StoryEditor
HrvatskaDAN NDH

Članovi HČSP-a položili vijence na grob Pavelićevih roditelja - Miljak najavio mimohod nacionalista kroz Zagreb

Piše PSD.
10. travnja 2012. - 15:15
Članovi HČSP-a , na Dan osnutka Nezavisne Države Hrvatske 10. travnja, predvođeni predsjednikom Josipom Miljkom položili su vijence i zapalili svijeće na grobu palih vojnika Hrvatske vojske 1941. - 1945. i na grobu roditelja Ante Pavelića na zagrebačkom Mirogoju.

Sve su to još jučer najavili na svojim internetskim stranicama, kao i da će na splitskom Lovrincu položiti vijence i zapaliti svijeće ispod Braniteljskog križa, te spomen križa Palim hrvatskim vojnicima od 1941. do 1945.

Predsjednik Hrvatske čiste strane prava (HČSP) Josip Miljak potvrdio je danas da će se u organizaciji njegove stranke održati Međunarodna nacionalistička konferencija u petak, 13. travnja u zagrebačkom hotelu Palace, a da se na tu konferenciju očekuje dolazak oko stotinjak predstavnika politički srodnih stranaka i udruga iz Madžarske, Bugarske, Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije tj. Flandrije.

Miljak je također potvrdio održavanje Mimohoda kroz Zagreb u znak potpore hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, osuđenim prvostupanjskom presudom međunarodnog suda u Haagu. Mimohod kreće s Trga kralja Tomislava (preko puta Glavnog željezničkog kolodvora), a završava na Trgu bana Jelačića, gdje će biti održani i prigodni govori.

U zagrebačkoj policiji doznaje se da je HČSP prijavio mimohod kroz Zagreb za hrvatske generale, no još nisu dobili nikakvu prijavu za održavanje kontra prosvjeda, što ne znači da se neće održati jer se skupovi moraju prijaviti najkasnije 48 sati prije.

Građanska akcija je, kako prenose mediji, na svojem Facebook profilu pozvala na prosvjed "Ujedinjeni protiv fašizma" koji će se održati u subotu na Trgu bana Jelačića od 11 do 14 sati i to povodom međunarodne nacionalističke konferencije i mimohoda koji organizira HČSP.

Vlada je na twitteru napisala da sa sigurnošću može reći da nikakva manifestacija takvog karaktera neće biti financirana od strane Vlade, ali da se sve još provjerava pa moli za strpljenje. Navela je također da Ministarstvo kulture provjerava odluke financiranja i da je zgroženo informacijama iz medija.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić potvrdio je da se razgovaralo s predstavnicima HČSP-a o iznajmljivanju prostora, ali je naglasio da Matica ne iznajmljuje prostor za političke skupove.

Tu instituciju prethodno su prozvali građani i grupe na društvenim mrežama nezadovoljni što se u prostorijama Matice hrvatske, koja se financira iz državnog proračuna i predstavlja kao vodeća kulturna institucija u zemlji, navodno trebao održati skup ekstremnih nacionalista i neonacista iz nekoliko europskih zemalja.

Građanska akcija poručila je kako je mimohod tek "umotana fašistička manifestacija" i da će s ostalim grupama dati svoj doprinos da se taj mimohod zaustavi, ako treba i fizički postavljanjem živoga zida.

Crvena akcija navela je da bi na tom "naci-skupu", uz HČSP koji se voli predstavljati kao "prvak ekstremne desnice u Hrvatskoj", trebala biti i Nacionaldemokratska stranka Njemačke, "legalni organ njemačkog nacističkog pokreta i stranka koja je izravno povezana s nedavno otkrivenim brutalnim ubojstvima koja je počinilo tzv. nacionalsocijalističko podzemlje". Među sudionicima bi trebala biti i "zloglasna mađarska fašistička stranka Jobbik, koja osim progona Roma i drugih manjima zagovara i mađarsku okupaciju susjednih zemalja uključujući i više od pola Hrvatske, te francuska Nacionalna fronta koja otvoreno negira Holokaust i brani kvislinški višijevski režim".

Iako se te stranke reklamiraju kao "nacionalističke" koje tobože prosvjeduju za generale, čak i letimičan pogled jasno pokazuje kako je riječ o obožavateljima fašističkih zločinaca iz povijesti i "legalnim krilima" pokreta izravno odgovornih za fašističke zločine danas, kaže Crvena akcija na svojim internetskim stranicama.

Josipović: Dolaze oni koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske

Oštro je reagirao predsjednik Ivo Josipović, koji je danas izjavio kako ne podržava okupljanje HČSP-u srodnih europskih stranaka u petak, koji će se pridružiti i HČSP-ovu subotnjem mimohodu "Za generale", jer su među sudionicima i oni koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske te u programima imaju govor mržnje.

"Među sudionicima su oni koji ozbiljno dovode u pitanje teritorijani integritet Republike Hrvatske, koji u svojim programima imaju i govor mržnje, prema tome nisam sretan s time što su oni ovdje", pojasnio je Josipović dodavši kako će oni, u skladu sa hrvatskim zakonima, dobiti ili neće dobiti odobrenje za pojedine svoje sastanke.

H, PSD, JL
FOTO: BORIS KOVAČEV / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2022 17:52