neće prikazati. U Dubrovniku i na Mljetu imam dosta prijatelja koji neće moći, dakle, vidjeti moj film. Ipak, ako se ne varam, “Blitz” u svibnju otvara u Dubrovniku “Cinestar”, pa će valjda biti prilike – rekao nam je Srđan Dragojević.

Pitamo ga smeta li mu što je prednost prolaza ispred njegove “Parade” dobio i film redateljice i glumice Angeline Jolie

- Pa, znate, ne smeta mi. Kao što rekoh, ne mogu se miješati u odluke svećenika. Smatram da je pokušaj filmske kritike u Crkvi neobična stvar, ali ovu bih temu radije prepustio svojim prijateljima, Anti Tomiću i Borisu Dežuloviću, jer bi o tome mogli reći puno više od mene – veli Srđan Dragojević.

pišU PAULINA PEKO ŠALJA
MARKO NJEGIĆ

Repertoar kina ‘Visia’: Krv, silovanje dildom...

Pogledom na repertoar, očito je da se u dvorani “Visia”, čija će vrata za “Paradu” ostati zatvorena, mahom vrte filmovi takozvanog “PG-13” dobnog predikata, dakle prilagođeni mlađim sinefilskim očima. No, opet, ne računajući ratnu dramu Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda”, unatrag godinu dana znala su se prikazivati i vrlo nasilna ostvarenja “R” oznake, prema kojima je “Parada” krajnje benigan filmić. Izdvojimo krvavi akcijski trash “Put osvete” s Nicolasom Cageom, novog “Conana Barbarina”, brutalnog gotovo u ravni starog, ili “Besmrtnike”, 3D spektakl nadahnut grčkom mitologijom u kojemu bogovi s Olimpa kasape Titane u “slow-motionu”. Tu je i Fincherov “Muškarci koji mrze žene”, sa zloglasnom scenom silovanja muškarca dildom od strane “ispirsane” punkerske hakerice lezbijskih sklonosti.

M. NJEGIĆ

VIRTUALNI_MUZEJ3-180610
Kino "Visia"

Slaven Tolj: Tako nam i treba

Poznati dubrovački konceptualni umjetnik Slaven Tolj bez dlake na jeziku komentirao je slučaj neprikazivanja filma “Parada” u dvorani “Visia”, koju generacije Dubrovčana iz davnih vremena znaju kao kino “Jadran”.

- Tako nam i treba kad smo Crkvi vratili taj prostor koji je bio od velike važnosti i koristi zajednici i koji je konačno mogao ostati javni prostor. E, baš se Crkva našla da ima problem s tom tematikom! - cinično je prokomentirao Tolj.

Maračić: Otvoren put ksenofobiji

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Antun Maračić također je bio rječit: 

- Nisam gledao film kojemu se, kako kažete, brani prikazivanje u “Visiji”, ali imam neke osnovne informacije o njegovu sadržaju i značenju. Koliko sam obaviješten, film ima rekordnu gledanost ne samo vani, nego i u ostatku Hrvatske. Ako je tako, uistinu je groteskno u javnom kinu Grada koji se diči svojom poviješću, kulturom i tradicionalnom otvorenošću “štititi” njegove žitelje od filma zbog njegove “škakljive” tematike, pristupa i mjesta proizvodnje. Tako se, naime, afirmira upravo ona antipodna, manje poželjna dimenzija ovdašnjeg mentaliteta - ksenofobija u svim svojim nijansama. Neprihvatljivo za stoljeće u kojem živimo - kazao je Maračić.

Fra Bono: Ispravna odluka

Kapucinski teolog fra Bono Zvonimir Šagi drži kako je biskupova odluka ispravna: 

- Ako je riječ o crkvenom prostoru u kojem se trebao prikazivati film homoseksualne tematike, onda mislim da bi taj film trebao biti u skladu s onim što smatra Crkva. Ako se kršćanski nazori protive reklamiranju homoseksualizma u svojim prostorima, to treba poštovati. Drugo je pitanje rasprave o homoseksualizmu, je li to ponašanje ispravno ili nije, je li naravno ili nije, ali kršćanski stav po tom pitanju je poznat.

D.Š.

Iskorak: Cenzura neće ništa riješiti

Organizatori Split pridea, udruge Iskorak, Kontra i Domine, nisu bili previše rječiti u komentiranju skidanja “Parade” s repertoara dubrovačkog kina. 

- Bilo kakva cenzura ništa neće riješiti. S druge strane, vlasnik kina, tko god on bio, ima pravo odlučivati o repertoaru - kazali su nam iz tih udruga.

M.I.

item - id = 160544
related id = 0 -> 548487
related id = 1 -> 233389
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 08:26