StoryEditorOCM
Hrvatskauskoro prve doze

Cijepljenje kreće 27. prosinca, dr. Polašek antivakserima poručuje: Želite li se vratiti u tmurnu prošlost? Pročitajte crkvene knjige Visa iz 1878.

18. prosinca 2020. - 07:25
Ozren Polašek: U knjigama je zapisano da je 1878. godine na Visu preminulo 14 djece u jednom danu, što bi odgovaralo smrti 4000 djece na razini cijele Hrvatske u jednom danuPaun Paunović/Cropix

Prof. dr. sc. Ozren Polašek, član Savjeta predsjednika Vlade i profesor javnog zdravstva na splitskome Medicinskom fakultetu, odgovorio nam je na neka aktualna pitanja vezana uz skori početak cijepljenja protiv koronavirusa, .

Kolika je procijepljenost populacije potrebna da bi se stekao masovni imunitet. Neki znanstvenici govore da je potrebno više od 50 posto, drugi spominju 60 do 70 posto, neki više od 70 posto... Dakle, koji bi nam postotak bio idealan, i što ako se ne procijepi toliki postotak stanovništva?

– Bilo koji postotak procijepljenosti u populaciji bit će pozitivan, ali potreban nam je visoki udio procijepljenih da bi se spriječilo epidemijsko širenje bolesti. Sada smatramo da se radi o 70 posto, što će stvoriti dovoljnu zaštitu populacije koja će spriječiti pojavu ep...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:38