StoryEditor

Crkva: Profit oglašivača i vlasnika medija ispred prava čitatelja

Piše PSD.
5. ožujka 2009. - 22:43

Katolička crkva u Hrvatskoj smatra da se problemi između Hrvatske i Slovenije moraju rješavati na međunarodnom sudu a to je stajalište potvrdio i msgr. Vlado Košić, pomoćni zagrebački biskup i predsjednik Komisije Iustitia et pax, na predstavljanju izjave te komisije o stanju u hrvatskim medijima.

Biskup Košić je, uz ostalo, podsjetio na odlične odnose hrvatske i slovenske biskupske konferencije te kazao kako je objema crkvama stalo da se odnosi koji su došli do usijanja razriješe na dobrosusjedski način.

- To je moguće na međunarodnom sudu i na tome naši političari trebaju inzistirati - kazao je biskup Košić.

Praksa Europske unije, kaže on, jest da se svakoj članici jamče zaštita i poštovanje njezinih prava.- Čini nam se opravdanom sumnja koja postoji u javnosti kako se Hrvatsku ucjenjuje da se odrekne svojih prava - upozorava biskup Košić.

Član Komisije dr. Neven Šimac podsjetio je da su Hrvatska i Slovenija 14 stoljeća imale kvalitetne i ljudske odnose. Slovenski su političari taoci egoističnog nacionalizma, koji se može nazvati i imperijalizmom - upozorava Šimac, najavljujući da će Crkva preko ove komisije poduzeti inicijative prema Sloveniji te prema EU-u.

Komisija Iustitia et pax je predstavila izjavu Hrvatski mediji i tržište, koja se, kako je kazao biskup Košić, oslanja na postojeću ekonomsku i financijsku krizu koja je pokazala neodrživost primata tržišta.

U izjavi se ističe i kako su interesi vlasnika i oglašivača za što bržim i većim profitom stavljeni ispred prava čitatelja na cjelovito, istinito i točno informiranje. Mediji stoga postaju sve više žrtvom korporativnog novinarstva i svih drugih inačica njihove sprege s kapitalom, pa i politikom.

Članovi Komisije upozoravaju da je posljedica podređenosti medija tržištu “žalosni fenomen publiciteta zla”. To je podilaženje najnižim porivima, kažu, ocjenjujući kako je cijeli prostor pretvoren u crnu kroniku. To nije dobro za psihičko zdravlje ljudi.

M. CvrTIlA

‘Plaćenici zla’

Rak-rana naših medija, kažu u Crkvi, jest problematika takozvanoga medijskog reketa, a pod pritiskom izdavača, vlasnika, medija i kapitala novinari nerijetko protiv svoje volje i egzistencijalno pritisnuti postaju ‘plaćenici zla’ - kaže se u Izjavi Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 23:17