StoryEditorOCM
Hrvatskarast cijena energenata

Ćorić o poskupljenjima koja nas očekuju 1. travnja: ‘Zamrzavanje cijena nije realna opcija, čak ni za kućanstva... Osobno, vidim mogućnost umanjenja ovog udara‘

Piše PSD
12. siječnja 2022. - 20:45

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić gostovao je u Dnevniku Nove TV te govorio o poskupljenjima energenata i domino efektu na ostale cijene.

Kako je ministar rekao, Vladin paket vezan uz poskupljenja će biti predstavljen u narednim tjednima.

"Ideja je da bude predstavljen prije 1. travnja kada će doći do korekcije cijena kako plina, tako i električne energije", dodao je.

Premijer Andrej Plenković spominjao je i HEP. Znači li to da će i ta tvrtka podnijeti financijski teret?

"HEP i u ovom trenutku podnosi teret računa električne energije za građane na području pogođenom potresom tako da Hrvatska elektroprivreda kontinuirano nosi određenu socijalnu ulogu u hrvatskoj ekonomiji i hrvatskom društvu", dodao je Ćorić.

"Sama rješenja, u onom trenutku kad budu predstavljena bit će jasnija. Ono što stoji je da je takvih rješenja nekoliko. Zemlje članice EU išle su od administrativnih zabrana...", rekao je Ćorić.

Navodi da zamrzavanje cijena nije dugoročno rješenje.

"Kratkoročno možemo imati rješenje kod zamrzavanja cijena naftnih derivata, međutim, ono što jasno stoji državi na raspolaganju jeste administrativna mjera", naveo je.

"Osobno vidim mogućnost umanjenja ovog udara kroz smanjenje poreznog dijela prihoda koji ubire Republika Hrvatska posebice zbog toga što su u ovom trenutku porezne stope kod pline i struje različite", objasnio je Ćorić.

"Mi smo u 2021. odradili sjajan posao u kontekstu oporavka ekonomije. Naša stopa rasta će dostići sigurno 10 postotnih bodova, stabilizirali smo proračun, odnosno idemo k stabilizaciji proračuna", rekao je Ćorić.

"Vodimo računa o svemu i siguran sam da ćemo iznaći rješenje koje će prije svega smanjiti udar koje su druge članice EU imale, a s druge strane, omogućiti da se opskrba nastavi", kazao je Ćorić.

Građani se, ipak, pitaju - kako će preživjeti ovaj novi udar poskupljenja najavljen za 1. travnja.

Na pitanja novinara postoji li opcija zamrzavanja cijena za kućanstva, a za gospodarstvo da cijene ostanu tržišne, odgovorio je negativno.

"Zamrzavanje cijena nije realna opcija. Namjeravamo djelovati i djelovat ćemo. Nikako neće doći do 80 posto poskupljenja, to će biti znatno manje. Dopustite da vidimo što će donijeti sljedeća dva mjeseca", kazao je Ćorić.

"Cijene bi trebale stagnirati i u jednom trenutku bi trebalo doći do njihova smanjenja. Ono što definitivno utječe i na tu činjenicu je razrješenje Gordijskog čvora vezanog Sjeverni tok 2 na koji Hrvatska ne utječe. To su političke igre na najvišoj europskoj razini", najavio je.

"Želim razdvojiti jasno je pitanje u kojem se nalaze opskrbljivači s pitanjima cijena za građanstvo. Cjelokupni gubitak, odnosno problem u kojem se nalaze ospkrbljivači u Hrvatskoj je isključivo njihova odgovornost. To je odgovornost njihova managementa koji nije na vrijeme hedgirao cijene i nabavio plin za razdoblje na koje su se ti opskrbljivači javili", rekao je Ćorić.

"Dobili su natječaj za opskrbu na koji su se prijavili i jamčili su mogućnost opskrbe cijenama koje su tada bile. Da su se tada hedgirali, oni u ovom trenutku ne bi imali nikakav problem", rekao je Ćorić.

"Treba imati na umu da ta odgovornost, koja je pitanje ljudskog faktora na razini opskrbljivača, nikako ne smije biti nešto o čemu govorimo u kontekstu pozicije Republike Hrvatske danas", istaknuo je.

Na pitanje ima li informaciju hoće li svi opskrbljivači imati dovoljno plina do kraja zime, navodi da u ovom trenutku nema informaciju da neće imati.

"Dakle, ti opskrbljivači su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Republika Hrvatska je u proteklim godinama učinila ogroman iskorak u pitanju proračuna i decentralizacijom sredstava pomogla jedinice lokalne samouprave", naveo je Ćorić.

"Sad je vrijeme da jedinice lokalne samouprave, u čijem su vlasništvu te tvrtke, preuzmu odgovornost za ponašanje managementa", rekao je Ćorić za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 22:38